• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Ach jo, proč to ti lidi tahle dělají...
    Koně strádali na pastvě bez trávy a dostatku vody - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/kone-stradali-na-pastve-bez-travy-a-dostatku-vody-40334480
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ten kouř je hrozný... stěžovali si i příbuzní z LA (nejen letos).

A u Vás to máte určitě extra, pokud se to válí uvnitř Valley jako "deka".
    PES
    PES --- ---
    PES: Dnes měl přímo vycházkovou náladu - sám nabídl, že obejdeme ranč (tj. obejde se de-facto přilehlé pole po obvodu a stále je to nejdále cca 800m od stáje na dohled) okruh necelé 2,5km.
    Nebral to jako pasení sem tam krok s hlavou jen u země, ale opravdu stabilním krokem vedl celý okruh (já šel vedle něj a hlídal případné cyklisty, pěšáky a pejsky - ale ty neřešil) s malou zastávkou na dvou místech, kde se byl pást už v minulosti.

A po návratu zpět je stáji a "ujištění", že ve "výdejních dveřích" (krmírna) ve stáji opravdu ještě večeři (kyblíček) nedostane, se ještě chvilku šel pást s beganem, než jsem ho dal zpět do výběhu, protože se stále snažil nenápadně posunout ke stáji, co kdyby to krmení urychlil...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak sekvoje to přežijou a když ne, tak teplem popraskají semena a mají možnost vyrůst nové.... pro přírodu ty požáry nejsou velký neštěstí, naopak, jsou občas potřeba, aby měly šanci i ostatní rostlinné druhy / genetická diverzita (sekovoje se často množí pučením, není vyjímkou vidět kruh několika "stromů" - které jsou ve skutečnosti geneticky jeden strom, ten původní, který stál uprostřed, shořel nebo něco takovýho a rostou ty okolní výhonky....

Problém je, že v tom žijou lidi a zvířata, osmdesát tisíc lidí je evakuovaných, kolik je evakuovaných koní, koz, slepic a podobných - a třeba u nás se nepodařilo jednoho koně naložit, tak tam zůstal. Podobně stájový kocour, který je natolik venkovní, že nejde zavřít... Čoud je takovej, že se nedá dýchat...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: stromy to prý zatim přežily
    Biologové slaví: prastaré kalifornské sekvoje přežily masivní požáry - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ologove-slavi-prastare-kalifornske-sekvoje-prezily-masivni-pozary-40334316
    PES
    PES --- ---
    Hurá k vodě - dokud to jde a je počasí... ;-)

VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: To je bomba
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES
    PES --- ---
    PES: Vobluďák se dnes předváděl, že umí i žárlit a pak dělat trucujícího...
    ... dorazili na návštěvu (a mini-dovolenou) známí z KV a tak jsme se začali bavit a najednou Vobluďák, který se normálně pase i dál po ploše, tam se neustále pohyboval poblíž (tak do 5m) a často se chodil ujišťovat, že se na něj nezapomenulo.
    A když naznal, že nemá dostatek pozornosti, tak natruc se šel pomazlit a nechat politovat od svou majitelek (matka s dcerou) koně ze sousední ohrady. Že prý úplně zanedbaný koníček (lísal se mrzák)...

Pak šla a jízdárnu nějaké základy ze země trénovat odrůstající hříboška (její matka je teď ve výběhu s Vobluďákem) a prošli těsně kolem Vobluďáka, ve kterém se ihned probudili "mateřské city" (on vždy ve stádě chránil ty nejmladší) a začal dávat najevo, že by ji hned adoptoval. Dobrých 5 minut "smlouval", že ho mám pustit na jízdárnu a že ho nemám otáčet, aby se šel pást jinam...
    PES
    PES --- ---
    První známky dnešní předpovídané meteo-apokalypsy od západu na jinak úplně modré obloze...

PES
    PES --- ---
    Ještě že řeka je coby kamenem dohodil...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: bouřka byla v noci... jsem si ve tři ráno říkala, že asi oslepnu (kámoška kdysi popisovala odchlipování sítnice jako záblesky) - a neoslepla jsem, ale te´d máme tenhle průser... ale lidi jsou super, vozí si koně ubytovávají zvířata, co kdo může atd...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Držím palce... zrovna včera jsem zahlédl ve zprávách reportáž o požárech a zmínku, že polední bouřky (paradoxně) to blesky podpálily na mnoha dalších místech kolem SF, tak jsem si říkal jestli to hrozí i u Vás...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    držte palce, odstěhovala jsem kozenky s pár koněma přes dálnici - ať dálnice požár udrží... už pak moc nemáme kam...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PES: dekuji.
    PES
    PES --- ---
    CHEVALIER: Kousek nad 24...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PES: kolik mu je?
    PES
    PES --- ---
    PES: Dnes to bylo mnohem lepší (časově), z města a od zákazníků jsem se urval už v poledne a jak se udělalo vedro (zítra má být tedy ještě horší pres +30°C ve stínu), tak koníček dostal nejen vyčištění, ale i "tlakovou" sprchu z hadice, takže září novotou...
    ...a rovnou jsme vyfasovali kyblíček s večeří (a vtipným varováním, jestli ho nkrmím a jestli vím, jak se u krmení chová k případným narušitelům - no tak jsem jim předvedl, že nejen že mně koníček o jídlo požádá zvednutou přední na pokyn, ale že mu pochopitelně můžu klidně i sáhnout do kyblíčku během žrádla a on nehne ani uchem - samo, nedovolí si být protiva a také ví, že mu akorát seškrábnu to nalepené na stěnách kyblíčku tak, aby to mohl lépe vyžrat do dna). Prostě sranda...

A v přístřešku byl tak nachystaný jít ven, že mi šel hned naproti, jak jsem došel k ohradě, pak se mnou zpět do přístřešku a i když to tam měli prakticky čisté, tak těch 5 minut s lopatou na dočištění skoro nemohl vydržet.

Nejdřív "pomáhal" (zvazel) lopatě, pak šel čekat k východu, ale že jsem nešel hned, tak otáčel hlavu a pořehtával, aby nakonec ještě jednou došel do přístřešku a začal "smlouvat" (to se jemně začne otírat hlavou a kdyby mohl mluvit, tak už by žadonil co chce - tady to bylo jasné, abych už nechal přístřešek a šel ho vzít ven :-))
    PES
    PES --- ---
    Dnes jen podvečerní chvilka (nakonec před soumrakem měl k dispozici celou hodinu), kdy jsem ho ještě během toho "oprášil" od toho zahna z nedávných dešťů (už ho sám chtěl dolů) a vyčistil kopyta (přece jen když se to průběžně alespoň 2x týdně důsledně vyčistí, tak to nemá tendenci chytit hnilobu)...

Při návratu do výběhu pak ještě dostal "vyhubováno" od Andalušanky "kde ses zase coural a beze mne!" a jak jsem se ještě chvíli bavil u stáje s vedením, tak mne od přístřešku slyšel a několikrát se připomínal, že tam je, v přístřešku a že by klidně ještě šel znovu ven :-)

PES
    PES --- ---
    A ještě detailnější foto, dnes vyšly i ty barvy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam