VAMPY: Něco takového jsem kdysi také zažil... první "Mlaďoška", co jsem ji kdysi "venčil", tak po pár letech, co dorostla a obsedla se, tak jednou při vycházce jsem část jel (bez sedla) a část běžel s ní na ruce. No a jednou mne také v rámci vypouštění energie trochu nadhodila a já sklouzl dolů (naštěstí jsem měl chvilku na to si vybrat kam a jak sklouznout a ona ihned zastavila, takže jsem ji ani neztratil z ruky, že na mne pak s nosem dole koukala proč se sbírám ze země)... no a od té chvíle si pak moc dávala pozor jak sedím, když běží a dokonce jsem měl pak v průběhu zbylých pár let s ní pocit, že párkrát si mne i v takovou chvíli "nahodila" zpět do rovnováhy... přece nebude zastavovat a čekat, až se ten nešika nahoře zase posbírá, když se jí tak pěkně běží, že? ;-)
Ale je fakt, že to byla asi jediná, která to řešila takto. Někteří z dalších, na kterých jsem kdy více jezdil, tak to řešili zpomalením či zastavením. No a zbytku to bylo srdečně jedno - udržet se na hřbetě byla podle nich výlučně věc jezdce.
Naštěstí jsem nikdy osobně neměl žádného zákeřného zhazovače či podobného filutu, ale byl jsem na vyjížďce, kde jeden z dalších koní měl docela ošklivý zlozvyk otestovat jezdce, že si uměl vyměřit v lese příhodné dva stromy u cesty, kam se on se sedlem vejde, ale nohy (kolena) jezdce už ne, stejně jako větev a hlava jezdce. Když to jezdec včas vychytal a zkorigoval pobídkou, tak byl pokoj a koníček pak už vzorný, ale pokud ne, tak si koníček jezdce vychutnával různými vtípky až do konce (a že toho měl v zásobě plno)...