ANABEL_LEE: no já si zase myslím, že na to, aby člověk měl "naučenýho" svýho koně a věděl, co a jak zrovna jeho kůň potřebuje a s čím má problémy, nepotřebuje být kdo ví jaký odborník.
To, že si dokážu rašplí přejet rozdrbaný kopyto ze mě nedělá odborníka a nebudu se cpát do cizích koní a ošetřovat neznámé koně - ale ten základ je imho užitečné znát a být schopen si ho udělat v nouzových podmínkách.
Mě přijde takové to "na nic nesahat dokud nepřijde kovář" jako docela cesta do pekel. Prostě extrém - ať už "strouhám si koně sám a nikomu do toho nic není, protože jsem viděl video na youtube" nebo "koni se smí na kopyta podívat jen jeho výsost kovář s pěti titulama" - je vždycky extrém a je na prd...
Kdybych měla bosého koně, tak bych asi nejspíš volila cestu průběžných úprav mnou s občasnou návštěvou kováře na kontrolu, pořádné strouhání, případně řešení věcí, na které si netroufnu.
(není to úplně ideální příklad, ale s kozama to tak dělám - cca 2x ročně jim nechám paznehty stříhnout odborníkem, mezitím to párkrát opižlám já)