• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Na mladejch konich je krasny to jak jsou jeste nezkazeny a citlivy a kdyz do nich zatlacis holeni tak pred tim tlakem fakt ustoupi...taky si pamatuju jak to na nekterych jedincich bylo paradni. Clovek se jen podival smerem kam chtel jet a kun zatocil. A pak v provozu zacali bejt otupeli a okopani a clovek musel vymejslet figly jak je vsechno preucit
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jeste jeden, a slibuju, ze toho necham. Mam strasnou radost, jak to ten kun rychle pobira!
    ukrok 04
    http://www.youtube.com/watch?v=aLdVGDpt6l0
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dneska jsem tu paradu konecne zachytila!

nadrazi
    http://www.youtube.com/watch?v=M_UpitQOCps
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ranč za to nemůže... jen majitelé/provozovatelé by potřebovali bič a malý dvůr a strategické plánování... Ale raději no-comment. Každý svého (ne)štěstí strůjcem a až odpadne paní rančérová, tak se to tam nejspíš dcerce dost rychle rozloží...
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Naneštěstí mne nikdy nikdo nevyfotí - když už se na koně dostanu, i když to už je spíše výjimečně. Bohužel ani loni ze začátku podzimu nemám foto z vyjížďky na shirce. Ta mohla vypadat dobře (dost mohutný a velký kůň k mé výšce :-)). A ani když jsem byl na "mlaďošce" popř. na valachovi jedné paní (toho jsem měl přes léto 2015-2017 vždy skoro na 2-3 týdny na starost a k dispozici, když jela pryč, tak aby nestál a nezatuhl), tak mne nikdo nevyfotil (a dron na pořizování koňo-selfíček fakt nekupuji :-)).
    A po těch letech u koní (začínal jsem asi před 20 lety, 3 roky jsem jezdil anglii často a potom fakt hodně - dost dlouho prakticky denně - skoro 7 let westernově sedlané koně) už nějaké ty vyjížďky, zvláště když to je takové "přešlapování" na max. několika kilometrech kolem stáje na omezené sadě možných cest, prostě nejsou prioritou. Stejně jako u mnoha jiných je pak zajímavější s těmi koňmi být a něco dělat i bez ježdění. Navíc se svou výškou a váhou bych na hodně koní nesedl už jen kvůli zatížení.

Ad. "cizí koně" - jen koně jejichž majitelé znám a jsme domluvení, že je můžu "kazit" :-) (to je s nadsázkou, "kazit" tomu možná říkají z dálky ti co to nevidí, ale majitelé jsou v pohodě, ví že je nekazím - viz. andalušanka a držení nohou poté co skopala podkováře a rozdupla prsty na noze majitelce :-) a přitom to chtělo jen trochu trpělivosti ve výběhu a ukázat jí, že jí ty nohy nikdo neutrhne - a tak jsou majitelé i rádi, že za jejich koňmi někdo přijde než jen oni - popř. v případě Vobluďáka, že ho někdo opráší, oloupe mech, vybere kopyt a případně ošetří, když si náhodou něco udělá, je to postarší kůň (22) a majitel moc času nemá (práce+rodina) a musí se mu nechat, že poctivě léta platí ustájení i když zaplatit si někde se stejnou frekvencí vyjížďku by ho přišlo na zlomek prachů).

O ranči (viz. NYEMI) raději no-comment. To je o lidech a strategickém plánování... Tam by se toho dalo zlepšit mnoho a ulehčit i práci tam (zaměstnancům, aby neměli takovou fluktuaci) a vylepšit podmínky i lidem co tam mají koně a i těm koním... Jen chtít. Ale raději no-comment (snad něco objasní povzdech "jak na to nejsou někde dotace..." :-/).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Ja si myslim taky, ze to tak je, ale taky myslim, ze Psa saturuje bejt v pritomnosti zvirat, ktery zna a nejak ho to naplnuje. Sice mam z nej obcas pocit, ze "ranc" by si zaslouzil pochcat a zapalit, ale to by Psa nepotesilo.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Hele ja vim ze mi do toho nic neni, ale premejslim jestli si tam z tebe trochu nedelaj ranceri takovyho nadenika zadaco...vecne tu ctu ze jsi cistil pristresek, neco opravoval, drzel/cistil/uklidnoval ciziho kone nejlepe vraha vseho ziveho, ale nikdy jsem tu nevidela jedinou fotku jak na nejakym tom koni odtamtud jedes, nebo pokud neumis jezdit tak ze by te to treba za odmenu naucili atd...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, 1/2h denně, to je hodně času proti cca 2h jednou za týden... (přičemž část z toho spolkne čištění přístřešku, které je tím delší, čím více chtějí "asistovat" koně jako shirka či andalušanka anebo když přijde Vobluďák - ale ten to má už celkem zmáklé, pokud nestojí v přístřešku od začátku, kdy ví že se má pak přesunout na vyčištěné a nepřekážet, tak přijde až když končím s čištěním (jak to pozná nevím, ale nejspíš okoukal, že začínám v "jeho rožku" a pak končím na té otevřené straně přístřešku, takže to dá podle toho...)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jo, u nás Crimson mi taky chodí okusovat násadu lopaty.... ještě tak, kdyby se s ní naučila vyhazovat hnůj :-))

U nás tankodromy všude, taky u Neda prohazuju cestičky - výhoda je, že ten jeho paddock byl kdysi zpevěný a je denně čištěný, takže cestičky rozšiřuju a věřím, že tak za týden dva budu komplet hotová.... (zase nemám tolik času, takže se snažím tomu věnovat tak půl hoďky denně - a dneska jsem nedělala nic, pže koníškovi nějak narostl hřebínek a snažil se se mnou utéct z lesa domů, takže jsme řešili jeho zpupnost a vysvětlovali si, že se pracuje, dokud JÁ neurčím, že je konec... chjo....
    PES
    PES --- ---
    A jak se pak rychle nastěhovali koníčci do vyčištěného přístřešku - na foto je andalušanka (v tmavší dece "ve tmě") a kladrubačka. Ještě tam chvilku před pořízením snímku stála flekatá PH, ale pro tu si přišli majitelé a šli do haly na "překážkovou dráhu hrůzy"... ale museli si pro ni přijít, protože jí se z vyčištěného přístřešku nechtělo :-) skoro tomu jako králíkovi z klobouku...
    Vobluďáka se pak (jak jsem odešel) přesunul zpět k hornímu (novému) balíku sena, který je zakryt přístřeškem. Nebýt to v té síti, tak už by někteří koně (včetně Vobluďáka) museli snad prasknout...
    PES
    PES --- ---
    "Weekend ad usual" :-(

Po týdnu bylo opět co k vyházení v přístřešku (akorát jsem neudělal foto po a s umytými botami se mi tam znovu brodit pochopitelně nechtělo) a také cestička k obnovování (kupodivu zbytky té první - oranžové - ještě přetrvávají a koně ji stále používají, i když v bahně si prošlapali ještě druhý "tankodrom" - žlutý - tam jsem to odházel kus před přístřeškem jak je horní žlutá šipka, tak jsem jim dnes protáhl zbytek k senu jak je ta druhá žlutá jak ji maskuje zadníma nohama shirka, která mi věrně asistovala jak při čištění přístřešku, tak na krok za mnou při prorážení bahna k senu... oni ti shirové to mají opravdu v sobě, kdyby mohla a měla jak, tak by mi i pomáhala :-) snad bych se i vsadil, že kdyby se to bahno někam vozilo, tak by v zápřahu po chvíli byla schopná chodit sama a stavět tam, kde by bylo třeba :-))

NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: zase kdyby byli venku častěji, tak by asi neměli potřebu lítat.... Ned mi taky běhal první den, když jsem ho pustila na travičku, teď si šmejdí okolo v koňském poklidu (dneska teda užíral Jackovi snídani, chudák Jack se krčil v koutku přístřešku a nechal by ho - tak jsem ho musela zavřít na kruhovku)....
    Koza rohatá taky přestala lítat po stájích sem a tam, co chodí s mejma kozenkama na pastvu.... Ad kozy - zdá se, že ty, co se vydaly na výlet na dálnici se šťastně vrátily majitelce....

A ještě k Nedovi - jak jsem ho nečekala, tak jsem se pak už vykašlala na jeho paddock a do toho přijel nečekaně, takže teď doháním zanedbané práce... dneska jsem si všimla (řikejte mi Blesku), že předchozí nájemce a nějakého hovadského důvodu natáhlu v zadní části přes hrazení pletivo - ale takové to měkké, pro slepice - takže je to celé roztřepané, lezou z toho dráty, dělají různé smyčky..... a jako na potvoru jsem s sebou neměla bednu s nářadím, takže jsem to malýma kleštičkama od stájníka alespoň začistila a zítra to musím servat.... jako účel tohoto počinu fakt nechápu... v tom, aby na sebe se sousedním koně nedosáhli to nezabrání (pže je to měkký drát) a ješětě spíš se do toho kůň zamotá (měkký drát - kozy se tím třeba dokázaly prorvat, natož koňský kopyto)... no nic...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jistě, pokud se koním něco takového (alias 'lumpárna') povede, tak jsou z toho hodně rozjásaní...
    Nu, zvláště tahle plemena jsou navíc hodně učenlivá a paměť jak slon - tak abyste je teď nepotkávali venku častěji ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: Vítězovi páníčkové chodí večery / víkendy, málokdy ho vídám venku.... vím, že je hodnej a trénovanej, ale prostě koně provedli lumpárnu a byli z toho celý vedle sebe, no.... tak lítali jak janci, frkali, skákali, ocasy nahoru.... protože ostatní koně taky blbli, zjevně se chtěli přidat k té taškařici, ale nepodařilo se jim dostat z paddocků - nicméně navzájem se vyštengrovali... tak z toho byla taková revoluce, no... ale myslím, že si spíš hráli a blbli, než cokoliv jinýho...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A i ta shirka stačí, když se rozběhne naproti (a ještě z kopce) naproti ;-)
    A to už to není tak bujaré a rozverné hříbátko jako předtím ;-)))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn... já jsem přece jen trochu zvyklý - shirka není žádný drobeček (byť teď vypadá pěkně, není tlustá, dokonce má i jějaký ten sval). A známí se postupně dopracovali ke 4 koním a z toho 2 frísové a 1 je právě percheron (zvážen co si ho přivezli na průmyslové autováze na 960kg ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no musím říct, že Vítěz je jak tank, přeci jen jsem zvyklá na Neda, který má nějakých 150 v kohoutku... těch 170 s kopytama velikosti talířů už budí poměrně respekt.... zvláš´t když se takový tank rozhodne skákat a lítat s ocasem nahoru.... ale dobrý, nikomu se nic (snad) nestalo (nikdo nespadl do jámy, nikdo nevypadal nějak kulhavě nebo namoženě, i když s tímhle adrenalinem těžko říct), a auto holt proženu myčkou, no...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Máte to tam samé překvapení a adrenalinový sport ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska jedu do stájí, navíc jedu až k Nedově výběhu autem, pže jsem tam vezla do skříně lisované kostky - jako přišlo mi, že se venku pase Abby, ale tu majitelka občas nechává, tak jsem jela dál - a najednou se Abby otočí a není to Abby, je Vítěz (mmch v maďarštině prý Vitez znamená rytíř, říkala majitelka) - řádově 800-1000kg percheron (Abby je taky napůl perch) a za ním jeho stádečko, a už se řítí kolem stájí, ocasy nahoru, občas to zapíchnou a jdou zprudit nějakého jiného koně, nebo se otočí jak na obrtlíku a letí zpátky. Jeden šiml tam sebou seknul, naštěstí si nic neudělal a zase vstal sám.... nějak se prorvali vrátkama či čím a lítali po stájích sem a tam... ve stájích bahna po kotníky, do toho je tam díra s opravovanou kanalizací, do toho teda já "chytře" s autem na jednom konci, stájník s náklaďáčkem na druhém.... no, vybrali to, ale mám auto od bahna až na střeše, jako bych s tím jela ralley...
    Jediná další přítomná osoba ve stájích tam stála s růžovou helmičkou na hlavě a bičíkem v ruce a telefonovala.... sice majitelům uteklých koní - ale nenapadlo jí volat managorku, nebo správcovou, co bydlí v přívěsu pod stájema... napadlo jí teda otevřít jim vrátka zpět do výběhu, takže nakonec jeden se tam vrátil dobrovolně, dva zahnal stájník a posledního jsem nalákala já na ty lisovaný kostky....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Pred par dny tu byla hromada snehu, nez pres noc zmizel.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam