• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Reflex - vídávám jak u Vobluďáka, že se mu úplně nechce se protlačit do mezery mezi dvě kobyly ze stáda (a to je zná a má to s nimi vyřešené na pohodu). Stejně jako tuhle starší valach naznačoval, že opět mezi dvě relativně blízko se pasoucí kobyly (se kterými šel na procházku a měl jít první) prostě neprojde...
    A ty barely jsou podobně "nebezpečné" (málokterý kůň se odvážně vecpe do mezery, kam se ještě žádný kůň před ním nevydal - pokud parafrázujeme jistý SF seriál :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    zajímavý bylo, že ty dvě disciplíny, kterých jsem se fakt obávala (průchod rozstříhanou plachtou a houpací mostek) Neda vůbec nerozházely, ale odmítal se zastavit mezi dvěma sudy.... což mi přišlo banální, ale holt byly sudy blízko sebe a asi mu to nebylo příjemné, být v takhle stísněném prostoru (a taky je to disciplína, kterou jsem s ním netrénovala).
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Prima - "trail" soutěže jsou super :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Prima - "trail" soutěže jsou super :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no vidíš, jak to jde!!!!!!

Já mám dvě mobilovky z dneška (mám přístup k lepším fotkám, ale nechce se mi to teď probírat).... v Nedových stájích byla dneska "soutěž" na překážkové dráze. Dráha začínala průchodem skrz pěnové bazénové trubky (takové ty dětské, barevné), pak přechod plachty natažené na zemi. Zastavení mezi dvěma sudy, zvednout předmět z jednoho, přendat na druhý zatímco kůň stojí právě mezi sudy. Sebrat předmět ze sudu a odvézt ho do poštovní schránky. Pak buďto úkroky podél kavalety (menší děti jen udržet koně, aby šel rovně podél kavalety). Úzká cestička (ohrazená kavaletami) se dvěma zatáčkami. Zacouvat mezi dvě kavalety, přejít přes SKLÁPĚCÍ mostek a projít rozstříhanou plachtou.
    Já jsem s Nedem tohle trénovala, soutěž na něm jela ženská, která si ho pronajímá o víkendech - ona je začátečnice, takže to bylo zajímavé pro ní (dospělé jely dvě - začátečnice na Nedovi a zkušená jezdkyně na nezkušeném mustangovi - a skončily se stejným počtem bodů). Doufám, že z těch fotek bude něco vidět...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nějaká náročná, já plný ruce kobyly a ještě ožužlávaný hříbětem a ty chceš fotky???

...a ještě něco navíc

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a fotky?
    PES
    PES --- ---
    A dneska si kobyla s hříboškou přišla při podrbání uši a hříbátko už se hlásilo samo, že už se nebojí a že chce také podrbat (když maminka, tak ono přece také)...
    PES
    PES --- ---
    Ve středních a severozápadních Čechách hrozí v pondělí silné bouřky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pocasi-vystraha-bourky.A190609_114017_domaci_bur
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to u nás taky... v tuhle dobu by měly být svině už chcíplý suchem, ale jak furt prší, tak lezou a lezou.
    Naštěstí tady jsou ty velký, takže jsou vidět... ale po pastvě Nedovi v průměru dvě tři z čumáku vyčešu (rekord je sedm). Já si najdu tak jednou týdně.
    PES
    PES --- ---
    Tedy pokud se něčeho letos urodilo hodně, tak jsou to KLÍŠŤATA... :-/
    PES
    PES --- ---
    Dnes jsem šel podrbat novopečenou matku hříbátka (nar. 22.5.) a po chvíli se hříbátko osmělilo (jak koukalo,že se maminka nechává drbat a líbí se jí to) a začalo zkoumat návštěvu. Nejprve klapalo tlamičkou jako že je malé a úplně bezbranné hříbátko, ale po chvilce se osmělilo a začalo očichávat a olizovat a zjistilo, že se může také nechat podrbat všude kde to svrbí (a že těch míst je)... Dokonce pak chvíli nechalo maminku maminkou (když se kobyla šla napít a podívat, zda se nenese večerní kyblík krmení), protože podrbání bylo lepší a návštěva zajímavější...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jo, u nás v osmdesátých letech zmeliorovali pole - získali tím cca 800 metrů čtverečních, které bývaly bažinaté, za cenu zničení dvou rybníčků... a od té doby se té naší straně hory vyhýbá déšť...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    u nás první předskokani na příměšťáky (šest malých dětí 5-6 let), od příštího týdne to vypukne natvrdo (30 malošů a až 50 velkých)...
    ...nevěřili byste, jaký zážitek je pro takhle malé děti třeba pochovat si slepičku :-))... akorát teda až jich bude třicet, tak je budu muset nějak rozdělit, jinak z toho slepičky dostanou psotník... dneska už se jedna malá slípka nasrala a honila holku po výběhu :-))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Takze chapu to dobre ze uz se nekde spustil?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jeste ze je tohle jen internet.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Poslové se přece vždy "střílejí"... Zvláště ti s horšími zprávami (ti s dobrými si jen prodlužují "agónii" do příště)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak teda týmovou sestavu musely předělat (kvůli chybějící holce - bohužel to je jedna z větších a silnějších a starších holek, takže ty malé prďolky fakt nejsou plnohodnotná náhrada), na cizím koni, cca dvacet minut před startem... dopadlo to dle očekávání, prďolka nebyla schopná vyškrábat se na koně bez dopomoci (pže půjčený kůň byl větší než ten jejich)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    z úplně jiného soudku... máme za sebou naprosto šílené závody... dceři odpadla pro úraz jedna holka z týmu a ráno se zjistilo, že jejich kůň je kulhá... takže individuály jely holky na kobyle jedné trenérky, na které nikdy nejezdily a týmovou sestavu jely na koni půjčeném od jiného oddílu (pže trenérčina kobyla je moc malá na tým)... tohle mě fascinovalo už loni, kdy zase náš oddíl půjčoval koně "cizí" holce... letos jsme tedy byli "příjemci" my - a to ve velkém, protože velkým holkám začal zakopávat kůň během závodu, tak ty zase jely volné jízdy na nějakém koni z Utahu... prča...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: mno.... možná by neškodilo občas poslouchat dobře míněné rady a ne všechno hned odmítnout a urážet se... To, že tě TEĎ hřebec poslouchá, a fungujete spolu, je skvělý... nicméně bys měla povážit, že se to může měnit s tím, jak bude dospívat a jaké zkušenosti udělá... štěstí přeje připraveným a střílet posly se nevyplácí, i když ti teď přijdou jejich informace škarohlídské...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam