• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: není to morbidní... koza byla stará, a že se konec blíží, bylo jasné už od prosince. Včera to jen vzalo rychlý spád a bylo super, že jsem měla objednanou vetku (protože teď veti nesmí jezdit k případům a sháněli bychom veta na utracení kozy asi dlouze a těžce), že to bylo relativně rychlý... a včera bylo slunečno, koza ležela na sluníčku, majitelka jí hladila a drbala až do konce... přišli se všichni rozloučit (všichni, co je koza kdy prohnala nebo nabrala na rohy, haha :-))... dneska tam chčije, bylo by to depresivnější a asi i horší pro kozu (zima, mokro, bahno)...
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: smutny, ale aspon ze tehule je ok....priste napis hned na zacatku, ze to cele psani neni morbidni.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska měla na desátou přijet vetka podívat se na Večernici. V osm ráno ale telefonát, že na stájníka vypadla ochrnutá koza rohatá z chlívku, takže jsem honem psala vetce, jestli nemůže přijet dřív. Nevím teda kdy přijela, seděli jsme tam kolem umírající kozy, majitelka naštěstí našla něco na bolest, takže koza pak už "spala"... trochu jsem si to pokecání s přáteli představovala jinak, no... ale zvládli jsme koze dát napít trochu teplé vody (olizovala se, tak jsme si říkali, že má žízeň), tak snad umírala jakž takž v pohodě. Vetka pak provedla euthanásii, chválila majitelku za ta analgetika, že by jí stejně musela něco takového dát jako první. Koze bylo třináct let (to je na kozu hodně), poslední rok měla artrózu, podzimní obstřik kolene nepomohl, v prosinci už jsme utracení zvažovali, ale ona se pak zmátořila... včera ještě se mnou byla na pastvě a škubala si trochu travičky, tak to bylo relativně rychlý.

Večernice prošla prohlídkou jako zcela zdravá těhotná koza, v nejbližší době nerodící... takže si musela s kozlem někde randit za rohem později... důležité je, že tam není něco špatně (jako třeba mrtvé kůzle bránící porodu) a že kůzlata nejsou nijak veliká, a ani nic jiného závažného. Lékorka má dle vetky porodit do 24 hodin, takže tam jedu znovu.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: děkuji.... už jsem to poslala do našich stájí... aby byli koníšci taky správně vybavení :-))
    MIST
    MIST --- ---
    Hezky den preju...

PES
    PES --- ---
    Říkal někdo KOZY ? :-)
    Vylidněné ulice velšského města obsadily kozy - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/vylidnene-ulice-velsskeho-mesta-obsadily-kozy-40319005
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: přes den to sleduju na web cameře a můžu tam být za patnáct minut. V noci fakt nehodlám co patnác minut koukat na webcameru - plus by to znamenalo vstát, nasadit čočky a vyrazit na nejnebezpečnější silnici v okolí (minulý týden zase smrťák) za tmy a deště.... Když tam spím, tak bych slyšela, kdyby se něco dělo a jsem tam, jen co se vyhrabu ze spacáku - nemusím nandavat čočky a někde rozespalá vynervovaná řídit, nemusím si natahovat budíka, abych co tři hodiny kozu zkontrolovala...
    PES
    PES --- ---
    Já mám zase radost z prvního ježčího jarního výletu. Loni příbuzní sousedi docela nepochopitelně komplet předělávali plot a rozbili původní koutek ježčí rodinky v rohu pod hustou tújí, kde si postupně nashromáždili tepelnou izolaci z listí, jehličí a dalších zbytků... Poté co skončili sousedi s plotem, tak jsem se ježkům pokusil na původním místě vytvořit pokud možno co nejpodobnější podmínky, aby si tam své doupě obnovili, a podle směru, odkud se ježek vynořil, se zdá, že se podařilo. V ideálním případě, pokud zůstali pan ježek i paní ježková, se můžeme posléze v létě těšit na noční randál celé ježčí rodinky...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Bojíš se, že bys to tam nestihla včas anebo že by mohli přitvrdit na zákaz přesunu/vycházení?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jedna rurální snídaně (aneb už přespáváme u kozenek)

PES
    PES --- ---
    Jízda kolem osení přežila totality. Zkosil ji koronavirus - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...i/clanek/jizda-kolem-oseni-prezila-totality-zkosil-ji-koronavirus-40317997
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nez prijdou kozi obrazky, mam tu jedno dnesni behani. Je strasne super mit pro zmenui zvire, co chce porad nekam litat! Treba ze srazu, lesem a tak.
    random behani
    http://www.youtube.com/watch?v=SwiLg0jzRYw
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Takhle na ranči svého čas sledovali březí kobylu - což byl vlastně primární popud, proč jsem tam tehdy tahal durch objektem gigabitový Ethernet a montoval první ze tří kamer + extra noční přísvit... Aby kobylu zbytečně nerušili, tak sledovali z notebooku a PC z domu - a také si ušetřili běhání, ono je to (když se to spočítá poctivě se všemi zákrutami, dveřmi, okolo stáje atd.) jedna cesta téměř 150m (jen hlavní objekt má 89m a bydlí na jednom konci a kobyla měla box separátně v klidu, kam ani lidi nelezou, za opačným koncem) - takže 300m jedna kontrola anebo klikutí (probrání ze spořiče) na PC a kouknutí na displej i v noci přímo z postele :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no, ta strašně těhotná teď dvě hodiny spala, to asi dobře dělá... míň těhotná odpočívala a přežvykovala... ale asi tam budu msuet vyrazit, těhule mě znervózňuje... je velmi zpomalená a občas úplně ztuhne - si říkám, jeslti nemá už kontrakce... nevím, jestli jsem paranoidní, bylo by to o pár dní dřív.... ale je fakt obrovská, s obrovským vemenem.... a zase tolik toho na práci fakt nemáme :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nepřekvapuje - vídával jsem to (v různých časech) na ranči, kde se jde kolem samostatného pozemku s kozí partou a nějakými ptačími obyvateli... kromě času krmení popř. času loudění, když na parkovišti sousedícím přes cestu s kozím pláckem bylo více lidí - hlavně dětí, tak někde zalezlé, polehávající... ale v těch dvou jmenovaných případech (resp. ještě když je paní rančérová brala ven na procházku okolo ranče = ožrat všechno, co už v ohradě ožraly do dna) vysoce agilní :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a jestlipak víte, co kozenky celé dny dělají?????? Já ano, a odpověď je překvapivá - NIC :-)) Bohapustě se flákají.... já jsem na dobu karantény měla být kozou, ležela bych si na balíku slámy, občas přežvýkla a měla pohodu :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak můžu kozenky sledovat po telefonu, miluju souseda!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    soused mi zkusí přes jeho wifinu udělat web cam.... tak uvidíme... to by byla velká pomoc, kdybych tam nemusela "furt" jezdit....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: určitě, budou....pokud to vše ve zdraví zvládneme... kozenky jsou ustájené teoreticky v jiném městě, naštěstí je to alespoň stejný okres, tak doufám, že mě nebude nikdo prudit...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Fotky novorozenat! Nutnost!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak já tento týden začínám s pečlivějším sledováním kozenek, Večernice je obrovská, je cítit kopající kůzlata, vemeno má nalité.... tak doufám, že vydrží do prvního termínu v sobotu.... Už mám domluveno, že od pátku tam budu přespávat (haha, a ona to pak určitě protáhne)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam