VAMPY: Nosni kost se lame pod haka, ano. Celist ne, tam neni, co by se zlomilo. Jinak na haka, a vubec bezudidlove se nejezdi na tom posranym "prilnuti"(ktery je stejne jen picovina, vztekyvztek, v cechach jsem jeste nevidela nikoho pouzivat udidlo tak, aby to bylo spravne a spravne je to akademicky, tzn nez kun umi vsechno na obnosku, vubec se do nej udidlo necpe, aaaaaksdfadfhsldhflslgs, vsichni pouzivaj udidlo jako primarni pomucku a to je eufemizmus, spis na tom visej, tahaj, lamou, aaashfaljfdlgfaldjf /rantover). Jak jsi na to pak prisla, jezdi se na zahozenym, myslenka je, ze bezudidlovy jezdeni ma bejt strasne slunickovy a kun se snazi strasne vyhovet, pak staci oteze pouzit jen u nejakyho presnejsiho pozadavku.
Ja mam mechanicky haka, bo jsem dostala k ponclovi, a pouzivam to, kdyz chodim Normena socializovat k ohradam. Pomohlo nam to obema vela, ted jsem to zase dlouho nepouzila, je to opravdu vostry uzdeni. Vera jsem si ho vzala na ten zaprah, pac jsem vedela, ze pujdu kolem koni a hlavne ze budu tahat deti na bobech... no, uz to neudelam, kdyz jsem videla, jak mam tezkou ruku.
Jinak celkove "bezudidlovy jezdeni" je fakt veda, resi se jak spravne napasovat, jak spravne pouzivat, kterej typ je na co vhodnej, a ja nevim co. Treba jen haka je prehrsel typu s ruznou ostrosti, pak to jeste muze clovek regulovat tim, kam to tomu koni umisti na hlave. A kun, kterej to nezna, tak z toho je samozrejme vyplesklej a snadno se stane, ze je zmatenej, protoze lidi se snazi aplikovat zasady z udidel na bezudidla, coz proste nefunguje.