VAMPY: u nás je to teď celý divný..... po veterinářích se strašně šlape, odebírají se licence a tak - dva měsíce nesměli dělat elektivní zákroky (takže třeba ani kastrace). Do toho moje vetka odjela na Nový Zéland a zřejmě se už nevrátí (což se jí nedivím) - a cizí veti mě vždycky poslali do háje, že nesmí, že by přišli o licenci a tak (problémy s těhotnejma kozama, umírající ochrnutou kozou a tak) - nakonec jsem postupně přesvědčila náhradní vetku, že teda jí nenapráskám za to, že náhodou pohlédla při návštěvě i na zvíře, které není ve smrtelných křečích (a zřejmě jí přesvědčila i ta moje původní vetka, že nejsem nějaký magor), a tak jsme spolu fungovaly přes porody, uspání ochrnuté kozy, odrhování, stafylokokovou dermatitidu, jenomže teď nemohla přijet kastrovat, protože jí nepřišla zásilka s anestezií (a dělá za dva vety).
Jediný další vet, který se zaobírá kozama, je 60km daleko a takovou dálku nepřijedou, takže jsem kůzlata naložila a jela.
Ukecat jednu kozí babku jsem zkoušela, odmítla mě. Další takovou známou (kozí chovatelku, která má kozla a koně a muly a sama si odrohuje a kastruje a všechno) mám 300km daleko. Když jsem se ptala tady známých, co mají kozy, tak všichni používali tu novozélandskou vetku.... takže jsme všichni v pr**** protože na celé hory je tady teď jen jedna vetka ochotná dělat kozy a ovce, a ta není nadšená z lam a alpak - a nebo ti 60km daleko. Zbytek jsou koňáci, nebo domácí zvířata (kočky, psi) - a licence nejsou všeobecné, je to právě rozdělené na "malá" (kočky psi atd.) a velká (hospodářská) zvířata a koňák nesmí dělat kočky a kočkan nesmí dělat kozy / koně (což jsem netušila, dokud mi nepřišlo logické, že by vet při návštěvě stájí vykastroval stájového kocoura - že to není jen o tom, aby měl vybavení, ale že fakt nesmí).
Asi jsme se zase o něco přiblížili tomu, že se musíme odstěhovat....