• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak zainvestovat do podložek - pásů, které si pak člověk může odvézt, mi nepřijde zase až takové dotování ranče.... U nás se to řeší tak, že pokud lidi odcházejí, tak ty podložky buď odprodají ranči nebo novému nájemníkovi, nebo někomu, kdo si chce vylepšit svůj paddock a je rád, že má podložky, byť starší, už na místě a za půlku ceny.... A úhlednější paddocky dělají ranči lepší jméno a je to zase ranč, kdo se pak musí snažit udržet si lidi, kteří do údržby investují a nenasrat je moc (a jsou pak ochotnější skočit na traktor a odhrnout za patnáct minut bahno z paddocku, než v tom nechat majitele koně hrabat se lopatkou)....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Obávám se , že dobrá vůle k takovému "zorganizování Akce-Z" u majitelů koní už dávno vyprchala (tedy u těch, kde vůbec byla) + při cenách ustájení versus tom přístupu, tak pochybuji, že by do vylepšení (cizího) ranče chtěli investovat jedinou korunu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: na druhou stranu - dopravníkové pásy jsou "moje" (zaplatila jsem je a nechala dovézt někdy loni nebo předloni já - respektive jsem se přidala ke skupině majitelů, která tohle - pásy - organizovala) - myslím, že kdyby ti vaši majitelé něco takového zorganizovali a položili do přístřešku, že by se na ně na ranči taky "nezlobili" a nevyhazovali jim koně.....
    PES
    PES --- ---
    P.P.S.: Velký traktor (Zetor), který by to možná zvládl projet, nemá ani radlici dopředu a ani pluh dozadu, no a traktůrek (nějaký repas z Japonska, jsou tu prý hodně populární) sice přední naběračku má, ale nezvládne to bahno... :-/

No a "sousedovic Franta" - aneb některá ze tří blízkých stavebních firem - jednak s částí jsou rančéři trochu na kordy a s druhou částí sice fajn, ale muselo by se to platit...
    ...jinak můj favorit je jeden fakt parádní CAT buldozer hodně (ale fakt hodně) velký, který mají v nedalekém lomu (vozí kamenivo z odstřelu do mlýnice/drtičky), ten má motor jak kráva a ty pneu tak velké, že by nejspíš ani nepostřehl, kdyby to vzal kolmo přes koryto přilehlé říčky :-)))
    PES
    PES --- ---
    P.S.: A "nejde to", protože tam na to provozovatelé pečou (svoje koně v tom nemají) a majitelé koní mají strach (naneštěstí), že by mohli být vypakováni i s koněm/koňmi...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: "Vítej v klubu" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak dva dny šílenýho deště, včera jsem se potácela ve stájích zrovna když uváznul truck s krmením, tak jsem alespoň Nedouše nakrmila sama, aby nemusel čekat na vytažení vozu....
    No a dneska - to píšu především pro PSA - jsem vlítla do Nedova nového paddocku s lopatou, myslela jsem, že trochu v bahně vyhrabu korýtka, aby se to lépe vysušovalo - ale jak jsem do toho zajela, tak jsem zjistila, že paddock byl asi kdysi zpevněný a bahno je jen pěticentimetrová vrstva sraček. Asi deset minut jsem to tam házela, abych se dostala na tvrdý podklad alespoň kolem přístřešku, pak přijel Gary s traktorem a prostě to vyhrnul - přišly na to nějaké dopravníkové pásy - a voila - za půl hodiny je paddock odbahněný a upravený.... (tím chtěl básník říct, že fakt nechápe, proč tohle u vás nejde - dopravníkové pásy se dají sehnat levně a i kdyby nebyl na rančí dvorní traktor jako u nás, tak se vsadím, že sousedovic Franta by to za pár piv udělal)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Prekecala jsem kamarada, co foti, ze chci mit protokozaka!

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Koně se klidně naučí spojit si zvuk svého jména s tím, že mají přijít k tomu kdo ho 'vyluzuje' ;-) A že přijít anebo se alespoň přiblížit na ten zvuk může zvednout pravděpodobnost nějaké 'výhody' či 'zisku' pro chudáčka koníčka ;-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ty jo, nepoužívej tu 'zakázanou' věc jako je LOGIKA...
    Nehledej v tom logiku, to je jen o naprosté neschopnosti plánovat věci s jakýmkoliv výhledem. Na ten štěrk patřily přinejmenším ty pražce, které tam měly být. Nicméně to by mzsel někdo myslet, ten přístřešek znepřístupnit dokud se to nedodělá a hlavně - začít na tom dělat dříve. Když už to nešlo o prázdninách při všech těch dětských táborech (byť nebyl důvod, o děti se stará jiný 'tým' než zaměstnanci), tak konce prázdnin do začátku bláta (co začalo trochu pršet a být nepříjemně teprve v druhé polovině listopadu pár dní po nasypání štěrku přesně v polovině listopadu) uběhlo celé září a říjen, kdy bylo dost teplo a sucho (jak na pobyt koní mimo přístřešek, tak na kvalitní položení podlahy i s dobrým podložím, odvodněním/odkloněním vody ze svahu nad tím a také opravením střechy a okapů přístřešku - aby voda nepodmývala sloupky a ani aby neprotékala spojem střechy uprostřed přímo na trámy nosné konstrukce a pak na záda koní)...
    A ty bys na to šla s LOGIKOU ???
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska strašně leje, takže ve stájích ani noha - tak jsem vypustila Neda ven, aby se porozhlídnul kolem nového stání... tak napřed, blboun" šel škubat travičku pod návěsem - málem se tam bacil do hlavy, ale pak už si dával pozor... já jsem mu pak kydala stání a koukám že si to namířil uličkou ob cca čtyři stání pryč ze stájí na louku... tam se trochu popásal, ale když jsem na něj zavolala jménem a řekla mu, že je trdlo, tak se normálně vrátil do stájí - můžu si představovat, že to bylo fakt přijití na zavolání? Nebo je to tak, že usoudil, že samotný kůň nepůjde do lesa? :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: njn.... ale vzhledem ke "slabé ekonomice" mi přijde tristní to s tím štěrkem - že teda investovali do štěrku a pak ho vlastně zahodí....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Vobluďák má kliku, že měl hodně sportovní základ (původ) a stále je to z některých úhlů na něm vidět (a nezvládl to "přežrat" :-))... Ovšem pravidelnou lehkou kondiční práci by potřeboval každopádně, za pár týdnů by vypadal opět jak ze škatulky...

Shirka je "ňuňu" vždy a nejen kukuč i ta povaha...

Tankodrom - no to tak o víkendu před Silvestrem vzít ty lopaty a několik lidí by to zvládlo naházet na vlečku (navíc po odházení toho sračko-bláta by to tam zvládl i malý traktůrek a nemusel by to rozjet velký traktor) a odvézt pryč někam k zaorání (jako hnojivo do orby by to bylo určitě dobré) a bylo by tam čisto (pochopitelně by si musel někdo průběžně dát práci se sbíráním hromádek trusu, aby se tam ta vrstva sračko-bláta nevytvořila nad vlastní hlínou znovu)...
    ...ale jsme tu "slabá" ekonomika, kdo by takovou práci z ceny ustájení zaplatil, že áno. Já tam investuji alespoň do toho vyházení přístřešku (když se tam dostanu o víkendu) a když bylo nejhůře, tak i do proházení stezky skrze ty nejhorší sračky - a koně zjevně přijmou za své a chodí téměř výhradně tudy.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: vobluďák je teda tragickej, chjo..... a shirka klasicky ňuňu.... někteří koně mají tak krásný kukuč.... uáááá

ale já bych teda coby majitel nad takovým hovnivým tankodromem řvala jak tur..... to tam fakt nikdo nikdy nečistí? Vždyť ty koně žijou ve vlastních hovnech..... (z vlastní zkušenosti vím, že s bahnem se toho moc dělat nedá, že na omezeném prostoru to koně rozšlapou, ale je imho rozdíl bahno a hovno)
    PES
    PES --- ---
    Dnes to "rosničkářům" zrovna moc nevyšlo, místo celodenních srážek a teplotě jen lehce nad 0°C dorazila mohutná obleva (téměř +5°C), tudíž sníh z posledních 2-3 dní se prakticky celý opět ztratil a vylezla opět zelená tráva...

Na ranči stále vše ve stejných kolejích, lehké shrábnutí toho nejhoršího v přístřešku alespoň na chvíli umožní koním nestát ve srajdách :-/ a mělo pak i trochu smysl vyčistit kopyta...

Před a po...

Potěšilo mne, že koně si adoptovali stezku (nejsou hloupí), kterou jsem před týdnem proházel v blátě mezi přístřeškem a vyvýšeným místem pro seno (stejně hloupě udělaným násypem štěrku bez zhutnění a vrstvy prosívky i bez podložení geotextílií)... Vobluďák měl tentokráte mnohem čistější nohy nad kopyty. Navíc to potvrzuje moji teorii, že pokud by se ta svrchní vrstva (ta IMHO vždy jen čeká na vodu, aby se z toho stala kaše nad vlastní normální hlínou) v tom "blátivém stavu" sebrala a odházela lopatou (mechanizace se tam buď utopí anebo prokluzuje a za sucha to už sebrat nejde), tak se objeví ukrytá hlína. Překvapilo mne, že to vydrželo celý týden (tedy snažil jsem se udělat to tak, aby z toho voda odtékala po spádnici bokem do toho bláta)... Na obrázku tam zrovna stojí "mlaďoška" zatímco Vobluďák se vrátil věnovat senu (přišel do přístřešku až jsem vyházel, sám během času pochopil, že nemá překážet při úklid, takže pokud je v přístřešku, tak odejde k senu anebo po vyčistění rožku se vecpe tam a čeká, a pak se přijde pomazlit a nechat vyčistit až skončím údržbu s lopatou :-) - to naopak neuznávají shirka ani andalušanka, ty "pomáhají" vždy, takže to trvá 2-3x déle než kdyby byl přístřešek prázdný)...
    Vobluďák má senný pupek a houby záda - i když co bych kritizoval, oba bychom potřebovali zapracovat lehce na kondici a i nějaké to kilo a břicho shodit a zpevnit...

Páprda u sena...

A na rozloučenou šla shirka se mnou až k východu s výrazem naděje, že bych ji třeba vzal s sebou ven...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak jsem včera ráno vymastila za koníškem... napřed se na mě tvářil jak na cizí - jako opravdu, otáčel hlavu pryč ode mě a dělal, že mě nezná a co ho otravuju... asi byl z toho, chudák, pěkně vyplesklej - majitel ho vzal z pastviny, strčil na šest hodin do přívěsu, vyložil cizí ženské (šéfová stájí) a na cizím místě (jiný paddock - Ned byl předchozí roky ustájený na kopci nad stájema, kde je 6-8 koní, teď jsem ho přesunula do "kotle") a tam byl 36 hodin, než jsem se dostavila já....
    Když jsem ho pustila na jízdárně, tak mi přišlo, že měl "aha moment" - rovnou šel prudit Villama (ten má paddock hned u jízdárny a vždycky si nadávají), očuchat Abby (taková naše místní diva) a tak... Zkontrolovala jsem mu nohy, objednala kováře, šoupla chudákovi koníškovi oblíbené mlsky (dávám mu směs pro seniory) a běžela zkontrolovat kozenky... Po kozenkách jsem se vrátila, vzala Nedouška na ten "jeho" kopec, kde jsem ho nechávala se popásat - načež on se sebral a začal zdrhat... tak to ve mě zatrnulo (ono to je na příjezdovce, cca 150 metrů od rušné, nepřehledné silnice v horách) - ale naštěstí si jen oběhnul revír (co tam nebyl, tak tam přibyly nádrže na vodu) a vrátil se na travičku. Já jsem mezitím šla podrbat ty dvě útulkové kobyly a trochu jim vyklidit, tak to dobře dopadlo... akorát jsme vyplašili nějakou novou majitelku, která není zvyklá vídat koně navolno na louce a chtěla mi pomoc ho chytat :-))
    Pak jsem hodila na Neda sedlo a šli jsme do lesa - to už byl Ned děsnej mazák, vjel do kolejí, v kterých byl v červnu před odjezdem - akorát teda na tom místě, kde nás obklíčily při poslední projížďce bagry, byl nesvůj... ale on se taky zvednul šílenej nárazovej vítr a hučela tam dálnice... Ode dneška má šíleně lejt, navíc Ned fakt potřebuje zastříhnout drápy (zakopává si o vlastní nohy), takže tím jsme s ježděním asi na pár dní skončili....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Rodinka, herdek.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: No, jsem pomala, ale nahodou jsem trenovala a trenuju! Pred vanocema jsem rozvazela vanocni stromy v kyblech, a to ma kolem dvaceti kil jeden ( bonbonek byla todinka v devatym patre s rozbitym vytahem). A uz mesic vozim blbounovi vodu v barelu kazdej den, a tech 50-60 kilo se pronese...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: mě přijde, že bys potřebovala trochu tréninku ty..... nějak mu nestačíš :-))

K těm prériím - kůň bydlí v Sierře, to je jako Alpy - akorát teda ta východní strana přechází poměrně rychle do pouště... a u nás bydlí v Santa Cruz Mountains (pod Loma Prieta, to je epicentrum toho velkého zemětřesení v osmdesátých letech), takže opět na horách... no nic, dopiju kafe a vyrážím... uáááá....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jo a rozhodne uz neni hubenej a ne, neni to chlupama!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam