• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    nevím, jestli jsme se to bavili tady o srandovních kozách.... naše velká koza se klouže ze stráně po břiše....

PES
    PES --- ---
    Při čistění přístřešku (v dešti a blátě se zjevně moc chuti službám do toho neprojevilo) se mi pod lopatu postavil Vobluďák, ale ten už naštěstí chápe co znamená "zalez do rohu" (postaví se do toho vyčištěného a čeká), ovšem "pomáhat" přišly i shirka (jako vrchní kontrolor obsahu nabraných lopat před vyhozením) a samozřejmě andalušanka (pomazlit a hlavně prý seškrábat zaschlé bláto - aby si mohla nabalit čerstvé, mokré, měkké), tudíž mi ta práce trvala asi tak 3x déle, než kdyby ještě počkaly u sena a přišly až odložím lopatu (to obvykle umí Vobluďák - pokud nemá úplně náladu na mazlení, tak dokud hážu s lopatou, tak je u sena, ale jakmile lopatu odložím ke stěně, tak obratem stojí v přístřešku připravený na vyčištění, vybrání z kopyt a nejlépe i výlet z ohrady)...
    Andalušanka pak (zpět u sena na foto dole) byla na nějakou omezenou dobu nejčistější za (prý) několik posledních dní (no spíš za celý blátivý měsíc).
    Vobluďák se mnou pak šel z ohrady a ke stáji, kde došlo ještě na "mytí podvozku" a pak měl volno na pasení na trávníku, kde se ovšem chtěl vyválet - což jsem mu zarazil (udělal by tam flek + sám by se nabalil blátem) a převelel ho na jízdárnu - byla moc mokrá, tak ji obešel, na několika místech pečlivě prohlédl, zda by se přece jen někde nedalo vyválet, ale smutně pak došel zpět ke vchodu - abych ho pak poslal ke spodní kruhovce, kde si nakonec sušší místečko našel a ke spokojenosti se dosyta vyválel...

PES
    PES --- ---
    Ani jsem nevěřil, že mi vyházení přístřešku a vyčištění koně bude tak chybět ;-)

PES
    PES --- ---
    Vysypat, rozhrnout... a zarýt. Teď už bude do jara pracovat Příroda :-) (zbytky na povrchu, které se nerozloží, se na jaře lehce smetou a půjdou do kompostéru)
    PES
    PES --- ---
    Dnes robota na Haciendě a při té příležitosti nabrat hnůj na zarytí do záhonu, aby byla do jara připravena úrodná půda na další úrodu...
    Naštěstí se rozpadla chvíli před polednem mlha do skoro jasné oblohy. Byl jsem i za koníčkem, chvíli od sena koukal, ale přišel a tak jsme šli alespoň na chvíli na trávu za stáj, kde jsem ho trochu vyčistil a on, když naznal, že jsem z něj dostal bláto, tak naznačil, že by si dal písečnou koupel na jízdárně...
    Vyválet se dosyta, ale ten písek ze sebe otřepal hned jak zase vstal, takže vypadal i dál čistě.

Jizvy po těch vytržených zubech už se prakticky zhojily, žere normálně a zbylo mu i dost předních, aby mohl ukusovat trávu. Stoličky naštěstí ani chycené nebyly...

Škoda, že nebylo více času, mazlík naznačoval, že místo cesty zpět do výběhu by jsme mohli jít na procházku (také bych šel, je nádherné počasí a docela teplo, ale ten hnůj za mne do záhonu nikdo nezareje :-/)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Neboj, uz je tu zatazino a vecer chcanec.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Trochu závidím to počasí, ty barvy v přírodě a vlastně i ten zbytek :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Trocha konospamu. Hezky obrazky a jeden hnusnej. Uz mam taky tu mastal, no. Nechtela jsem, ale sralo mne, ze hajtry stojej v blate, navic kdyz jim prsi na seno, tak ho pak nechcou.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Moc peknej clanek, asi to sledujete, ale libi se mi, ze to vychazi z nejakejch zdroju a ne pocitecku.
    Deka... přítel i nepřítel | EQUICHANNEL.cz
    https://www.equichannel.cz/...l?fbclid=IwAR2OM2Xg0OKajpdf21ei0-_pic5lQzAY4AuHbEKvPUaJ-OCmVjIi2tNTogY
    PES
    PES --- ---
    Takže Vobluďák má prý po operaci špatných zubů... nesl to prý (samo v přispání) statečně.
    Bohužel teď se za ním spíš nedostanu (všechno je proti - čas, krátící se dny, práce, situace nCoV-19).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Zrusit to vsechno, udelat ombudsmana pro zvirata a kdyz uz sporty s nima, tak jedine pod dohledem tohodle. A takovy ty kecy, jak jsou kone jen diky sportu si muzou lidi nechat vod cesty. Tohle je jen tresinka na dortu, co se deje v celym zaslanym "zvirecim prumyslu" uz se pro jistotu nikde neukazuje.
    PES
    PES --- ---
    Smutné potvrzení
    Zrádný Taxis stál život dalšího koně. Váňův Sottovento si na něm zlomil vaz | Ostatní sporty | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...vanuv-sottovento-si-na-nem-zlomil-vaz.A201012_010635_ln-sport-ostatni_janl
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jéé :) ty jsou taky dobrý :) Možná někde u táty najdu nějakou fotku starou , schválně mrknu :)
    PES
    PES --- ---
    Btw. našel jsem zalaminovanou fotku Vobluďáka z doby před několika lety - odhadem to muselo být 2011-2013 (teď přesnou dataci asi nevyhrabu) a prohnal pro jistotu scannerem (takže to šlo původně foťák - tiskárna - lamino - scanner :-/). Letní a zimní verze koně (to ještě neměl ani jeden šedivý/bílý chlup) a na té letní dokonce ještě stále trochu vypadal jako sportovní kůň...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: "Loztomilouskyyyy" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a zaujali mě tihle dva... zřejmě dvojčata? Drželi se pořád spolu - takže zjevně zvládla oslice porodit i dvojčata...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já myslím, že ano... chová se pořád jako osel - je chytrý, vynalézavý a přizpůsobivý
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Dá se divoký osel zvládající obírat auta o mrkev považovat ještě za divokého???
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No to ještě dlouho nebude... a skutečný stav těch padlých se posléze ukáže během pár dní (ČT to nijak nekomentuje a snaží se kamerami nezabírat, jakoby se nestalo a aby nedráždili aktivisty)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    z veselejšího soudku, našla jsem jednu z léta... divocí osli přepadávají auta a žebrají mrkve... oslíčata se žebrání neúčastní, nicméně tenhle exemplář má potenciál být skutečně velkým, silným a TVRDOHLAVÝM oslem... :-))

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam