• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jedu do stájí, navíc jedu až k Nedově výběhu autem, pže jsem tam vezla do skříně lisované kostky - jako přišlo mi, že se venku pase Abby, ale tu majitelka občas nechává, tak jsem jela dál - a najednou se Abby otočí a není to Abby, je Vítěz (mmch v maďarštině prý Vitez znamená rytíř, říkala majitelka) - řádově 800-1000kg percheron (Abby je taky napůl perch) a za ním jeho stádečko, a už se řítí kolem stájí, ocasy nahoru, občas to zapíchnou a jdou zprudit nějakého jiného koně, nebo se otočí jak na obrtlíku a letí zpátky. Jeden šiml tam sebou seknul, naštěstí si nic neudělal a zase vstal sám.... nějak se prorvali vrátkama či čím a lítali po stájích sem a tam... ve stájích bahna po kotníky, do toho je tam díra s opravovanou kanalizací, do toho teda já "chytře" s autem na jednom konci, stájník s náklaďáčkem na druhém.... no, vybrali to, ale mám auto od bahna až na střeše, jako bych s tím jela ralley...
    Jediná další přítomná osoba ve stájích tam stála s růžovou helmičkou na hlavě a bičíkem v ruce a telefonovala.... sice majitelům uteklých koní - ale nenapadlo jí volat managorku, nebo správcovou, co bydlí v přívěsu pod stájema... napadlo jí teda otevřít jim vrátka zpět do výběhu, takže nakonec jeden se tam vrátil dobrovolně, dva zahnal stájník a posledního jsem nalákala já na ty lisovaný kostky....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Pred par dny tu byla hromada snehu, nez pres noc zmizel.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak to bych nevylučovala.... v dolních stájích teď nejsou žádné kozenky, třeba by je chtěli... ale jsou krásné, a vypadají, že se o ně docela starají - tak snad se majitel nebude bát přihlásit...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Anebo skončí u Tebe ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: naštěstí jsem se to dozvěděla tak, že mi managorka stájí psala, aŤ se neplaším, až uslyším o kozách na sedmnáctce, že to nejsou naše :-)) Teď ještě doufám, že najdou, komu patří...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Zatrnulo Ti, že se Tvoje zvěř vydala do divočiny? ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    only in Santa Cruz Mountains...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    uf, ne, nejsou to moje kozenky..... ověřeno ve stájích...

https://www.facebook.com/groups/1820558984860683/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak já mám zvěr v dvou různých stájích a z toho ta jedna prošla změnami v managementu - a ono hodně záleží na obou stranách. Já ocením, když management se nesnaží vytřískat co nejvíc a občas z něj vypadne nějaká drobnost (např. těch 15 minut s bagrem), na druhou stranu, já se taky snažím nevytřískat všechno v rámci ustájení a některé věci si řeším a platím sama (extrašpeky, které chci po stájníkovi v době mé dovolené, extra vybavení pro můj paddock).... ale fakt to chce obě strany - pokud jedna se snaží vyjít vstříc a ta druhá strana jen "příjmá" a využívá, tak to samozřejmě nefunguje.... ale zase ve stáji, kde by to nefungovalo, bych koně mít nechtěla a nejspíš neměla...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Obavam se, ze ten psuv ranc se jaksi nesnazi a nechape.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak zainvestovat do podložek - pásů, které si pak člověk může odvézt, mi nepřijde zase až takové dotování ranče.... U nás se to řeší tak, že pokud lidi odcházejí, tak ty podložky buď odprodají ranči nebo novému nájemníkovi, nebo někomu, kdo si chce vylepšit svůj paddock a je rád, že má podložky, byť starší, už na místě a za půlku ceny.... A úhlednější paddocky dělají ranči lepší jméno a je to zase ranč, kdo se pak musí snažit udržet si lidi, kteří do údržby investují a nenasrat je moc (a jsou pak ochotnější skočit na traktor a odhrnout za patnáct minut bahno z paddocku, než v tom nechat majitele koně hrabat se lopatkou)....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Obávám se , že dobrá vůle k takovému "zorganizování Akce-Z" u majitelů koní už dávno vyprchala (tedy u těch, kde vůbec byla) + při cenách ustájení versus tom přístupu, tak pochybuji, že by do vylepšení (cizího) ranče chtěli investovat jedinou korunu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: na druhou stranu - dopravníkové pásy jsou "moje" (zaplatila jsem je a nechala dovézt někdy loni nebo předloni já - respektive jsem se přidala ke skupině majitelů, která tohle - pásy - organizovala) - myslím, že kdyby ti vaši majitelé něco takového zorganizovali a položili do přístřešku, že by se na ně na ranči taky "nezlobili" a nevyhazovali jim koně.....
    PES
    PES --- ---
    P.P.S.: Velký traktor (Zetor), který by to možná zvládl projet, nemá ani radlici dopředu a ani pluh dozadu, no a traktůrek (nějaký repas z Japonska, jsou tu prý hodně populární) sice přední naběračku má, ale nezvládne to bahno... :-/

No a "sousedovic Franta" - aneb některá ze tří blízkých stavebních firem - jednak s částí jsou rančéři trochu na kordy a s druhou částí sice fajn, ale muselo by se to platit...
    ...jinak můj favorit je jeden fakt parádní CAT buldozer hodně (ale fakt hodně) velký, který mají v nedalekém lomu (vozí kamenivo z odstřelu do mlýnice/drtičky), ten má motor jak kráva a ty pneu tak velké, že by nejspíš ani nepostřehl, kdyby to vzal kolmo přes koryto přilehlé říčky :-)))
    PES
    PES --- ---
    P.S.: A "nejde to", protože tam na to provozovatelé pečou (svoje koně v tom nemají) a majitelé koní mají strach (naneštěstí), že by mohli být vypakováni i s koněm/koňmi...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: "Vítej v klubu" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak dva dny šílenýho deště, včera jsem se potácela ve stájích zrovna když uváznul truck s krmením, tak jsem alespoň Nedouše nakrmila sama, aby nemusel čekat na vytažení vozu....
    No a dneska - to píšu především pro PSA - jsem vlítla do Nedova nového paddocku s lopatou, myslela jsem, že trochu v bahně vyhrabu korýtka, aby se to lépe vysušovalo - ale jak jsem do toho zajela, tak jsem zjistila, že paddock byl asi kdysi zpevněný a bahno je jen pěticentimetrová vrstva sraček. Asi deset minut jsem to tam házela, abych se dostala na tvrdý podklad alespoň kolem přístřešku, pak přijel Gary s traktorem a prostě to vyhrnul - přišly na to nějaké dopravníkové pásy - a voila - za půl hodiny je paddock odbahněný a upravený.... (tím chtěl básník říct, že fakt nechápe, proč tohle u vás nejde - dopravníkové pásy se dají sehnat levně a i kdyby nebyl na rančí dvorní traktor jako u nás, tak se vsadím, že sousedovic Franta by to za pár piv udělal)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Prekecala jsem kamarada, co foti, ze chci mit protokozaka!

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Koně se klidně naučí spojit si zvuk svého jména s tím, že mají přijít k tomu kdo ho 'vyluzuje' ;-) A že přijít anebo se alespoň přiblížit na ten zvuk může zvednout pravděpodobnost nějaké 'výhody' či 'zisku' pro chudáčka koníčka ;-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ty jo, nepoužívej tu 'zakázanou' věc jako je LOGIKA...
    Nehledej v tom logiku, to je jen o naprosté neschopnosti plánovat věci s jakýmkoliv výhledem. Na ten štěrk patřily přinejmenším ty pražce, které tam měly být. Nicméně to by mzsel někdo myslet, ten přístřešek znepřístupnit dokud se to nedodělá a hlavně - začít na tom dělat dříve. Když už to nešlo o prázdninách při všech těch dětských táborech (byť nebyl důvod, o děti se stará jiný 'tým' než zaměstnanci), tak konce prázdnin do začátku bláta (co začalo trochu pršet a být nepříjemně teprve v druhé polovině listopadu pár dní po nasypání štěrku přesně v polovině listopadu) uběhlo celé září a říjen, kdy bylo dost teplo a sucho (jak na pobyt koní mimo přístřešek, tak na kvalitní položení podlahy i s dobrým podložím, odvodněním/odkloněním vody ze svahu nad tím a také opravením střechy a okapů přístřešku - aby voda nepodmývala sloupky a ani aby neprotékala spojem střechy uprostřed přímo na trámy nosné konstrukce a pak na záda koní)...
    A ty bys na to šla s LOGIKOU ???
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam