• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Shanim... pro kteryho narozove SHANIM... mi vypadavaji slova porad
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Kdyz hucula zpracuje na hodnyho oslika, mam doma dve “konika sednout” pro ktery narazove nejakyho poncla co na sobe necha drivi stipat (miminum je kolem dvou let, takze to fakt musi bejt superklidas). Huculoid zmenil majitelku a odjel do jine staje a s tou pani nejsem takova kamaradka, takze mam smulu :(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Holcinu nastesti netreba kocirovat nejak extremne.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Pokud ty vydržíš ten cirkus kočírovat dostatečně dlouho...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY, CAROLIAN: To zni realisticky!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a nemohla by šikovná holka v nějaké fázi fungovat jako trenérka pro hucula s dětma? Jako stylem, že ona ti bude platit za poncla z toho, co jí rodiče zaplatí za haranty... just saying..
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Hele snaziva holka se ti muze hodit jako investice do budoucna. Muze ti ponika nakonec spravit ona a pak pujde pronajmout nejaky min trpelivy/zkuseny holcice, jejiz rodice ale pusti nejakej chlup (jestli to teda ale pak ta chudsi slecna zkousne ze ji na ponclovi rajtuje jeste nekdo jinej a kazi ji ho a nezdrhne. Si velmi zive pamatuju jak moje mlady ja trpelo pokazde kdyz zjistilo, kdo vsechno ji drandi na “jejich” konich a jakym zpusobem. Vsechno to vzdycky byly pindy nejvyssi kategorie a v duchu jsem je mucila a zabijela pomalou smrti)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Presne, blba kombinace. Jako za snazivou holku jsem zase rada, pac aspon uklidi ty bobky, a poncl ma vyuziti.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Sorry za prasochyby, furt mi do toho hamta nejaky mimino :/
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: No to je blba kombinace malej kun a jebac deti. Toho si bud budes muset spravit, nebo ho vymenit a nebo se smirit se sikovnou holkou, ktera ti za nej ale nic nic nezaplati. Treba az zacne chodit na brigady tak ti nejakou tisku
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: v praxi jsem mnoho let pronajímala různé poníky - s malým dítětem se jednalo především o vyčištění, možná pět minut na kruhovce a pak povodit kolem stájí. Se mnou poníci nevyjebávali, a já jsem na nich (pochopitelně) nejezdila.
    Myslím, že je určitý prostor na trhu pro rodiče, kteří chtějí poníka pro haranta, nicméně vědí, že nemá cenu poníka kupovat, pže dítě mu odroste za rok dva tři a bude chtít / potřebovat většího koně.

Prvné poník patřil ženské, která s ním o víkendu obrážela narozeninové párty a akce, přes týden byl pronajatý různým pravidelným rodinám.

Ideál to samozřejmě nebyl (ponclové měli každý den jinou rodinu a možná si pamatujete, jak jsem tady kvůli tomu pěnila) - ale zaplatilo to "provoz" poníků (ustájení, kováři, doplňky, sedla - a více méně i ti veterináři - na ty rodiny dávaly zálohu, která se vracela pokud za ten rok nebo dobu trvání pronájmu poncl neměl nějaké výrazné výdaje). Rodiny taky platily za jednu skupinovou lekci s trenérkou měsíčně (plus co kdo chtěl s touto trenérkou soukromě) - aby se všichni sešli a viděli, co a jak a byla tam nějaká konzistence.

A ano, je to spousta "práce" ve smyslu voser s lidma - protože ti, kteří měli poncly pronajaté NEŽ jsem prosadila tu společnou trenérku, tak žili v domění, že ONI přeci nepotřebují, aby jim nějaký trenér něco vykládal. Lidi, kteří už nastoupili do systému, že se platí za pravidelný společný trénink a že první měsíc chodí k ponclovi buď s trenérkou nebo majitelkou (tj. jsou oni i poncl pod dohledem) pak byli v pohodě - protože ti už do toho nastoupili s nějakými předem danými pravidly.

Pokud máš fajn holčinu, co i pomáhá, tak bych si s ní sedla a taky promluvila o pravidlech - jenom aby se verbalizovalo to, že koně může jezdit a používat ZA TO, že pracuje. Aby ona věděla, že ty víš, že maká, ale aby taky věděla, že je to oceněno ve formě toho, že smí jezdit - aby bylo mezi vámi jasno - že si to odpracuje - a že teda ty po ní nechceš peníze za ježdění, ale ona od tebe nemůže čekat peníze za práci.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Jak funguje pronajem mi vysvetlovat nemusis :D Samozrejme, ze v teorii to funguje, ale v praxi ti na hucula vysokyho 120 cm, co ma zvyk vyjebat s detma, fakt zadny dospely lamaci rekordu chodit nebudou.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: spíš záleží na tom, jestli si to ty lidi dokážou rovnou na rovinu říct... pokud se někdo urazí, když mu řeknu, že koně může mít za podmínek, že zaplatí tolik a tolik a bude se k němu chovat tak a tak - tak to zjevně nebyl ten správnej člověk pro mýho koně....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No to možná také (záleží kdo s kým, různé segmenty mají různou míru dodržování ústních dohod...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: nevím, jestli je placení v Americe běžnější, ale určitě je běžnější se narovinu domluvit, jak to teda je. Přitom třeba já jsem koně měla za "handshake" - jsme se domluvili, co kdo zařizuje / platí a tak to fungovalo.
    Přijde mi, že Češi víc fungují na takových těch nevyslovených pravidlech a pak jsou z toho mrzutosti, protože každej předpokládá, že se něco bude nějak dít - a pak jsou překvapení, když zjistí, že druhá strana předpokládala něco úplně jiného...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já Ti to nesporuji, jen zmiňuji, že Američani mají to počítání a placení "víc v krvi" (a ne, nebudu narážet na to, že vsechno přepočítávají jen na peníze ;-)). Viděl jsem to i na příbuzných (že jich tam mám docela dost už i rodilých), že se ptali na cenu či rovnou nabízeli peníze i v situacích, kdy by to Čechy snad ani nikdy nenapadlo...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no tak to i o tom, jak to člověk nasadí. U nás třeba ve stájích ustájko je $500/ měsíčně, kovář je 100-120 každý 6 týdnů, takže cca 600 měsíčně - tj. jeden den se pronajímá za 25 (já jsem dělala za stovku měsíčně když to bylo pravidelně třeba každá neděle). Tohle je částka, které se každý může normálně dopočítat - a protože jsem koně neměla jako byznys, tak jsem to brala tak, že sice se na tom neobohatím, ale zase mi "ušetří" cestu do stájí a čas, který bych musela koni věnovat (a který jsem neměla).
    Pokud je pronajímač osoba, která nezvládá koně samostatně, tak si musí platit trenéra extra - a to je taky v podmínkách pronájmu.

Voltižáci - platíme za koně extra, protože kromě toho času, co na tom stráví děti, se platí ještě trenérka, která s nima dělá dezúru a majitelka je bere do terénu. A to "se" prostě musí s tím koněm dělat, a potřebujeme, aby to dělal někdo, kdo to umí a kdo ví, co ten kůň potřebuje (jezdí na nich většinou lonžérky, které vidí, jak se kůň chová při voltiži - a kde je potřeba pomoct nebo zabrat).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Jinak teda v ramci mych pronajatych dnu s huculem jsem si nevozila jen zadek, ale kdyz byl nemocnej postrala jsem se o nej, blbka s nim ze zeme, zkousela nejaky kraviny na lonzich, zaprahat, nebo ho jen odvedla se vycachtat k potoku... proste co bych delala s vlastnim konem. Akorat to bylo dvakrat tejdne a za zlomek ceny vlastniho kone... jasne ze me to casem trochu krkalo, ze nad nim nemam uplnou vladu, protoze jsem treba chtela aby se jinak krmil atd. Ale tak bohuzel smula, o tom
    Rozhodoval majitel. Taky jsem teda konovi porizovala vybavicku, ohlavky, deky, cisteni... kdyz se neco rozbilo bud jsem to dokoupila, nebo dala majitelce penize at si koupi co se ji libi.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Pronajem kone funguje tak, ze ti nekdo na kone prispeje nejakou castku a za to bude mit dane kdy a co s tim konem muze delat. Vlastne si poridi na nekolik dni v tydnu “vlastniho” kone, ale nikam ho neodvazi. O tom vsem porad rozhoduje majitel kone. Ja si napriklad pronajimala hucula (protoze jsem jednak na udrzovani vlastniho kone nemela penize a druhak tenhle hucul byl moje srdecni zalezitost). Mela jsem ho na dva dny vtydnu (uterky a ctvrtky) a mohla s nim jet do terenu nevo na jizdarnu... co jsem chtela. Pokryla jsem mu kovani a zakladni veterinarni vylohy (ockovani, odcerveni, pravidelne odbery a osetreni). Pak si toho sameho hucula jeste na jeden den v tydnu pronajimala skolka na dve hodiny na povozeni deti (a k tomu mne zvlast jako trenera) a pak jeste jsem si ho pronajimala ja na jeden den v tydnu na hodinu na krouzek pro maly deti (chodily asi tri 5-7 lety deti, kone vycistili, a pak se na nem kazdej svezl, nebo se ho ucili vodit). Tyhle minideti kterejm jsem se musela venovat ale vyzadovaly nejmin casu a platily nejvic :)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Tak uvedu priklad. Jedna moje kamaradka si koupila sveho kone kdyz ji bylo 12 let za 20 tacu a platila mu ustajko v Praze, obcas trenera... horko tezko se dobralank ZZVJ a pak uz se nikam neposouvala i kdyz chtela jit vic do sportu. Kun ale spis chromnul nez aby se zlepsoval. Jako hodnej byl, vsechno, ale proste nebylo to ono. Nakonec kone prodala, s ni prodala svou vykonostni kobylu jeste jedna jeji kamaradka a spolecne si pronalajaly supersportovniho kone v nejakych luxusnich prazskych stajich. Stoji je to polovic nez kolik je stali vlastni kone a jeste jim zbyde na kvalitniho trenera. Obe na pronajate kobyle ted zavodi a umistuji se. Neni to na olympiadu, ale jejich sportovni ambice jsou naplneny... ohledne placeni za kone zalezi kolik clovek pozaduje a co je za to ochoten a schopen nabidnout a jestli najde kupce. Pokud slecny, ktere maji na vyber (protoze si ten vyber mohou dovolit zaplatit) to vzdaji pote co je hucul odtahne, tak je to proste dane jejich moznostmi. Zaplati si kone ktery je neodtahne nekde iinde a nebo misto, kde jim k tomu koni poskytnou trenera se kterym budou spokojeni. Logicky zakon nabidky a poptavky bych rekla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam