VAMPY: pár lidí, co mají hospodářství (v místních podmínkách se tomu říká homestead) znám a je to tak... kůzlata jdou na zimu do mrazáku (včetně toho kozla, co oplodnil kozy na další rok) a tak.... tady (prérie) je chov na maso vlastně jediný rozumný způsob, jak z té krajiny vydobýt něco k žrádlu pro lidi (v suchých 1800 metrech nad mořem, s posledním sněhem v květnu a prvním v září toho fakt moc nevypěstuješ).
A koně byly vždycky luxus... babička vyprávěla, jak rodina měla statek se DVĚMA páry koní - to bylo něco, protože uživit koně je problém - většina drobných zemědělců tahala s volem a nazdar.
A osli dávají v Itálii smysl, pže sucho... tam imho koně taky neuživíš... tak jako je do skromných podmínek lepší koza než kráva... protože osel a koza sežerou i chábí v příkopu a nemusí mít nějaké pastviny atd.
Překvapila mě morčata, která v Jižní Americe chovají často i doma... na maso... ale pak si člověk vzpomene, že v Česku bývala za každou chalupou králíkárna....
To, že teď máme koně na to, že na nich někdo třikrát týdně hoďku jezdí, to je skutečně luxus... (já mám luxusně dva hňupy, protože bych svoje kůzlátka nemohla sežrat :-) - a to mám štěstí, že z pěti kůzlat byli jen dva kluci)