• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Sobotni vyjezd do Billy v Letech. Deset kilaku dohromady, cvalali jsme, klusali, deti svezli, byla to naramna parada! A jen za ctyri hodiny :D Dobre jsem ho naucila, ve meste je jistejsi, nez v lese :))

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    začala jsem chodit trochu čistit a ňuňat Chance, tu starou slepou kobylu... a dneska už šla k hrazení, když mě slyšela. A podávala mi nohy na čištění. A chtěla se mazlit... tak mám radost, jsem se trochu bála, jak vyjdu se slepým koněm, ale napotřetí už je v pohodě. I chodí na vodítku a za ohlávku jí beru jen v místech, kde není moc prostoru a je potřeba jí jemně navigovat... a je v obdivuhodným stavu - měli byste jí vidět se válet - bez problémů se položí, převalí na jednu a druhou stranu, a zase vstane... a vůbec není lekavá...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: To ted trenujeme s ovarem :) Zastavovani je fakt... disciplina.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    a jak tam pises, zastavit a stat je nejdulezitejsi a maloktery kun to dobre umi. pro nektere je to snazsi, pro nektere tezsi, ale je dobry si to naucit pokud mozno od hribatka, pak se to hodi treba i kdyz si potrebujete postavit prekazky... odlozite kone na PRRRR doprostřed jízdarny a okolí se diví "on fakt stojí?"
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo, nejdriv je to rizeni opratema pro ne trochu nepochopitelny, ale treba u obsedani je to super cviceni a priprava na sedlo, co setri hrbet mladeho kone
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo no,to je blby kdy je to hrrr, taky jsem par takovejch preslapu udelala. Uz jsem poucena Nejdriv hodne dlouho (jako neee v kuse, ale treba tri mesice) lonzuju a az kdyz kun umi zastavit a stat na tech lonzich a menit ruch nahoru-dolu na slovni povely, zacinam tema opratema, pak pobocaky, pak pobocaky s rozporkou, ona je taky sama o sobe tezka, no a pak to slavne pneu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A teda musim rict, ze zatahavani Normena bylo fakt paradni, tam uz jsem presne vedela, co a proc delam, co vsechno muze bejt problem a podle toho mu davkovala novy veci. Treba do chomoutu vlezl temer nadsene, postroj na tele zkoumal chvilku. Pak jsme docela trenovali postranky a prislapavani si jich. Rozporku jsem za nim tahala v ruce, presne, abych ji kdykoliv mohla pustit. Vsechny aspekty tahani proste zvlast. Chuzi na opratich zvlast, to je docela narocny, postupne. Nejdriv na voditku a nechat ho jit trochu napred. Pak na tech opratich, ale bez chomoutu a jen po ohrade, kde to znal, cejtil se bezpecne a nemel kam zdrhnout, kdyby neco.
    Trenovali jsme manipulaci s nozickama, aby si je nechal zvednout, posunout, aby neresil, ze lezu pod nim, za nim, mezi nohama...
    No, uz mame pomerne hotovo, ted uz resim posledni nedostatky, ze se obcas chce v postroji otacet, a ze kdyz jdeme ven dal, nez na louku za domem, zacne bejt bujnej a ja mam pocit, ze by to bylo zbytecny riskovani to zkouset nekam dal, kdyz vidim, jak je vzrusenej. Plus to delam na ohlavce, takze proste pomalu a na jistotu.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Inu. Rovnou jsem na ni nandala chomout, rozporku I PNEUMATIKU a jeste nejakou vetsi, nez osobakovou, myslim, ze mensi traktorovou. Protoze strejc rikal "no, tohle pridelas tady za to a tohle das tamhle a tohle za ni rovnou pridelej". Ja jsem to tenkrat nejak nerozporovala, vubec, ale vubec mi nedoslo, ze toho kone to muze vydesit, kdyz to v zivote nezazil, ze je to proste prilis mnoho stresovejch faktoru, plus se muze velmi snadno do postroje zamotat, protoze kdyz zacnou panikarit, tak ti kone janci, nez se cely zamotaj treba.
    Pamatuju si, ze jediny, diky cemu nedoslo k nejakymu fakt vaznymu urazu (mela jsem jen rotreznej loket, kdyz mne strachy porazila), bylo, ze mi fakt hodne verila. Vzpominam si, jak byla vydesena, a stezi zvladala jit na voditku. Sem tam to nezvladla, ale tak nejak se mi podarilo ji presvedcit, ze ma zastavit, jit skoro rovne...
    Tohle vsechno uplne, ale uplne zbytecny, fakt bych si za to nabancila, muselo to pro ni bejt strasny. Hodne jsem pak mivala problem se zastavovanim, kdyz uz neco tahla. Az o dva roky pozdejs, kdyz jsem mela tahat v lese, tak jsem pak dennim treninkem po malejch kouskach dosla k tomu, ze zastavila v klidu a na povel. Pak uz to byla sranda, a kvetinovy udoli.
    Z tech hezkejch zazitku si pak pamatuju, jak prijeli pratele v zime, tak jsem zaprahla sanky, a na poli nehcala dve devcata samotny ridit a sla jsem za nima. Holky chtely porad rychlejs, az se teda Sol rozcvalala a na tech sankach, jak neni ceho se drzet, tak se obe holky vyklopily. Mne stacilo na Sol na dalku zavolat a zastavila se a vypadala, ze se naramne divi, co to za ni ve snehu lezi za hromadky :D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Mne zajima, jak priserne jsi zatahala Sol , resp co to bylo za rady :D no ja uz ted nemam co cvicit :( jsem bez kone(koni obecne)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: A jeste mam nejaky dalsi rady a triky :D Jsem zatahala uz cely dva kone, tak se cejtim jako vsemocnej panbu a rozdavam rady :))) Na fcb jsem udelala skupinu "tahani bez udidla", kam jsem i sepsala takovej navod. Mne to prijde pomerne jednoduchy, ale je fakt, ze treba chudinku Solinku jsem zatahala priserne (diky radam zkurvenyho "sedlaka" ze stary skoly, fakt humus, jenze tenkrat jsem nemela rozum a poslouchala jsem rady od kazdyho) a pak jsem ji musela o dva roky pozdejs opravovat, takze ty rady se vlastne muzou hodit. Je to takovy slunickovy zatahavani. Tady je k tomu link, ale nejsem si jista, jak bude fungovat.
    https://www.facebook.com/groups/510353372846204/permalink/719387898609416/
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Ja se nikdy nedostala pres fazi oprati s huculem. Resp, oprate dobry, cokoliv jsem tahla za nim ja, sustilo to, chrastilo... dobry. Ale jakmile to zacalo byt i jen minimalni zavazi, koni ruplo v kouli.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: no nebo si to muzes dat kolem pasu. ja teda tedka na snehu tahala sanky, to bylo taky bubu, barevne a sustilo to, to slo v ruce... pneu si asi dam kolem pasu jak iron man :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: spis znovuobjevuje, ale to je vecny, porad se clovek uci :) to tahani na spagatu uz jsem delala i s kobylou, takze planuju to podobne, ale pomalu, tedka oprate :)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Jakoze misto oje bude Anabel ruka? Covece to je skvelej napad! Akorat teda ja bych takhle mohla tahnout leda pneumatiku od jizdniho kola :D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: No vidis, to mne ani nenapadlo a pritom to je asi nejpravdepodobnejsi, ze by ho nekdo nacpal jeste teplym rohlickem
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Jsem, no :(
    ANABEL_LEE: Libi se mi, jak stara, okorala, vetry oslehana konarka objevuje krasu uceni se s konem, jako za mlada :D Jinak moje rada, pokud to chces udelat mumu, je dat si tu pneu na spagat do ruky a tahat to za nim, abys to mohla kdykoliv pustit. Je to takovy miloucky a bezpecny pro vsechny zucastneny, kdyby treba kone chytil psotnik, ze ho neco pronasleduje.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja vcera zkusila i druheho ponika, jak mu to pujde na opratich. On je desne intelignetni a sikovnej, ale takovej ten chlapskej egoista. Takze jsem ho trochu lonzovala a pak mu zapla lonz jako oprate. Vysel, sel asi deset metru ukazkove. Pak zjistil, ze vlastne nejde sam, ale je ovladan, takze mi rekl "tak takvou chujovinu ja teda z principu delat nebudu, proste ne, co sis to zas vymyslela". takze zacal couvat. inu, podporila jsem ho a couval tak 50 metru.pak uz to bylo neprijemny, tvaril se na me zhnusene, ale sel trochu dopredu. Kdyz jsme zkusili zatocit, zase ze tohle delat nebude a zacal couvat... no zkratim to, parkrat pocouval, a pak teda zjistil, ze je to vlastne jako jezdeni aale bez zateze a najednou krasne chodil vlnovky a kruhy, zacatel, zastavil... takze to pujde, to pujde :) pobavil me :)))) kdybyste videli ten jeho vyraz :D ale on to prijme, musim ho hodne chvalit, rikat mu jak je krasneh a chytrej a jak mu to jde ... no a pak uvidime, jestli da pneusku, to nevim, ale ted se bude aspon chodit ucit drezuru na opratich ;) konec hlaseni v pony jazyce
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jsi idealista :) lidi hrabou na vse, jejich nejejich
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: ja bych mela nejvetsi strach ze mu nekdo bude rvat zradlo, shnily jabka, oplatky, takove ty namky
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tak máš to polňačkou nějakých 1400 metrů k Penny (to mám +/-100m stejně daleko LIDL, kam v pohodě chodím pěšky, i když by se dalo použít MHD, ale proč - čekat na spoj a zvláště dnes se tam tísnit s dalšími lidmi)...
    ...to se dá dojít i pěšky bez rizika nechávat oře čekat uvázaného u stromu, že ho z nějakého důvodu napadne se utrhnout a jít si někam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam