• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: to by me teda fakt nikdy nenapadlo :)))
    PES
    PES --- ---
    Každý majitel koně by měl znát alespoň základy, už jen proto, aby si dokázal poupravit kopyto i mezi návštěvami (pod)kováře, protože IMHO náhlé přechody při návštěvě na strouhání/(pod)kování z dorostlé/přerostlé - vystrouhané a zase postupně dorostlé/přerostlé - vystrouhané nejsou pro koně kdo ví jak dobrá věc.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: a imho vedmosti jen o anatomii kopyta nestaci, podle me potrebuje clovek tak nejak znat celkovoun anatomii toho kone, aspon operna a pohybova soustava, a byt schopne hodnotit taky pohyb toho kone, protoze to s kopytama velmi souvisi
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: hele ja nepopiram, ze je mozny se v tehle oblastech vzdelavat a treba to i nasledne delat dobre, ale nemyslim si, ze je to plosny recept pro vsechny, aby si kazdy kdo ma kone delal tyhle odborne veci sam. A ne ze bych to neprala tem lidem, ale nepreju to tem zviratum, zkurvit jim zivot se takhle da velme lehce, z nevedomosti a amaterismu.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Plus naucit se strouhat kone nemusi clovek podle youtube. Myslim ze se to da docela dobre naucit od kovare, ale zase je pravda ze by clovek mel znat anatomii kopyta. Coz kdyz je nejakej konak treba vystudovanej ekonom, tak chapu ze kopyto zevnitr je velka neznama a ze pak si to clovek muze zrakvit velmi snadno i kdyz se to uci od nekoho kdo uz to umi. Ackoliv jedna z ceskych konskych zubarek je pravnicka a taky dosla k zubarine tim, ze si chtela zuby u vlastniho kone delat sama...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: nj spousta lidi dela spoustu hovadin :)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Spouste ostatnich lidi to prijde jako dobrej napad, alespon dost jich takovejch znam.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: me teda neprijde moc dobry prokrupavat podle youtube, stejne jako bych podle youtube nestrouhala, ale tak kazdej je zodpovedny za svyho kone sam .)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Tak zrovna s tim prokrupavanim mi prijde ze to je takova bezna praxe nakoukat neco z youtube a pak saskovat kolem kone, tahat ho za nohy, ocasy, hejbat mu hlavou... nezavolat si nikoho na napasovani sedla, ale smelit to samo domo,ale pak honit kovare ze kun kulha a ze je zakovanej/moc/blbe ostrouhanej a svadit to na nej, pac z niceho jinyho ho nohy bolet nemuzou...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no já si myslím, že není od věci se to naučit a alespoň toho svýho koně si být schopná udržovat sama, s tím, že kovář dělá větší zásahy. A s tím, že se snažím u všeho být, právě abych viděla a věděla, proč kovář dělá to či ono.

Nicméně u nás je 70+ koní, hlavní kovář jezdí jednou týdně, takže zaběhnout za ním s tím, že je potřeba někde něco zabrousit nebo ufiknout zase není takový problém. Plus tam jezdí řada dalších kovářů a udělala jsem s nimi vesměs dobré zkušenosti - právě s věcmi jako je rada nebo když je pársekundový zásah.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: chci tim rict, ze pokud ma nekdo pro to cit, chut a cas se vzdekavat, at si to strouha sam, ale doporucovat to nejak plosne mi neprijde moc dobry pro ty kone
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: jo, ale kovar se to ucil nejak systematicky a i za tu dobu uceni videl deset koni denne, ne jako clovek ktery dela jen toho sveho, ja nevim, zuby bys taky delala sama? me to prijde jako dost rizikovy zasah do pohody toho zvirete a zkazit se to da velmi lehce. nebo jako proc platit chiropraktikum, clovek si muze precist nejakou knizku a kone si taky prokrupe sam ze. ale teorie je jedna vec a praxe s jedincem druha.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Sest let zivota bude mit pri stejnym managementu i ten kun... dlouhoveky jsou ta zvirata stejne. Ale zase je to o tom kdo si jak veri. Znam docela dost lidi co si strouhaj kone sami (zdravy kone), plus i ten kovar se to musel jednou nekde naucit...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: no,nic nestoji... to, ze tomu koni skodis, treba taky nepoznas hned, ale az kdyz nejakou tu skodu spachas. a pak te to treba muze stat vic na veterine, ortopedii a doplncich, just saying.

ad kravy - no ony kravy vetsinou nezijou tricet let jako kun, cest vyjimkam, samozrejme zdravi nohou je pro jejich vykonnost stezejni, ale prece jen sest let zivota versus nejakych dvacet pet na na nohach je trosku rozdil no.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: To sice jo, ale vyhodu to ma, ze te to nic nestoji a kdyz to zkonis muzes nadavat jen sobe. Osobne si myslim ze kravu i kone musis ostrouhat stejne kvalitne. Popravde porad nechapu kde se bere ta blba teorie ze krava toho snese vic tak se muze vsechno odflaknout...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: no to bych teda zrovna netvrdila. kdyz si strouhas jen svyho kone, tak proste nemas tolik zkusenosti, jako lidi, co tech kopyt vidi tisic mesicne. ja bych si teda rozhodne neverila a nikdy to nehodlam zkouset, radsi budu platit za expertizu lidem, co se zabyvaji jen a jen tim. ono krava a kun je trochu rozdil, ale ani ti paznehtari nemuzou bejt upklny vemena .]
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ja mam takovej dojem ze kovar kterej je kvalitni = drahej, nebo ma hodne kseftu. Pokud je drahej, pak urcite ma mraky casu travit s majitelem a povidat si o tom kde konicka podrbat a jaky zaklinadlo odrikat aby zvedl nohu. Pokud ale drahej neni, tak je pravdepodobny, ze by ho tech deset minut povidani stalo ksefty a penize, takze na to proste nema cas. A bud kun stoji, nebo mu ty nohy majitel podrzi sam, nebo odjizdi a v tom lepsim pripade si nenecha zaplatit cestu. V tom horsim nauctuje cestovny a kun ma kopyta stejny. Ale jinak pokud nekoves, ale jen strouhas, neni problem naucit se to a strouhat si to sama. Ja kone sice nestrouhala, ale vsechny ostatni zvirata jsem si strouhala sama, vcetne kravy (ne paznehtarsky kurz nemam...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsem tuhle měla kovářskýho učedníka, aby ostříhal kozám paznehty - a on netrpělivým kozenkám u toho zpíval :-)) Doufám, že je to dost sluníčkové :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: no já jsem tak nějak ve fázi narvat mu rašpli do krku. Navíc s ním bylo stejně hroznýho nahánění. Jediné jeho plus bylo, že byl hodný na koně.
    Ale novej chlápek odvedl fakt super job

SIRRIL_NEMESIS: kovář co jsem mu "věřila" bydlíval v plzni a umřel asi 6let zpět, od té doby se plácám v hledání někoho, jeden mi zmlátil kobylu pilníkem, mojí malou zlatou kobylku, co si jen přenesla nohu >:( druhej jí ostrouhal tak že to dopadlo jak oschlá šnečí ulita, další pokusy proběhly s kopytáři .....eh, koníšek chodil na ploutvích a paní to přišlo super a no finále byl hodný žvanil. Více méně je pro mě hledání kováře kolem prahy velké dobrodrůžo.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: jo no, ja uz s nim (a jeho ucednikama) a ted s jeho synem delame kone asi 12 let,uz si ani nedokazu predstavit nekoho jinyho, natoz to nak casto stridat, ale ja jsem stara konzerva, ty zmeny nevyhovuji ani me, natoz tem kopytum. ale je fakt, ze nejaka systematicka prace na kopytech proste neni zalezitost jednoho dvou strouhani, ale spis roku
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SHAMPOO: no jo, kdyz tohle je nejlepsi cesta do pekel.. :( pokud mi nekdo kove, tak nekdo komu verim a vim jaky ma dlouhodoby zajem s kopyty delat/jake problemy a jak resi. A kdyz se neco pokazi, tak holt konzultuju s nim - stat se bohuzel muze. Uz proto, ze bude vedet, ze priste musi jinak. Nechat do toho "na opravu" sahat nekoho dalsiho je takovy jako jedna ruka nevi co dela druha... :(
    Sama pamatuju, jak mi kovar treba rikal "tady jsem musel vzit vic, protoze... mozna bude citlivej, dej mu dva dny volno, davej blato a kdyby cokoliv volej.."
    Ale bohuzel imho kovaru na takove urovni jako je ten nas je pomalu. A jak rika Anabel - nemel problem s konmi, kteri byli bolavi, mladi, vydeseni atp a proto nestali.. Ale jak byl kun rozmazlenej nebo nevychovanej, tak proste neexistovalo. Chyba majitele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam