• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ano, pokud se stane, ze kun se neceho boji (treba jit k uvazisti), a ty ho strasne serezes a nenechas jit jinam a donutis ho, pak je to velmi rutina a ne zrovna zdrava. A pokud stravis den, dva tim, ze mu to postupne ukazujes, pokazdy popojdes o par metru bliz, az s tebou vydrzi stat na miste, kam se pred tim bal, to podle tebe nema s duverou nic spolecnyho?
    PES
    PES --- ---
    Tak a znovu pozor kde si kůň co "zobne" venku
    Jed na hraboše se posype plošně. Ministerstvo zemědělství povolilo použití chemie | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...nisterstvo-zemedelstvi-povolilo-pouziti-chemie.A200125_135612_ln_domov_ele
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: myslim ze pro ty kone je to i dost matouci a stresujici, kdyz to lidi delaji pokazde jinak.. a nektery to da a je mu to jedno, ale nekoho to hrozne stresuje tak pak zacne vyvvadet... mam kobylu ktera je presne ten
    pripad, jezdecka skola ji fakt tezce nevyhovala, mela z toho totalni neurozu, hazela hlavou az si urvala sitnici v oku.. ona proste chce at se k ni nekdo chova konzistentne stejne, at to zna, nezname ji desi. kdyz na ni jezdim jen ja je to mnohem lepsi, hlavou si hodi obcas kdyz je stres typu "aa pomoc jdu ven sama"
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Stockholmský syndrom jen omezených lokalit a nikam jinam :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tady snad ani nejde o důvěru, jako čistě o zdravou rutinu... aby byl kůň zvyklý pohybovat se po celém areálu, včetně míst, kde by měl / mohl být ošetřován.
    Tak, jako by měl být zvyklý, že se mu zvedají a čistí nohy, nebo že se na něj dáva deka / sedlo, nebo že se v létě chladí vodou z hadice...
    Přestat koně vodit na kryté úvaziště, protože se mu to jednou nelíbilo, nebo proto, že jsem líná udělat těch pár kroků navíc (které imho koni prospějou, když se trochu projde z kopce a do kopce, než na něj hodím sedlo), mi přijde stejně špatně, jako mu přestat čistit kopyta, protože jánevím - má moc zbahněné nohy a umazala bych si ruce... ten kůň to pak přestane považovat za svou "práci" nebo jak to nazvat a přestane to dělat a přestane spolupracovat...

Chápu, že vléct nového koně třeba do lesa (u nás je vlez do lesa strašidelný - tunel ze stromů, ve stráni, pod strání potok, v něm často srnky a jiná zvířena, co tam chodí pít) je záležitostí důvěry, ale v podstatě pokud nebude chodit do lesa, tak se "nic nestane"...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Tak kazdej nemame radi nazvoslovi, ale jinak se vlastne shodnem :D

A tady je neco z gopro z par dni predem. Musim rict, ze s hrebcem uz jsme dost szity, na vyjzdky chodim radsi a radsi, tak snad tohle leto nebude tak trpet, odsunut do pozadi motorkou.
    Rychlovyjizdka
    http://www.youtube.com/watch?v=cHEflNI-U-8
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ja moc zase nemam rada ten pojem “budovani duvery”, ale to je presne ono, ze pokud s procozakama manipuluje pokazdy nekdo jiny (ne jen pod sedlem, ale v kazdodennim zivote), tak jednou tam prijde nekdo, kdo na toho kone pujde formou pozitivni motivace, pak zase nekdo kdo toho kone zmydlu jen se krive podiva, pak zase nekdo kdo se boji a jakmile se kun pohne, utece od nej... pak jeste nemluvim o tom kolik tam prijde “lidi co to s konma umi” a pak se ukaze ze neumi, nebo holcicky, ktere si tajne zkousi parelliho (nebo jakoukoliv jinou) metodu po tom co to shledly v kanalu sve oblibene youtuberky... nekonecnej mismas, kterej zakonite prinese sve vysledky.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Tak jasne, to je takovy povsechny problem zvirat o ktere se stara hodne lidi a kazdy ten clovek ma jiny pristup. Nektera zvirata to psychicky nevydrzi a pak jsou agresivni, jina zacnou byt stereotypni, jina vykazovat znaky naucene bezmocnosti a jina si v tom najdou co je pro ne prospesne a nic nehledi. Uz jsem videla hodne zvirat, kteri jako mladici tesne po obsednuti byli hodni, dobri na osetrovani, dobre ovladatelni pod sedlem a pak po par mesicich/letech v oddile se to zvire dost zmenilo k horsimu
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja bych to pojmenovala budovanim duvery, radsi, nez vychovou, ale kdyz upustim od nazvoslovi, vysledek je stejnej.
    Podle mne zvirata, co jsou ted provozaci, bejvavala v minulym zivote Hitler, nebo aspon Manson.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tam mi přijde jako největší problém to "všechny osoby, co se tam vyskytovaly". Já to vidím u provozáků, že i z hodného koně se stane potvora, protože prostě NEMÁ konzistentní trénink / přístup / výchovu.
    A nebo jí má - špatnou... Občas si půjčuju provozáka u nás, strašně hodný kůň, starý QH valach - ale nechce chodit dolů k sedlovně. No a protože má paddock nahoře, u jízdárny, tak trenérky a ostatní, co ho jezdí, to řeší tak, že ho sedlají u paddocku a pak ho vezmou jen na tu jízdárnu. A dolů k sedlovně nechodí - jenomže tam jsou krytá úvaziště, kam jezdí kovář, vetové atd., tj. kůň by tam měl chodit běžně a měl by být zvyklý - a ne to prostě "vzdát" a vozit sedlo od sedlovny k paddocku.... Ano, je to v ten moment jednodušší, než strávit pár dní tím, že budu koně učit chodit dolů, ale dlouhodobě to může být pěkný průšvih.
    Už jen to, že když jsem si vzala já poprvé, tak jdeme jdeme a najednou u rozcestí dolů kůň stojí na zadních. Vůbec jsem to nečekala, pže mi nikdo neřekl, že to takhle flákají a že si narozcestí postaví hlavu / bude se bát, protože posledních pár měsíců chodil po ranči jen těch pár metrů na jízdárnu - a já jsem byla "cizí" osoba, která ho chtěla vláčet do neznámých míst....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: A to nemluvim o sobe, ja tam zas tak casto nebejvala abych s nim prisla do blizkeho kontaktu. Mluvim o vsech osobach co se tam vyskytovaly nezavisle na veku, mnozstvi zkusenosti a levelu slunickovosti. Ackoliv ono te slunickovosti teda zas tolik nebylo.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Takze navzdory vsem snaham to byla vzdycky sazka do loterie ho nekam dovest...nekdy utek, nekdy ne,nekomu utikal pokazdy... pak uz utikal i s retizkem. Bylo mu to fuk
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Behem obsedani jsem s onim problemovym strakacem jela sama na vyjizdku do pole, vodila ho bez ohlavky atd. Jenze pak v pribehu let proste v oddile prisel na to ze ne kazdeho musi poslouchat. Kdyz pak Ivance rozdupal pri tom svem uteku nohu a zacal utikat i Kamile, bylo jasny, ze proste tudy cesta nevede, ale ze v oddile se prevychovat nezvladne, neb tam na to nejsou podminky
    PES
    PES --- ---
    Dnes nejvíce přítulné andalušanka a úplně nej shirka, té bylo úplně jedno, že stádo v druhé sekci výběhu u sena, za pomazlení, pohlazení, podrbání úplně v sedmém nebi...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Vy máte přes den alespoň trochu nad nulou, tady ČT večer stále trochu mrzne (tedy alespoň není bláto, ale zase to zmrzlé původní bahno není na chození nic moc)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Neboj, taky tu mame jaro.
    PES
    PES --- ---
    Koně v zimě...

SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Zvláštní je, že jsem onoho "problémového" strakace vodila během obsedani na ohlavce do terénu na procházky, a ještě jsem stíhala korigovat děcka sedící na dalších ponících. Asi holt jinej gang, nebo co..
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Zase dobre pro tebe, ze ti kamosi koupili kone. Moje kamarady to treba jeste nenapadlo, takze porad jsem na tom tak, ze nemam penize na to poridit si kone, satit ho, zivit ho a lecit ho... Taky vestina lidi se na vejsku nevyprdne proto ze musi neci herku odvest cas od casu do vybehu, pokud je jinak zbytek bavi a chteji to studovat.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Netreba to svadet na finance, mne kone koupili pratele, sama bych na nej nemela. Chapu to horky postesknuti ohledne vysokoskolskyho titulu, jen je skoda, ze je system nastavenej tak, ze jsou z nej vsichni smutny/ohrozeny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam