• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Poslové se přece vždy "střílejí"... Zvláště ti s horšími zprávami (ti s dobrými si jen prodlužují "agónii" do příště)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: mno.... možná by neškodilo občas poslouchat dobře míněné rady a ne všechno hned odmítnout a urážet se... To, že tě TEĎ hřebec poslouchá, a fungujete spolu, je skvělý... nicméně bys měla povážit, že se to může měnit s tím, jak bude dospívat a jaké zkušenosti udělá... štěstí přeje připraveným a střílet posly se nevyplácí, i když ti teď přijdou jejich informace škarohlídské...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Malem jsem zapomnela, ze preci nemuzu zvladat hrebce, vzdyt vlastne vubec nevim, co delam, uf!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: V tom pripade uz mame splnino, cajk.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    On hlavne az prijde ten pich, tak teprv zjisti k cemu ze toho pindika ma. V Kladrubech rikaji, ze kdyz hrebec zakusi pripusteni, tak teprve tehdy s nimi maji plne ruce prace a musi je mit opravdu vychovane
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ne. To bych mu nikdy neudelala, on nemuze za to, ze ma puzeni. Vytrvalost, konzistence, spousta jemnosti. To je cesta.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Až přijde ten "testík", tak dostane po koulích a hned se bude chovat jako valach... Hehehe...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak. A sem tam mu pich asi taky sezenu. Zatim jsme byli dvakrat u ohrady s kobylama a musim rict, ze ten posun byl strasne obrovskej. Plus ten zazitek s kobylou a odvedenim jen za nos. Jsem si jista, ze na nej bude spoleh, kdyz mu budu venovat vic casu. Zatim se jen tak flakame a paseme a sem tam prijde nejakej testik.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Za rok už musíš mít hřebce naučeného, že nad jeho pindikem máš nadvládu ty :-))) Ať už to zní jakkoliv drsně... Muehehehe...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Nevim, nemam zpravy. Ja jsem mela vsechno prichystany, nicmene jsem se na to jeste necejtila, takze nez abych zbytecne riskovala (koneckoncu na to sama porad nadavam), tak jsem se na to vybodla. Jen v nedeli, kdyz sel pruvod pres Revnici, tak jsem hrebce nastrojila a vzala k navsi. Nechala ho tam past, z povzdali ho nechala sledovat prujezd vozu, kterej ho naramne zajimal, ale nejevil tendence se za nima vrhnout, i kdyz znervoznel. Pak jsem ho vzala bliz k navsi, kde nasel curani a hromadky, tak nad tema zacal mocne flemovat a vytahovat pindika, tak jsem mu to po chvili zarazila. Taky videl na nejakyho kone, stali jsme od nej asi dvacet metru. Nevim, jestli je to uz hrebceni, nicmene trochu hulakal, nervozni byl, ale nebyl problem ho drzet (ze zeme) na ohlavce. Nechala jsem ho deset minut flemovat a cumet na kone a kdyz se pruvod pohnul, zdrhli jsme. Na my nervy to bylo az az. Do roka bude spousta casu si dat vyjizdky s kobylama, stadama, natrenovat to, abych se ja i on cejtila v pohode.

PES
    PES --- ---
    Tak co Karlštejnský průvod? (včera a dnes)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: no takové kováře je potřeba, samozřejmě, hýčkat.... o tom žádná....

PES: no já na tom nechápu to, že na jednu stranu nestojí o to, seznámit koně s kozama, protože "kůň se bojí" a na druhou stranu ho straší s pytlíkem...

Ale, dneska jsme Nedem "vybrali poštu", tj. otevřít zavřít schránku ze sedla - říkal, že je to nuda a má to v paži... "myčkou" prošel na obě strany pod sedlem v pohodě... takže ještě přechod plachty a máme to v suchu... (příští víkend je tam soustředění / závody s těmito překážkami - a to s ním chce dělat ženská, která si ho pronajímá o víkendech... ona je hrozně fajn, a myslím, že jim prospěje, pokud to spolu absolvují, ale chtěla jsem Neda na to trošku připravit).
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jasny no :) ja to spis myslela jako mou extra zkušenost. A uprimne muj aktualni kovar. Odlejt do zlata. Buh jako
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Zjevně dotyčný nemá tolik ohledů a ani slušnosti se s blízkými u koní v dosahu domluvit na (ne)plašení...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    koňská historka... asi před týdnem se mi zdálo, že nikdo ve stájích není, tak jsem vzala místní tři hňupíky na procházku. Mám to povolený od managorky a hlavní trenérky - aby koně viděli kozy zblízka (kozy jsou tam nově, dva tři měsíce?) z bezpečí svých paddoků. Kozy jsou totiž v dolní části stájí, kde je velké kryté úvaziště, kam obvykle jezdí vetové a kováři, je tam malá jízdárna, stodola a různé zázemí (a asi pět paddocků), plus tam odtud začíná stezka do lesa - takže většina koní se tam dříve nebo později ocitne (i když lidi často sedlají a čistí nahoře, kde je většina koní ustájených a kde je velká jízdárna a velká kruhovka).

No nic, vyrazím s kozlíkama nahoru za Nedoušem, že pustíme Neda do výběhu na travičku a najednou koukám, na kruhovce borec s koněm, něco tam kutí ze země (kůň navolno, ani osedlaný ani nic takového). Tak se slušně z dálky ptám, jestli můžeme kolem projít. Prej ne, prej se kůň koz bojí (nebojí - koně se báli koz napoprvé, teď, když se mi podaří je vzít nahoru, tak jim tak maximálně naznačí hlavou, ať odprejsknou od jejich sena). Nicméně, respektovala jsem to, že on má v plánu něco jiného, než seznamovat svého koně s kozama, a šli jsme zase dolů (do toho Ned celej říčnej, protože mě viděl přijít a zase odejít bez toho, že bych se za ním zastavila), kozy jsem zavřela a šla za koněm...

Včera situace, že na jízdárně vedle kruhovky probíhala výuka, a tentýž borec, který se obával, že když kolem jeho koně navolno na kruhovce projdou tři malé kozy, tak se zboří svět, na téže kruhovce začal honit koně s igelitovým pytlíkem na držátku biče (opakuji, hned vedle probíhala lekce). Nikoho se na nic neptal, strašil a honil tam koně s pytlíkem jak magor.... Ehm...

(ano, koně by si měli na pytlíky zvyknout, ale to se imho dělá jinak, než když koně nutím běhat a když v něm podporuju reakci "vidím pytlík, musím utíkat")
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: koně jsou Mist na zimní pastvě, dlouhodobě bosky.... to není o změně kováře, ale o tom, aby se to někdo (konečně) mrknul.

Můj kůň to má podobně - přes léto maká v horách, okovaný být musí, jinak by si ty kopyta ubrousil až ke kolenům. Na zimu se koním sundají podkovy a vyhodí se na pastvinu, což kupodivu funguje a většina těch koní je ve výborném stavu do vysokého věku (kolem dvaceti přestanou koně jezdit příliš dlouhé štreky, už jezdí jen půldenní a ne ty dvanácti - šestnáctihodinové, v cca pětadvaceti jsou držení "pro děti" nebo prodaní věnovaní "pro děti" a umírají po třicítce)... nicméně - jsou koně, kteří potřebují pravidelnou péči a kde s věkem se ta kopyta horší a kde to kování alespoň na předek potřeba je - zvlášť když ten režim je takhle na střídačku (kdy několik měsíců v roce musí být okovaní).
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    MIST: u me stacilo zmenit kovare. Muj ex kovar ji bral "na zive" kobyla nebyla schopna stoupnout na sutr. Kroutila se. Sesup zad. Co mame noveho luxus. Zada se rovnaji jak zazrakem a nozicky paradni. Vsichni mi cpali at kovu nebo boty a hej. Netreba
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak dcera se dodívala na GoT a znechuceně pravila, že Pán Prstenů je mnohem lepší :-)

Prý teda jediná Sansa skončila tam, kde měla být. Dani se měla s přeživším/i drak/y vrátit mezi Dothraky a do Essosu, který zná a kde o ní lidi stojí. Jaimie se neměl vrátit k Cercei a měl zůstat napravený. Trůn neměl dostat nikdo, měli se rozdělit do jednotlivých království. Bran měl být poustevníkem.

Já jen dodávám, že šílenou královnou měla být Arya, která imho nemůže být normální (malá vraždící holka, posedlá pomstou je imho zrůda největší a nejspíš nenapravitelná)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to bude až ta další lekce :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A kdy bude Ned chodit vybírat schránku sám a nosit poštu? ;-))))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    třeba můj kůň potřebuje podkovy, protože má za ty leta zničené nohy, má je příliš "ploché" a právě mu přerůstají rychleji v přední části. Teoreticky, pokud by měl půl roku, rok na to, aby mohl chodit bosky, případně jen s botičkama, s přísnou dietou a kontrolou, by se to dalo "spravit", nicméně v jeho věku (19) a vzhledem k tomu, že je kovaný od mala, tak ta šance není zase až tak dobrá - a znamenalo by to nejspíš, že by musel "zvládnout" poměrně dlouhý časový úsek, kdy ho to bude bolet...

Takže ano, okování někteří koně potřebují a může pomoc. Možná u vás kobyle pomůže už jen to, že jí někdo ty kopyta upraví (jestli si pamatuju dobře, jsou všichni koně bosky - ale bohužel "nadivoko", že jim nikdo ty kopyta neupravuje po dlouhé časové úseky - tohle by bylo potřeba zkontrolovat každé 4-6 týdnů)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam