• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Pojišťovna za pád ženy z koně platit nechce, rozhodnout má soud - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...tova-jizda-nehoda-smrt-kladruby-hrebcin.A200617_075138_pardubice-zpravy_lati
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tak já to prozkoumám :-)) Jako vím, že to není složitý, nejvíc se bojím právě vlastní neohrabanosti, že je budu trápit a bude to o to bolestivější... a musím zjistit, co se dá koupit bez předpisu (myslím z věcí na bolest), najít kdyžtak spřáteleného veta, který mi prostě nechá pixulu banaminu nebo něčeho.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Je to jednoduchy :) hednodussi nez paznehty. Jediny co si musis pohlidat, je podrzet kulky v pytliku aby je nezahat a nezagumickovala si jenom sourek bez koule/i :D pak by totiz zustal kozel kozlem se vsim vsudy :D na youtube je hromada videi
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: dcera to má naplánovaný... já už jsem na to stará a líná :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: S tím vývojem snad abyste někdo v rodině začali studovat vet. :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: určitě jde, ale nikdy jsem to nedělala a jsem posera :-) Do příštích kůzlat to ale zvážím, protože jak říkáš - převozy bez matky prostě jsou přídatný stres (i když kozlíci měli sebe navzájem - a kupodivu je hodně uklidňovala naše přítomnost - a na cestu zpět byli ještě oblblí)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: No a kdyby jsi si poridila ty gumickovaci kleste a gumicky a proste si to delala sama, ta varianta nejde? Uprimne mne osobne ten stres prevozu na operaci bez matky a pak z operace prijde dost drsnej v kombinaci s tou bolesti. To jsou ty gumicky o dost lepsi
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak já jsem se snažila tohle všechno hnát přes veterináře, protože moje kozy jsou ve stájích na částečný úvazek jako "petting zoo" (platím poměrně směšnou částku za ustájení, s tím, že si s kozama chodí hrát příměšťáky a dětské oslavy atd.) - a chci mít "papíry" na to, že jsou očkované, testované, pravidelně prohlížené atd. - až přijde nějaký hysterický rodič, že si dítě přitáhlo ze stájí e.coli nebo salmonelu nebo bůhvíco, tak že moje zvířata jsou v cajku a není to zanedbanou péčí (jinak bych očkování taky zvládla sama - ale když přijde vet, tak i kozy prohlídne a mám "papír", že jsou zdravé, nezanedbané atd. - a obvykle jim vetka taky zasříhla paznehty - to si dělám sama, ale jednou dvakrát do roka, když tam je vet nebo spřátelený kovář, tak jim zaplatím odbornou péči).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: u nás je to teď celý divný..... po veterinářích se strašně šlape, odebírají se licence a tak - dva měsíce nesměli dělat elektivní zákroky (takže třeba ani kastrace). Do toho moje vetka odjela na Nový Zéland a zřejmě se už nevrátí (což se jí nedivím) - a cizí veti mě vždycky poslali do háje, že nesmí, že by přišli o licenci a tak (problémy s těhotnejma kozama, umírající ochrnutou kozou a tak) - nakonec jsem postupně přesvědčila náhradní vetku, že teda jí nenapráskám za to, že náhodou pohlédla při návštěvě i na zvíře, které není ve smrtelných křečích (a zřejmě jí přesvědčila i ta moje původní vetka, že nejsem nějaký magor), a tak jsme spolu fungovaly přes porody, uspání ochrnuté kozy, odrhování, stafylokokovou dermatitidu, jenomže teď nemohla přijet kastrovat, protože jí nepřišla zásilka s anestezií (a dělá za dva vety).
    Jediný další vet, který se zaobírá kozama, je 60km daleko a takovou dálku nepřijedou, takže jsem kůzlata naložila a jela.
    Ukecat jednu kozí babku jsem zkoušela, odmítla mě. Další takovou známou (kozí chovatelku, která má kozla a koně a muly a sama si odrohuje a kastruje a všechno) mám 300km daleko. Když jsem se ptala tady známých, co mají kozy, tak všichni používali tu novozélandskou vetku.... takže jsme všichni v pr**** protože na celé hory je tady teď jen jedna vetka ochotná dělat kozy a ovce, a ta není nadšená z lam a alpak - a nebo ti 60km daleko. Zbytek jsou koňáci, nebo domácí zvířata (kočky, psi) - a licence nejsou všeobecné, je to právě rozdělené na "malá" (kočky psi atd.) a velká (hospodářská) zvířata a koňák nesmí dělat kočky a kočkan nesmí dělat kozy / koně (což jsem netušila, dokud mi nepřišlo logické, že by vet při návštěvě stájí vykastroval stájového kocoura - že to není jen o tom, aby měl vybavení, ale že fakt nesmí).

Asi jsme se zase o něco přiblížili tomu, že se musíme odstěhovat....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: A nebo ta zmena chovani u gunicek neni tak do oci bijici, protoze ta bolest prichazi pomalu a maxima dosahuje az po nekolika dnech, tak to chovatel tolik nesleduje. Kazdopadne po ty kastraci jim muzete dat neco proti bolesti. Telatum se taky po odrohovani obcas neco dava. A taky je divny ze se ty kuzlata nekam vozi. Na to by mel veterinar taky prijet... jo a ty gumicky si jinak ale muzes nandat sama, nebo si na to prozvat nejakeho mistniho chovatele ovci co ti to udela. Vubec to nemusis obhajovat pred veterinarem.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Bohužel... krajina na to není připravena - chybí meze po vrstevnicích, to především. O hluboké orbě a hnoji zaoraném do polí totéž. Rozlivové a zasakovací oblasti škoda mluvit...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: blbý je, že to všechno jen proteče a odteče....
    PES
    PES --- ---
    Nedávno jsem dával jinde pro srovnání sucho v létě 2018 PRISPEVEK, tak dnes po půldenních přivalových bouřkách na stejném místě:

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: no, logicky to chápu, ale právě že v praxi vidím něco jinýho. S gumičkama zvířata, která v 9 z 10 případů odběhnou a nechovají se pak jako by byla ve stresu, a po kastraci i druhý den zvířata, která se bojí pohnout, stojí, nežerou, nelehnou si.... (nevylučuju, že ta kastrující vetka byla "prase", neznám jí - moje stará gumičkovací vetka je naopak z Nového Zélandu, tam se učí všechno na ovcích a mají největší zkušenosti právě s ovcema, takže ta je strašně šikovná a rychlá - a všichni víme, že když je vet obratný a rychlý, a je hotov dřív než zvířeti dojde, že by mělo panikařit, tak je to půlka úspěchu)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Chirurgicka s anestezii vs gumicky je docela rozdil. Ty gumicky nekolik dni opravdu slusne boli nez to odumre (zagumickuj si prs(t) a pockej az odumre...). Takze veterinari maji pravdu ackoli se to nezda...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: 6-8 tydnu ho nech
    PES
    PES --- ---
    PES: Pochopitelně pro tu nejkratší hodnotu by musely být strašná vedra celé dny a rána prakticky bez rosy...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Minimálně 3, optimálně 6-8 týdnů...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dostala jsem od sousedu seno, je cerstve nasuseny. Jak dlouho musi lezet, nez ho muzu dat koni?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a mám dotaz na názor (zvlášť teda odborný)... leta jsme kozlíky "gumičkovali" - teď to veti odmítají dělat, že to je jako nehumánní způsob kastrace... z mojí zkušenosti, co jsem viděla cca deset zagumičkovaných kozlíků, měli jsme jeden případ, že jsme následující den museli píchat banamin.
    Plus teda vetka přijela, zagumičkovala během pár minut a kůzlata zase běhala.

Teď teda chirurgická kastrace - hodina v autě, půl hodiny "operace"s anestezií (jeden po druhém, takže 1,5 hodiny u veta) hodina v autě zpět, stres bez mámy atd. - a ze tří kůzlat tři celý den mimo a další den v bolestech.

Tak mi přijde, že jde hlavně o prachy (chirurgická je 5x dražší než gumičky) a ani ne tak o to, aby zvířata byla v pohodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam