• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Sest let zivota bude mit pri stejnym managementu i ten kun... dlouhoveky jsou ta zvirata stejne. Ale zase je to o tom kdo si jak veri. Znam docela dost lidi co si strouhaj kone sami (zdravy kone), plus i ten kovar se to musel jednou nekde naucit...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: no,nic nestoji... to, ze tomu koni skodis, treba taky nepoznas hned, ale az kdyz nejakou tu skodu spachas. a pak te to treba muze stat vic na veterine, ortopedii a doplncich, just saying.

ad kravy - no ony kravy vetsinou nezijou tricet let jako kun, cest vyjimkam, samozrejme zdravi nohou je pro jejich vykonnost stezejni, ale prece jen sest let zivota versus nejakych dvacet pet na na nohach je trosku rozdil no.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: To sice jo, ale vyhodu to ma, ze te to nic nestoji a kdyz to zkonis muzes nadavat jen sobe. Osobne si myslim ze kravu i kone musis ostrouhat stejne kvalitne. Popravde porad nechapu kde se bere ta blba teorie ze krava toho snese vic tak se muze vsechno odflaknout...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: no to bych teda zrovna netvrdila. kdyz si strouhas jen svyho kone, tak proste nemas tolik zkusenosti, jako lidi, co tech kopyt vidi tisic mesicne. ja bych si teda rozhodne neverila a nikdy to nehodlam zkouset, radsi budu platit za expertizu lidem, co se zabyvaji jen a jen tim. ono krava a kun je trochu rozdil, ale ani ti paznehtari nemuzou bejt upklny vemena .]
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ja mam takovej dojem ze kovar kterej je kvalitni = drahej, nebo ma hodne kseftu. Pokud je drahej, pak urcite ma mraky casu travit s majitelem a povidat si o tom kde konicka podrbat a jaky zaklinadlo odrikat aby zvedl nohu. Pokud ale drahej neni, tak je pravdepodobny, ze by ho tech deset minut povidani stalo ksefty a penize, takze na to proste nema cas. A bud kun stoji, nebo mu ty nohy majitel podrzi sam, nebo odjizdi a v tom lepsim pripade si nenecha zaplatit cestu. V tom horsim nauctuje cestovny a kun ma kopyta stejny. Ale jinak pokud nekoves, ale jen strouhas, neni problem naucit se to a strouhat si to sama. Ja kone sice nestrouhala, ale vsechny ostatni zvirata jsem si strouhala sama, vcetne kravy (ne paznehtarsky kurz nemam...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsem tuhle měla kovářskýho učedníka, aby ostříhal kozám paznehty - a on netrpělivým kozenkám u toho zpíval :-)) Doufám, že je to dost sluníčkové :-)
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: no já jsem tak nějak ve fázi narvat mu rašpli do krku. Navíc s ním bylo stejně hroznýho nahánění. Jediné jeho plus bylo, že byl hodný na koně.
    Ale novej chlápek odvedl fakt super job

SIRRIL_NEMESIS: kovář co jsem mu "věřila" bydlíval v plzni a umřel asi 6let zpět, od té doby se plácám v hledání někoho, jeden mi zmlátil kobylu pilníkem, mojí malou zlatou kobylku, co si jen přenesla nohu >:( druhej jí ostrouhal tak že to dopadlo jak oschlá šnečí ulita, další pokusy proběhly s kopytáři .....eh, koníšek chodil na ploutvích a paní to přišlo super a no finále byl hodný žvanil. Více méně je pro mě hledání kováře kolem prahy velké dobrodrůžo.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: jo no, ja uz s nim (a jeho ucednikama) a ted s jeho synem delame kone asi 12 let,uz si ani nedokazu predstavit nekoho jinyho, natoz to nak casto stridat, ale ja jsem stara konzerva, ty zmeny nevyhovuji ani me, natoz tem kopytum. ale je fakt, ze nejaka systematicka prace na kopytech proste neni zalezitost jednoho dvou strouhani, ale spis roku
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SHAMPOO: no jo, kdyz tohle je nejlepsi cesta do pekel.. :( pokud mi nekdo kove, tak nekdo komu verim a vim jaky ma dlouhodoby zajem s kopyty delat/jake problemy a jak resi. A kdyz se neco pokazi, tak holt konzultuju s nim - stat se bohuzel muze. Uz proto, ze bude vedet, ze priste musi jinak. Nechat do toho "na opravu" sahat nekoho dalsiho je takovy jako jedna ruka nevi co dela druha... :(
    Sama pamatuju, jak mi kovar treba rikal "tady jsem musel vzit vic, protoze... mozna bude citlivej, dej mu dva dny volno, davej blato a kdyby cokoliv volej.."
    Ale bohuzel imho kovaru na takove urovni jako je ten nas je pomalu. A jak rika Anabel - nemel problem s konmi, kteri byli bolavi, mladi, vydeseni atp a proto nestali.. Ale jak byl kun rozmazlenej nebo nevychovanej, tak proste neexistovalo. Chyba majitele.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Jeste ze muj chlapecek neni zravej!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: a tak to ja mam jine zkusenosti.. nasa kovar treba rika, ze on teda rozhodne nic cvicit nebude, od toho je tady majitel. ale zase nema problem sbalit fidlatka a odjet, kdyz kun neni schopnej nejak elementarne stat. Lamat kone kovarem jsem jeste nevidela, naopak kdyz my jsme treba ztratili nervy, jeste nas klidnil. Naopak nemel problem na toho kone jednorazove houknout nebo stouchnout, ale nic pres caru,proste komunikace.To zradlo muze byt u zravych koni (ponici a tydlety typy) problem, protoze pak treba zacnoou kovare stipat do zadku, kdyz zradlo neni... ale treba moji blaznivou plnasku jsme zamlada normalne furtovali, aby pekne stala a necukala, na kovaru radu.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kovari jsou takovej evergreen. Ja spis nez nohy resim pristup, protoze mumonek ma velmi spatny zazitky. Ja mu nohy muzu zvedat kdykoliv, jak moc chci, v jakykoliv situaci. V zajmu vycviku jsem mu do nouhou bouchala kladivkem. Prijede kovar a kun odmita si ho nechat prijit k telu.
    Obzvlaste smutna/usmevna je ta cast, kdy kazdej kovar mysli, ze ma patent na kroceni koni, protoze jich za svuj zivot videl stovky. Ta nezdolna vira, ze prijde k uplne cizimu zvireti a behem deseti minut na prvni noze to zvire "opravi" a "vycvici", protoze preci
    1) majitel s konem preci netravi vic casu, nez nejakej cizi typek s raspli
    2) kone je treba zlomit, rozhodne ne mu pomahat
    3) nedavejte mu u toho zrat, to se vam vymsti.
    Protoze proste prijit ke zvireti a zasranejch deset minut si treba povidat s majitelem a u toho kone podrbat, je prilis slunickovy a pod jeho uroven. Co na tom, ze kun by pak nemel problem stat na miste a bejt v klidu. Lepsi je mu furt za nohy tahat, pak na nej rvat a pak kone prastit. A pak s majitelem tlachat patnact minut na odchodu...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: myslim ze by bylo dobre mu dat vedet, i proc jsi zavolala jineho, treba by tu zpetnou vazbu taky uvital
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: nemluvila, zavolala jiného, na popud paní doktorky, kterou jsem měla objednanou na kobyly záda.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jojo, ale kone se zachranili podle vseho sami. Uz vidim, jak se budou tesit na svoji dalsi existenci v uzavrenejch prostorach.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: fuj
    PES
    PES --- ---
    Noční můra každé stáje :-/
    Zásoba slámy lehla popelem, ze stájí musely utéct desítky koní - iDNES.cz
    https://pardubice.idnes.cz/...-kone-dug-/pardubice-zpravy.aspx?c=A181126_062417_pardubice-zpravy_bur
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no tak kdyz mas kovare za rohem, je to asi mozne, ale ten nas jezdi pomerne z daleka. jako tahle kobyla ma fakt slozite nohy a hlavne uz se na ni nejezdi, tak to neni takovy problem, ze par dnu chodi jen po trave.Otlaky neresim, ty se nedelaji. ono kdyby to byl kun v pracovni zatezi, tak ho taky strouha jinak, nez starou babu, u ktere je hlavni cil, aby ji ty nohy dlouhodobe nebolely. nicmene, ten shampooin kovar to treba nemusel odhadnout, ale je dobry se s tim o tom pobavit, dat mu zpetnou vazbu, treba aby tohohle kone priste tolik nebral.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Není v takovém případě lepší a citlivější "rovnat" pomaleji při častějších korekturách než to fiknout naráz víc (a pak třeba řešit otlaky a kulhání)?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: treba pro to mel terapeuticky duvod, mluvila jsi s nim o tom? me taky obcas kobyla po strouhani na kaminkach zakulha, ale ma strasne krive predky a holt je to treba vic vzit po stranach aby se to kompenzovalo... tak jestli nedelal nejaky vetsi zasah tentokrat
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    to je dobrej masakr :(

mě teď naštval kovářskej, měla jsem za to jak je supr a odřezal mi u kobyly patky dement, prakticky nemohla šlápnout na kamínek, konečně to začíná být ok
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam