• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Intimity a program pro dospělé až po 22h :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Taky mam fotku kone!

PES
    PES --- ---
    CHEVALIER: No to snad ne...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PES: ...Vobluďák je Tvoje rodina...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Dnes odpoledne (protože se nevyplnily původní černé předpovědi meteorologů) se "mazlík" opět snažil - nejdříve si mne pečlivě hlídal v přístřešku jak při vyhrnutí několika málo bobků (čistí se tam teď pečlivě), potom neustále hlídal jak po něm vybírám z kopyt kobylám a bylo vidět, že dává pozor, abych mu neodešel, ale netroufl si nějak aktivně "smlouvat" či rovnou jít k východu, že by chtěl ven...
    ...potom se tedy popásal až do doby večeře - to jsme šli k "výdejnímu okénku", kde dostal svůj dlabanec. Po jeho spořádání jsem ho už chtěl odvést zpět do výběhu, když naznačil (ano, opravdu komunikuje a je schopen slušně dát najevo a "zeptat se", zda by něco mohlo být) touhu jít se projít ještě kolem druhé strany ranče než minule (opět cílevědomá procházka bez zastavování se a bez škubání trávy, prostě se projít). Mám dojem, že si nějak dal dohromady možnost procházek a ty se mu nějak zalíbily (i když stále se musíme držet v povoleném dosahu kolem ranče - až potkám majitele, tak se zkusím domluvit i na o něco větší vycházkové oblasti, podle Vobluďákova chování se zdá, že by trochu kondičního pohybu ocenil).
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, vidím to zhruba stejně, ale přesto mi to nedá - zvláště když se koníček chová tak vzorně...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: snažím se nemít výčitky... prostě člověk dělá, co může - a holt třeba vydělávat peníze, případně vykydat vlastní obývák nebo nakrmit rodinu "se" taky musí udělat. Blbý je, že třeba rodině se dá vysvětlit, že počkají s večeří až nakrmím zvěř, ale zvěři to s tou rodinou nevysvětlím... A rodina si případně tu večeři udělá sama, kůň ne... Takže člověk balancuje mezi tím, co "se" udělá "samo" a co prostě MUSÍ udělat on sám.
    V tomhle je asi výhoda mít zvěř "doma", kde člověk může vyběhnout alespoň na deset minut - ale zase holt není ten komfort stájníků atd.
    PES
    PES --- ---
    "Útěkáři" se včera dostali i do TV - zatímco v Dubí na Teplicku to byla celkem spořádaná vycházka (jen bez dozoru), tak na rychlostce mezi Ostravou a Opavou se to stádo flákalo opravdu dost rozptýleně po vozovce (a na kamerových záběrech bylo vidět, že bezpečnostní ohrazení a oplocení jim naopak bránilo v případném opuštění silnice)...

Stádo koni prchlo na rychlostní silnici, v ohrožení byly desítky řidičů! - tn.cz
    https://tn.nova.cz/...ek/stado-koni-prchlo-na-rychlostni-silnici-v-ohrozeni-byly-desitky-ridicu.html
    PES
    PES --- ---
    Dnes měl chudáček koníček smůlu, i když dnes byly cesty za klienty dlouhé a i tak jsem se vrátil po 13h (však jsem také vyrážel v 5 ráno), ale s pohledem na zahradu a vyhlídkou na odvoz bio-popelnice a také deštivo v PÁ večer přišlo na sekání trávníku...
    ...tak jsem měl po předvčerejším a včerejším chování (vítání) trochu špatný pocit, že jsem ho dnes tak nějak "zanedbal".

Máte také někdy takové výčitky? ;-)))
    PES
    PES --- ---
    Dnes "miláček" předváděl, jak se ozve, když mne zaslechne (zařehtal z půlky výběhu) a když jsem na něj zavolal ať dojde k východu než si zaparkuji kolo za roh stáje, tak už jsem jen slyšel jak co 20 vteřin řehtá a jak jsem vylezl zpoza stáje, tak už stál u východu z ohrady a dával hlasitě najevo, že on je připravený a jak to, že já tam nejsem :-)
    Dva majitelé jiných koní záviděli - že prý ti jejich na zavolání občas zvednou hlavu, ale většinou se prý tváří, že nevidí/neslyší a stojí dál buď u sena anebo v přístřešku...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Coz mi pripomina, ze si musim nekde pujcit na sloupky a opllotit konecne tu pastvu :/
    PES
    PES --- ---
    Ach jo, proč to ti lidi tahle dělají...
    Koně strádali na pastvě bez trávy a dostatku vody - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/kone-stradali-na-pastve-bez-travy-a-dostatku-vody-40334480
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ten kouř je hrozný... stěžovali si i příbuzní z LA (nejen letos).

A u Vás to máte určitě extra, pokud se to válí uvnitř Valley jako "deka".
    PES
    PES --- ---
    PES: Dnes měl přímo vycházkovou náladu - sám nabídl, že obejdeme ranč (tj. obejde se de-facto přilehlé pole po obvodu a stále je to nejdále cca 800m od stáje na dohled) okruh necelé 2,5km.
    Nebral to jako pasení sem tam krok s hlavou jen u země, ale opravdu stabilním krokem vedl celý okruh (já šel vedle něj a hlídal případné cyklisty, pěšáky a pejsky - ale ty neřešil) s malou zastávkou na dvou místech, kde se byl pást už v minulosti.

A po návratu zpět je stáji a "ujištění", že ve "výdejních dveřích" (krmírna) ve stáji opravdu ještě večeři (kyblíček) nedostane, se ještě chvilku šel pást s beganem, než jsem ho dal zpět do výběhu, protože se stále snažil nenápadně posunout ke stáji, co kdyby to krmení urychlil...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak sekvoje to přežijou a když ne, tak teplem popraskají semena a mají možnost vyrůst nové.... pro přírodu ty požáry nejsou velký neštěstí, naopak, jsou občas potřeba, aby měly šanci i ostatní rostlinné druhy / genetická diverzita (sekovoje se často množí pučením, není vyjímkou vidět kruh několika "stromů" - které jsou ve skutečnosti geneticky jeden strom, ten původní, který stál uprostřed, shořel nebo něco takovýho a rostou ty okolní výhonky....

Problém je, že v tom žijou lidi a zvířata, osmdesát tisíc lidí je evakuovaných, kolik je evakuovaných koní, koz, slepic a podobných - a třeba u nás se nepodařilo jednoho koně naložit, tak tam zůstal. Podobně stájový kocour, který je natolik venkovní, že nejde zavřít... Čoud je takovej, že se nedá dýchat...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: stromy to prý zatim přežily
    Biologové slaví: prastaré kalifornské sekvoje přežily masivní požáry - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ologove-slavi-prastare-kalifornske-sekvoje-prezily-masivni-pozary-40334316
    PES
    PES --- ---
    Hurá k vodě - dokud to jde a je počasí... ;-)

VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: To je bomba
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES
    PES --- ---
    PES: Vobluďák se dnes předváděl, že umí i žárlit a pak dělat trucujícího...
    ... dorazili na návštěvu (a mini-dovolenou) známí z KV a tak jsme se začali bavit a najednou Vobluďák, který se normálně pase i dál po ploše, tam se neustále pohyboval poblíž (tak do 5m) a často se chodil ujišťovat, že se na něj nezapomenulo.
    A když naznal, že nemá dostatek pozornosti, tak natruc se šel pomazlit a nechat politovat od svou majitelek (matka s dcerou) koně ze sousední ohrady. Že prý úplně zanedbaný koníček (lísal se mrzák)...

Pak šla a jízdárnu nějaké základy ze země trénovat odrůstající hříboška (její matka je teď ve výběhu s Vobluďákem) a prošli těsně kolem Vobluďáka, ve kterém se ihned probudili "mateřské city" (on vždy ve stádě chránil ty nejmladší) a začal dávat najevo, že by ji hned adoptoval. Dobrých 5 minut "smlouval", že ho mám pustit na jízdárnu a že ho nemám otáčet, aby se šel pást jinam...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam