• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: zase kdyby byli venku častěji, tak by asi neměli potřebu lítat.... Ned mi taky běhal první den, když jsem ho pustila na travičku, teď si šmejdí okolo v koňském poklidu (dneska teda užíral Jackovi snídani, chudák Jack se krčil v koutku přístřešku a nechal by ho - tak jsem ho musela zavřít na kruhovku)....
    Koza rohatá taky přestala lítat po stájích sem a tam, co chodí s mejma kozenkama na pastvu.... Ad kozy - zdá se, že ty, co se vydaly na výlet na dálnici se šťastně vrátily majitelce....

A ještě k Nedovi - jak jsem ho nečekala, tak jsem se pak už vykašlala na jeho paddock a do toho přijel nečekaně, takže teď doháním zanedbané práce... dneska jsem si všimla (řikejte mi Blesku), že předchozí nájemce a nějakého hovadského důvodu natáhlu v zadní části přes hrazení pletivo - ale takové to měkké, pro slepice - takže je to celé roztřepané, lezou z toho dráty, dělají různé smyčky..... a jako na potvoru jsem s sebou neměla bednu s nářadím, takže jsem to malýma kleštičkama od stájníka alespoň začistila a zítra to musím servat.... jako účel tohoto počinu fakt nechápu... v tom, aby na sebe se sousedním koně nedosáhli to nezabrání (pže je to měkký drát) a ješětě spíš se do toho kůň zamotá (měkký drát - kozy se tím třeba dokázaly prorvat, natož koňský kopyto)... no nic...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jistě, pokud se koním něco takového (alias 'lumpárna') povede, tak jsou z toho hodně rozjásaní...
    Nu, zvláště tahle plemena jsou navíc hodně učenlivá a paměť jak slon - tak abyste je teď nepotkávali venku častěji ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: Vítězovi páníčkové chodí večery / víkendy, málokdy ho vídám venku.... vím, že je hodnej a trénovanej, ale prostě koně provedli lumpárnu a byli z toho celý vedle sebe, no.... tak lítali jak janci, frkali, skákali, ocasy nahoru.... protože ostatní koně taky blbli, zjevně se chtěli přidat k té taškařici, ale nepodařilo se jim dostat z paddocků - nicméně navzájem se vyštengrovali... tak z toho byla taková revoluce, no... ale myslím, že si spíš hráli a blbli, než cokoliv jinýho...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A i ta shirka stačí, když se rozběhne naproti (a ještě z kopce) naproti ;-)
    A to už to není tak bujaré a rozverné hříbátko jako předtím ;-)))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn... já jsem přece jen trochu zvyklý - shirka není žádný drobeček (byť teď vypadá pěkně, není tlustá, dokonce má i jějaký ten sval). A známí se postupně dopracovali ke 4 koním a z toho 2 frísové a 1 je právě percheron (zvážen co si ho přivezli na průmyslové autováze na 960kg ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no musím říct, že Vítěz je jak tank, přeci jen jsem zvyklá na Neda, který má nějakých 150 v kohoutku... těch 170 s kopytama velikosti talířů už budí poměrně respekt.... zvláš´t když se takový tank rozhodne skákat a lítat s ocasem nahoru.... ale dobrý, nikomu se nic (snad) nestalo (nikdo nespadl do jámy, nikdo nevypadal nějak kulhavě nebo namoženě, i když s tímhle adrenalinem těžko říct), a auto holt proženu myčkou, no...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Máte to tam samé překvapení a adrenalinový sport ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jedu do stájí, navíc jedu až k Nedově výběhu autem, pže jsem tam vezla do skříně lisované kostky - jako přišlo mi, že se venku pase Abby, ale tu majitelka občas nechává, tak jsem jela dál - a najednou se Abby otočí a není to Abby, je Vítěz (mmch v maďarštině prý Vitez znamená rytíř, říkala majitelka) - řádově 800-1000kg percheron (Abby je taky napůl perch) a za ním jeho stádečko, a už se řítí kolem stájí, ocasy nahoru, občas to zapíchnou a jdou zprudit nějakého jiného koně, nebo se otočí jak na obrtlíku a letí zpátky. Jeden šiml tam sebou seknul, naštěstí si nic neudělal a zase vstal sám.... nějak se prorvali vrátkama či čím a lítali po stájích sem a tam... ve stájích bahna po kotníky, do toho je tam díra s opravovanou kanalizací, do toho teda já "chytře" s autem na jednom konci, stájník s náklaďáčkem na druhém.... no, vybrali to, ale mám auto od bahna až na střeše, jako bych s tím jela ralley...
    Jediná další přítomná osoba ve stájích tam stála s růžovou helmičkou na hlavě a bičíkem v ruce a telefonovala.... sice majitelům uteklých koní - ale nenapadlo jí volat managorku, nebo správcovou, co bydlí v přívěsu pod stájema... napadlo jí teda otevřít jim vrátka zpět do výběhu, takže nakonec jeden se tam vrátil dobrovolně, dva zahnal stájník a posledního jsem nalákala já na ty lisovaný kostky....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Pred par dny tu byla hromada snehu, nez pres noc zmizel.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak to bych nevylučovala.... v dolních stájích teď nejsou žádné kozenky, třeba by je chtěli... ale jsou krásné, a vypadají, že se o ně docela starají - tak snad se majitel nebude bát přihlásit...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Anebo skončí u Tebe ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: naštěstí jsem se to dozvěděla tak, že mi managorka stájí psala, aŤ se neplaším, až uslyším o kozách na sedmnáctce, že to nejsou naše :-)) Teď ještě doufám, že najdou, komu patří...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Zatrnulo Ti, že se Tvoje zvěř vydala do divočiny? ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    only in Santa Cruz Mountains...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    uf, ne, nejsou to moje kozenky..... ověřeno ve stájích...

https://www.facebook.com/groups/1820558984860683/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak já mám zvěr v dvou různých stájích a z toho ta jedna prošla změnami v managementu - a ono hodně záleží na obou stranách. Já ocením, když management se nesnaží vytřískat co nejvíc a občas z něj vypadne nějaká drobnost (např. těch 15 minut s bagrem), na druhou stranu, já se taky snažím nevytřískat všechno v rámci ustájení a některé věci si řeším a platím sama (extrašpeky, které chci po stájníkovi v době mé dovolené, extra vybavení pro můj paddock).... ale fakt to chce obě strany - pokud jedna se snaží vyjít vstříc a ta druhá strana jen "příjmá" a využívá, tak to samozřejmě nefunguje.... ale zase ve stáji, kde by to nefungovalo, bych koně mít nechtěla a nejspíš neměla...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Obavam se, ze ten psuv ranc se jaksi nesnazi a nechape.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak zainvestovat do podložek - pásů, které si pak člověk může odvézt, mi nepřijde zase až takové dotování ranče.... U nás se to řeší tak, že pokud lidi odcházejí, tak ty podložky buď odprodají ranči nebo novému nájemníkovi, nebo někomu, kdo si chce vylepšit svůj paddock a je rád, že má podložky, byť starší, už na místě a za půlku ceny.... A úhlednější paddocky dělají ranči lepší jméno a je to zase ranč, kdo se pak musí snažit udržet si lidi, kteří do údržby investují a nenasrat je moc (a jsou pak ochotnější skočit na traktor a odhrnout za patnáct minut bahno z paddocku, než v tom nechat majitele koně hrabat se lopatkou)....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Obávám se , že dobrá vůle k takovému "zorganizování Akce-Z" u majitelů koní už dávno vyprchala (tedy u těch, kde vůbec byla) + při cenách ustájení versus tom přístupu, tak pochybuji, že by do vylepšení (cizího) ranče chtěli investovat jedinou korunu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: na druhou stranu - dopravníkové pásy jsou "moje" (zaplatila jsem je a nechala dovézt někdy loni nebo předloni já - respektive jsem se přidala ke skupině majitelů, která tohle - pásy - organizovala) - myslím, že kdyby ti vaši majitelé něco takového zorganizovali a položili do přístřešku, že by se na ně na ranči taky "nezlobili" a nevyhazovali jim koně.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam