• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ne, normálně tu máme asfaltované silnice. Fakt. Taková vymoženost sem dorazila.
    I tady mají auta rezervu.

A jinak si myslím, že to vidíš moc dramaticky. Na turistických destinacích jezdí další auta, a na nějaké chujoviny člověk zase nepojede jen v jednom autě, to dá rozum.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Sice státní, ale přesto "do divočiny" :-) Tím spíš by měl mít člověk alespoň nějaký orientační smysl + pomůcky, aby tam někde neuvízl (třeba dva defekty a nějakou opravnou sadu pochybuji že někdo vozí popř. že lze "v divočině" takhle použít - leda nějaký ten "rychloblemcák", co se stříkne dovnitř a zalepí tu díru, ale to je nouzovka na dojetí pár km a haldy dalších mil)...
    Určitě jste někdy míjeli ty cedule "Next gas station / Last pump for XXX miles" (nebo jak se to u Vás píše)... a jelikož se u Vás opravdu leckde nejde dovolat (Temná území jsou stále velká) bez satelitního telefonu, tak uvíznout někde takhle musí být "adventure" (ono určitě stačí uvíznout někde ve sněhové vánici i na té široké asfaltované dálnici).

Btw. Plně asfaltované jsou nejspíš jen Interstate, ne?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ano, jsou rozdélné od PŘELIDNĚNÉ Evropy.....

Highway je státní silnice - ne jakákoliv prašná stezka. Tj. státem udržovaná atd... narozdíl od místních komunikací... a prostě někde nejsou asfaltované, protože by ta údržba byla nákladná a složitá v poměru toho, kolik tam jezdí aut. My jsme na téhle hwy nepotkali ani jedno (když nepočítám zaparkované auto ovčáka)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Také když se Highway zove jakákoliv prašná stezka (na Středozápadě)... a i ten systém pravoúhlých Ave je v některých místech také "výživný" (zvláště když je někde placka od obzoru k obzoru bez kopce)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak pokud pomineme situaci "vyhozen v krabici", tak se nejprve na takové místo musíš nějak dostat, takže alespoň nějaké povědomí o tom kudy (na té mapě) jsi se pohybovala mít musíš...
    ...a jistě, uznávám, že americké (či australské) reálie jsou krutě odlišné o civilizované Evropy :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tady třeba hwy 330 v Montaně.....

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: bych tě chtěla vidět s kompasem a mapou někdev poušti.... v cizí zemi... kde jsou silnice značené jinak (nebo značené vůbec nejsou a nebo jsou to prašné cesty a víš prd, která z těch prašných cest doprava je "silnice" a která je jen cesta k ranči za kopcem)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nu, v dávných dobách (jak pamatujeme alespoň jako někteří šedivějící kmeti :-)) se předávalo z generace na generaci magické umění orientace v terénu za pomoci světových stran, polohy Slunce v čase (ještě v dobách analogových hodinek :-)) a za použití rituálních předmětů zvaných KOMPAS a MAPA, které paradoxně dodnes přežívají v těch moderních digitálních krabičkách, ale jen dokud je dokáže ubohý poutník udržet při životě pravidelným krmením energií :-) - dříve to přeci jen vyžadovalo spíše koukat po krajině a hledat význačné orientační body a ne se jen spoléhat na několik slaboučkých vysokofrekvenčních signálů z moderního voo-doo zvaného GPS/Glonas/Beidou/whatever)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to s tím počítačem bylo cca v roce 2003, kdy navigace nebyly....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já mám na počasí tři grafy meteosanic + 5 kamer po okolí :-))) - ale omluvou budiž, že na rozdíl od mé "přízemní kobky" mají ty kamery lepší záběr oblohy a jedna poblíž (vidím z ní na domy, na které já při troše snahy vidím z druhé strany) je navíc oficiální z Hydrometeorologického institutu a má v obraze naklíčovány rovnou informace o aktuálním počasí...

Třeba dnes bylo nádherné, leč trochu mrazivé ráno :-)

P.S.: To s tím cestováním s nosem na GPS řízené mapě v NTB je fakt uhozené - když už mám GPS navigaci/mapu, tak si nechávám jen hlasová upozornění na změny směru / odchylky od plánu a jinak se "kochám" :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mě to trochu připomělo naše kamarády... jeli na cestu po Kalifornii a ona řídila vybírala, kam pojedou a on trasu sledoval na počítači z GPSky.... Tak jako lidi koukají do telefonu, než by se podívali z okna, jaký je počasí :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak mi chodí "alarm" při tom přepínání a tak ve složce archívu vidím, jak se to posunuje (samo s výkyvy podle počasí - oblačno/jasno)...

Na ranči jsem kvůli tomu kdysi dělal extra okruh se světelným spínačem, který zapíná pohotovostní LED osvětlení kolem stáje (malé reflektory kolem 10-20W/kus), aby tam bylo alespoň bezpečně orientačně vidět (lidi tam lezli, nadávali že sem tam šlápli po tmě cestou k autu do bláta/kaluže a hlavně nezhasínali normální světla - takže se to vyřešilo takto a funguje to prakticky jako řízení pouličního osvětlení)...

Vobluďák to zatím moc nepouští, i o víkendu bylo překvapivě málo chlupů z celého koně (a to nosí tu "pláštěnku"), ráno tam mívají kolem -5°C a přes den skoro +10°C... i když možná ještě tuší nějakou zimu (což by bylo docela devastující na ovocné stromy, které už pomaličku začínají pučet)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: podle přepínání kamer? Zvířátka vědí (kozy vypadají jak zanedbaný filcovatý koberec - zbavují se kašmíru) - a já vím, protože je březen, tj. jarní rovnodennost...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja to vnimam na urovni zviratka, ale taky jsem si toho vsimla!
    PES
    PES --- ---
    Skvělé - podle přepínání kamer den/noc (takové orientační od kdy a do kdy je venku dostatek světla) už je světlo prakticky půl dne (12+ hodin) od šesté ráno (6:03) do šesté večer (18:13) !!! :-)))
    PES
    PES --- ---
    PES: A opravdu, dnes se, holomek, neprojevoval žádnými obtížemi...
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: je zatim cista zistnost, ze z tebe vypadne nejake jidlo.)) jinak o chytrosti bych moc nehovorila, ale vramci pozorovani ruznych slepicich modelu mohu rict, ze nektere jsou chytrejsi nez jine.)) ale obecne je to spis slaby))ale uz je nosim v naruci i ja, tudiz to neni zadna averze, jen cista empirie ziskana zivotem s nimi))
    PES
    PES --- ---
    Tak prý koníček večer i ráno dobrý... (snad alespoň v mezích možností sledují, zda trousí a moči) ..
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: stejně se má, že tě má.... že si někdo VŠIMNE...
    PES
    PES --- ---
    ...a to sem se tam jen zastavil později odpoledne po celodenním stříhání jabloní, že jen vyčistím (protože už pouští chlupy, tak aby ho to pod tou pláštěnkou tolik nekousalo) a pojedu domů... a ono tohle :-/
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Hned jsem informoval paní rančérovou, byli jsme poklusem přes 2km rozhýbat břicho, něco mu tam žbluňká a kručí jako normálně koni (tj. není tam ticho). Udělal i pár koblížků (trochu). A pak měl chuť dožrat večeři (hodně vlhká až mokrá), tak snad...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam