• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: no já jsem tak nějak ve fázi narvat mu rašpli do krku. Navíc s ním bylo stejně hroznýho nahánění. Jediné jeho plus bylo, že byl hodný na koně.
    Ale novej chlápek odvedl fakt super job

SIRRIL_NEMESIS: kovář co jsem mu "věřila" bydlíval v plzni a umřel asi 6let zpět, od té doby se plácám v hledání někoho, jeden mi zmlátil kobylu pilníkem, mojí malou zlatou kobylku, co si jen přenesla nohu >:( druhej jí ostrouhal tak že to dopadlo jak oschlá šnečí ulita, další pokusy proběhly s kopytáři .....eh, koníšek chodil na ploutvích a paní to přišlo super a no finále byl hodný žvanil. Více méně je pro mě hledání kováře kolem prahy velké dobrodrůžo.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: myslim ze by bylo dobre mu dat vedet, i proc jsi zavolala jineho, treba by tu zpetnou vazbu taky uvital
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: nemluvila, zavolala jiného, na popud paní doktorky, kterou jsem měla objednanou na kobyly záda.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jojo, ale kone se zachranili podle vseho sami. Uz vidim, jak se budou tesit na svoji dalsi existenci v uzavrenejch prostorach.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: fuj
    PES
    PES --- ---
    Noční můra každé stáje :-/
    Zásoba slámy lehla popelem, ze stájí musely utéct desítky koní - iDNES.cz
    https://pardubice.idnes.cz/...-kone-dug-/pardubice-zpravy.aspx?c=A181126_062417_pardubice-zpravy_bur
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no tak kdyz mas kovare za rohem, je to asi mozne, ale ten nas jezdi pomerne z daleka. jako tahle kobyla ma fakt slozite nohy a hlavne uz se na ni nejezdi, tak to neni takovy problem, ze par dnu chodi jen po trave.Otlaky neresim, ty se nedelaji. ono kdyby to byl kun v pracovni zatezi, tak ho taky strouha jinak, nez starou babu, u ktere je hlavni cil, aby ji ty nohy dlouhodobe nebolely. nicmene, ten shampooin kovar to treba nemusel odhadnout, ale je dobry se s tim o tom pobavit, dat mu zpetnou vazbu, treba aby tohohle kone priste tolik nebral.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Není v takovém případě lepší a citlivější "rovnat" pomaleji při častějších korekturách než to fiknout naráz víc (a pak třeba řešit otlaky a kulhání)?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: treba pro to mel terapeuticky duvod, mluvila jsi s nim o tom? me taky obcas kobyla po strouhani na kaminkach zakulha, ale ma strasne krive predky a holt je to treba vic vzit po stranach aby se to kompenzovalo... tak jestli nedelal nejaky vetsi zasah tentokrat
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    to je dobrej masakr :(

mě teď naštval kovářskej, měla jsem za to jak je supr a odřezal mi u kobyly patky dement, prakticky nemohla šlápnout na kamínek, konečně to začíná být ok
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: De-facto vyhozený materiál, minimálně ten štěrk bez podložení (oddělení od hlíny) a zhutnění... A to "pracovní nasazení" zjevně nebylo moc naplánované a hlavně na to zjevně nebylo poskytnuto dost času (jistě, na podzim, bláto/déšť mnohem pravděpodobnější než v létě, kdy by se to dalo bezproblémově uzavřít dokud by nebyla podlaha hotová celá)...

Prostě zopakuji - příklad jak se to dělat NEMÁ. Více se k tomu říct nedá :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no hlavně mi to příjde šílené mrhání materiálem a pracovním nasazením, na něco, co je HORŠÍ (pro koně) než to bylo "neopravené"...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To se ani nedá komentovat... prostě odstrašující příklad jak se to dělat NEMÁ.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    autora nápadu bych po tomto povrchu honila bosého bičíkem....
    PES
    PES --- ---
    Jen jeden smutný příklad jak se to nemá dělat :-/ aneb práce nenaplánovaná a práce kvapná je málo platná a spíš uškodí než pomůže.
    V tomto případě na holou zem bez podložení geotextílií (tedy postupně se propadající se do té hlíny) je nasypaný a nezhutněný štěrk bez upraveného povrchu či podlahy prostě nevyčistitelný, koním na tom stojícím se vtlačují do kopyt štěrko-sračky a i kdyby se na to ještě nějaká podlaha položila, tak bez odebrání a vyprání toho podělaného štěrku to pod ní bude úžasná živná půda pro všemožné hniloby apod.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska jsem konickovi byla privezt domecek, ktery jsem dostala od znameho za odvoz. A musela jsem si ho teda rozebrat. A jeste mne ceka ho slozit. Kone mi tam vydatne asistovali, a ja uz planuju, jak mu z toho udelam haciendu s verandou :D

NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Vychovavat jako deti, pripravovat je na to, ze budou chvile, kdy se budou muset zachovat podle svyho usudku.. mno. Prijde mi to podobne futile, jako u tech deti :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: někdy se to semele tak rychle, že člověk nestíhá. Jako to, že by neměli lézt do toho křoví a že to bude průšvih, mi bylo jasný - ale nestihla jsem jim v tom zabránit a pak už bylo pozdě... Oni mají mnohem rychlejší reakce než lidi... A na tý louce jsme byli "tisíckrát" a Nedoušek se tam vždycky pásl a zajímal se jen o trávu. Proč lezl do křoví fakt nechápu - asi machroval před Cashem :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Je mi to jasny, kazdej z nas se nekdy podesi. I ta ostrilena Sol ve svejch sedmi letech se obcas lekla. A od toho tu pak ma byt predvidavej clovek, mno :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: ráda vidím, že se snadno vykrmil.....

Jinak bych ráda připoměla historku, kdy mi dva obstarší, líní, laxní, trénovaní QH valaši, kteří dobrovolně neudělají rychlejší krok odtryskali z loučky do stájí - a my tam s druhou majitelkou stály jak dvě trubky :-)).
    Vzhledem k tomu, že ve stájích nikdo nebyl (tj. žádní haranti na poníkách, žádné zajíždění mladých koní, žádné výpravy chystající se s tetičkou Máňou do lesa), tak nesplašili nikoho jinýho a můžu na to dneska vzpomínat jako na vtipnou historku (protože ti dva blbci byli zvědaví a vlezli do křoví - proč lezli do křoví nechápu, když tam byla louka - a můj odhad je, že v křoví byla srna s mladým - chodí nám rodit ke stájím a drží se tam, zřejmě vykoumala, že tam je bezpečno - která na ně vyběhla). KOně se splašili navzájem, Ned vycouval z křoví, Cash trochu skočil, Ned skočil víc, protože skočil Cash a otočil se a začal klusat k nám, Cash se bál, že tam zůstane sám a snažil se Neda předběhnout - a najednou tryskali do stájí :-))

Tím chtěl básník říct, že stát se může lecos (i když tady to bylo zjevně přiživené tím, že tam byli dva koně a eskalovalo to právě tím, že tam byli dva).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam