• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Hele ani moc nemusis, klidne na hline.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: pokud se mi ho podaří postavit do dobrého postoje na pevný rovný podklad, tak pokud nezapomenu, tak určitě...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Hele, jen tak pro zajimavost, mohl bys mi vyfotit jeho kopyta az tam budes? Staci jen jednu nahodnou. Zepredu, z profilu, z poloprofilu pod uhlem a pak chodidlem nahoru v rovine?
    PES
    PES --- ---
    Víkendový koníček fajn, noha zarůstá (majitel našel foto a info z minulého víkendu až ve ČT, ale obratem zajistil podkováře/vet. aby to ořízl a pořídil ještě nějaký sprej proti hnilobě - a byl rád, že jsem to našel a chytil)...
    ...a "mrcha" koníček seznal, že tráva za stájí je málo a že těch 50m u řeky je přece lepší, tak předvedl "zmizení po anglicku" (zalezl jedním směrem za karavan a za 20 vteřin, co jsem jen sklonil hlavu k přišívání jmenovky na pláštěnku, tak byl najednou na cestě úplně opačným směrem k řece, aniž by bylo cokoliv slyšet). Samo, že jsem šel hned za ním, ale jeho výraz byl jasný "No to je dost, že taky jdeš. A vůbec s čím se tam zabýváš, že mi nevenuješ pizornost - to snad chceš, abych se staral sám o sebe, ne?".

Vyčesal jsem z něj i hromadu chlupů, že by se dal slepit model téměř v životní velikosti, ale nebral jsem ho moc, aby mu ještě i na tenhle týden, kdy se má střídat relativní teplo s další studenou frontou, něco zbylo.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: No, ne tak uplne, prijel kamarad si nechat prezout, a ja tam zrovna mela holcicku na jezdeni, co mi ted pomahala se stavbou vybehu. Tak jsem holcicku nechala u koni a sla prezout auto. Zaznamenali jsme na pastve nejaky rychly pohyb z garaze a holcicka mi vsechno vypovedela. Jak si normen strcil cumak do ohradniku a jak dostal ranu a jak se lekl, tak pak utikal :)) Dokazu si to velmi zive predstavit!
    PES
    PES --- ---
    P.S.: Ještě zabezpečit (skrýt) ohradník s baterií, aby ho někdo nečmajzl...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Sledovala jsi z úrytu po (předstíraném) odchodu jak se bude hřebec & spol. chovat? :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A dneska jsem udelala dalsi hrebik do rakve selky (krome toho, ze jsem kuratum uvarila koprivu s vajickem a kukuricnym srotem a ony mi ted na to serou), a sbouchala bednu na vanu.
    Nejspis to bude na nejakou dobu vsechno, mozna jim vyrobim jeste nejakou drbaci vec, pac je tam jen hola louka. Kazdopadne kone poprve vypusteni, pan hrebec se kratce po mem odchodu jal zkouset, jestli mu projde jeho utekarsky scenar, nicmene dostal mrdu 9000V a ze mne razem opadl veskery strach, ze by snad hajtry zkusily nekdy zdrhnout.

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Zase až tak na výkonný přenos to není :-) Svého času se s tím daly rozsvěcet doutnavky (dnes by s trochou pomoci, tj. usměrněním přes diodu a kondenzátor, nejspíš šlo tou indukcí rozsvítit nějakou tu LEDku).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: To uz je tatuv rozjetej projekt. Uz tu omotava lesenovou trubku dratem.
    PES
    PES --- ---
    Schválně bych chtěl vidět multimetr, kolik by naměřil indukovaného napětí, pokud bys ten ohradník zapojila po vrstvách jako třízávitovou smyčku pod tím VVN napětím :-) Těch 440kV nad hlavou musí naindukovat...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mam velkou radost! Jako zatlouct sedesat sloupku za hodinu je myslim slusnej vykon.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: dík... vedle byli rychlejší, ale aspoň vím teď KWPN (to je jak zkratka nějaké tajné bezpečnostní služby :-))
    PES
    PES --- ---
    Tu zkratku z názvu ovšem také někteří používají
    Koninklijk Warmbloed Pard Nederland
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    technický dotaz - má Dutch Warmblood nějaký rozumný český překlad?
    Dutch Warmblood - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Warmblood
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ano, Shetlanda jsem taky zažila.... ten by s "prvňáčkem" vymetl na to tata...
    PES
    PES --- ---
    I když třeba tohle je "plyšový mazlík" :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A to ještě haflingery, huculy či fjordy vlastně až tak mezi "poníky" běžně nepočítáme...
    ...to spíš takoví jako shetlandský poník (či jiné podobné "malé příšery", kterým často přímo z očí kouká to, že budou rošťáci)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a to je Chunky cca pětadvacetiletý valášek, fakt výborně vedený, v dobré kondici, voltižák, takže velmi tolerantní na pištící holčičky, blýskající se flitry, hlasitou hudbu, tleskající obecenstvo atd.... ale prostě je to PONÍK a má svou hlavu.... (a mě nezná, podle mě mi to s tou vodou udělal schválně - jsem mu zabránila - asi na pět vteřin - ve žrádle, aby mu holčičky mohly nandat ohlávku, když mu sundavaly uzdu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam