• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: u nás je to teď celý divný..... po veterinářích se strašně šlape, odebírají se licence a tak - dva měsíce nesměli dělat elektivní zákroky (takže třeba ani kastrace). Do toho moje vetka odjela na Nový Zéland a zřejmě se už nevrátí (což se jí nedivím) - a cizí veti mě vždycky poslali do háje, že nesmí, že by přišli o licenci a tak (problémy s těhotnejma kozama, umírající ochrnutou kozou a tak) - nakonec jsem postupně přesvědčila náhradní vetku, že teda jí nenapráskám za to, že náhodou pohlédla při návštěvě i na zvíře, které není ve smrtelných křečích (a zřejmě jí přesvědčila i ta moje původní vetka, že nejsem nějaký magor), a tak jsme spolu fungovaly přes porody, uspání ochrnuté kozy, odrhování, stafylokokovou dermatitidu, jenomže teď nemohla přijet kastrovat, protože jí nepřišla zásilka s anestezií (a dělá za dva vety).
    Jediný další vet, který se zaobírá kozama, je 60km daleko a takovou dálku nepřijedou, takže jsem kůzlata naložila a jela.
    Ukecat jednu kozí babku jsem zkoušela, odmítla mě. Další takovou známou (kozí chovatelku, která má kozla a koně a muly a sama si odrohuje a kastruje a všechno) mám 300km daleko. Když jsem se ptala tady známých, co mají kozy, tak všichni používali tu novozélandskou vetku.... takže jsme všichni v pr**** protože na celé hory je tady teď jen jedna vetka ochotná dělat kozy a ovce, a ta není nadšená z lam a alpak - a nebo ti 60km daleko. Zbytek jsou koňáci, nebo domácí zvířata (kočky, psi) - a licence nejsou všeobecné, je to právě rozdělené na "malá" (kočky psi atd.) a velká (hospodářská) zvířata a koňák nesmí dělat kočky a kočkan nesmí dělat kozy / koně (což jsem netušila, dokud mi nepřišlo logické, že by vet při návštěvě stájí vykastroval stájového kocoura - že to není jen o tom, aby měl vybavení, ale že fakt nesmí).

Asi jsme se zase o něco přiblížili tomu, že se musíme odstěhovat....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: A nebo ta zmena chovani u gunicek neni tak do oci bijici, protoze ta bolest prichazi pomalu a maxima dosahuje az po nekolika dnech, tak to chovatel tolik nesleduje. Kazdopadne po ty kastraci jim muzete dat neco proti bolesti. Telatum se taky po odrohovani obcas neco dava. A taky je divny ze se ty kuzlata nekam vozi. Na to by mel veterinar taky prijet... jo a ty gumicky si jinak ale muzes nandat sama, nebo si na to prozvat nejakeho mistniho chovatele ovci co ti to udela. Vubec to nemusis obhajovat pred veterinarem.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Bohužel... krajina na to není připravena - chybí meze po vrstevnicích, to především. O hluboké orbě a hnoji zaoraném do polí totéž. Rozlivové a zasakovací oblasti škoda mluvit...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: blbý je, že to všechno jen proteče a odteče....
    PES
    PES --- ---
    Nedávno jsem dával jinde pro srovnání sucho v létě 2018 PRISPEVEK, tak dnes po půldenních přivalových bouřkách na stejném místě:

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: no, logicky to chápu, ale právě že v praxi vidím něco jinýho. S gumičkama zvířata, která v 9 z 10 případů odběhnou a nechovají se pak jako by byla ve stresu, a po kastraci i druhý den zvířata, která se bojí pohnout, stojí, nežerou, nelehnou si.... (nevylučuju, že ta kastrující vetka byla "prase", neznám jí - moje stará gumičkovací vetka je naopak z Nového Zélandu, tam se učí všechno na ovcích a mají největší zkušenosti právě s ovcema, takže ta je strašně šikovná a rychlá - a všichni víme, že když je vet obratný a rychlý, a je hotov dřív než zvířeti dojde, že by mělo panikařit, tak je to půlka úspěchu)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Chirurgicka s anestezii vs gumicky je docela rozdil. Ty gumicky nekolik dni opravdu slusne boli nez to odumre (zagumickuj si prs(t) a pockej az odumre...). Takze veterinari maji pravdu ackoli se to nezda...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: 6-8 tydnu ho nech
    PES
    PES --- ---
    PES: Pochopitelně pro tu nejkratší hodnotu by musely být strašná vedra celé dny a rána prakticky bez rosy...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Minimálně 3, optimálně 6-8 týdnů...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Dostala jsem od sousedu seno, je cerstve nasuseny. Jak dlouho musi lezet, nez ho muzu dat koni?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a mám dotaz na názor (zvlášť teda odborný)... leta jsme kozlíky "gumičkovali" - teď to veti odmítají dělat, že to je jako nehumánní způsob kastrace... z mojí zkušenosti, co jsem viděla cca deset zagumičkovaných kozlíků, měli jsme jeden případ, že jsme následující den museli píchat banamin.
    Plus teda vetka přijela, zagumičkovala během pár minut a kůzlata zase běhala.

Teď teda chirurgická kastrace - hodina v autě, půl hodiny "operace"s anestezií (jeden po druhém, takže 1,5 hodiny u veta) hodina v autě zpět, stres bez mámy atd. - a ze tří kůzlat tři celý den mimo a další den v bolestech.

Tak mi přijde, že jde hlavně o prachy (chirurgická je 5x dražší než gumičky) a ani ne tak o to, aby zvířata byla v pohodě.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jenom upustím koronavirovou páru, ju? Kozlíci dospěli do osmi týdnů, na programu dne kastrace (oni jsou od cca osmi týdnů plodní, plus začnou smrdět - můj největší problém je ale s tím, že "otravují" dospělé kozy, které to nasírá a jsou schopné kůzle přizabít).
    Takže - moje dvorní vetka je na Novém Zélandě a už se asi nikdy nevrátí.
    Moje náhradní vetka mi řekla, že to nemůže udělat, protože nemá dost anestezie, protože jí nedorazila objednávka.
    Náhradní náhradní veti řekli, že to udělají, ale musím kůzlata přivézt. Je to bratru šedesát kilometrů jedna cesta.
    Když jsem si je vyzvedávala, prosila jsem, ať mi dají pro kluky banamin, abych jim kdyžtak mohla píchnout něco proti bolestem. Odmítli, že to bude dobrý, a nemůžou a kdesi cosi.

Dneska ráno kluci sotva chodí, nahrbení, ocásky dolů - dvojčata ještě jakž takž, jedináček je na tom fakt zjevně špatně, zalejzá do koutů, odmítá jít ven, nežere.... takže už jsem se chystala, že teda si dám dalších 120km pro lék, který mi mohli dát včera. Pak jsem teda zavolala vetce č. 2 (jen asi 15km), která mi teda v sobotu ráno před garáží vydala banamin. A rovnou mi dala pro všechny, s tím, ať dneska píchnu všechny, že kastrace není příjemná nikdy, a zítra uvidím a další dávku dám těm, kteří budou vypadat ještě špatně. Uf... ještě že alespoň tahle baba mi "věří" natolik, že teda jsem to z ní vytáhla....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Náhodou bylo vidět to zděšení "Pomoc! Koníčka něco žere! Kde je ten můj člověk? Aha! Tady! POMOC!!!"
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak od čeho ty lidi má, neasi :-)
    PES
    PES --- ---
    Ten kůň je fakt vtipný... při pasení na něj sedla nějaká fakt bodavá mrcha (vypadá jako moucha, ale ze žlutými flíčky zbarvení), které se nemohl zbavit, tak přiklusal přes celý trávník mezi jízdárnou a stájí, abych tu potvoru plácnul ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: nejsou to jeho děti a jsou "drzí" :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Proč by to dělal, když Přiroda má zakódované nějaké to učení a předávání zkušeností...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    přitom by zvládnul ho povalit a vyválet a případně pokousat a jinak zmasakrovat nato tata
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: fakt mě překvapilo, jak starý mrzutý hňup snášel poskakování drzého mlaďocha...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam