Dnes to "rosničkářům" zrovna moc nevyšlo, místo celodenních srážek a teplotě jen lehce nad 0°C dorazila mohutná obleva (téměř +5°C), tudíž sníh z posledních 2-3 dní se prakticky celý opět ztratil a vylezla opět zelená tráva...
Na ranči stále vše ve stejných kolejích, lehké shrábnutí toho nejhoršího v přístřešku alespoň na chvíli umožní koním nestát ve srajdách :-/ a mělo pak i trochu smysl vyčistit kopyta...
Před a po...
Potěšilo mne, že koně si adoptovali stezku (nejsou hloupí), kterou jsem před týdnem proházel v blátě mezi přístřeškem a vyvýšeným místem pro seno (stejně hloupě udělaným násypem štěrku bez zhutnění a vrstvy prosívky i bez podložení geotextílií)... Vobluďák měl tentokráte mnohem čistější nohy nad kopyty. Navíc to potvrzuje moji teorii, že pokud by se ta svrchní vrstva (ta IMHO vždy jen čeká na vodu, aby se z toho stala kaše nad vlastní normální hlínou) v tom "blátivém stavu" sebrala a odházela lopatou (mechanizace se tam buď utopí anebo prokluzuje a za sucha to už sebrat nejde), tak se objeví ukrytá hlína. Překvapilo mne, že to vydrželo celý týden (tedy snažil jsem se udělat to tak, aby z toho voda odtékala po spádnici bokem do toho bláta)... Na obrázku tam zrovna stojí "mlaďoška" zatímco Vobluďák se vrátil věnovat senu (přišel do přístřešku až jsem vyházel, sám během času pochopil, že nemá překážet při úklid, takže pokud je v přístřešku, tak odejde k senu anebo po vyčistění rožku se vecpe tam a čeká, a pak se přijde pomazlit a nechat vyčistit až skončím údržbu s lopatou :-) - to naopak neuznávají shirka ani andalušanka, ty "pomáhají" vždy, takže to trvá 2-3x déle než kdyby byl přístřešek prázdný)...
Vobluďák má senný pupek a houby záda - i když co bych kritizoval, oba bychom potřebovali zapracovat lehce na kondici a i nějaké to kilo a břicho shodit a zpevnit...
Páprda u sena...
A na rozloučenou šla shirka se mnou až k východu s výrazem naděje, že bych ji třeba vzal s sebou ven...