• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: njn, jsou tlustí.... já vím.... doufám, že jak přijde jaro, a budou chodit víc napastvu a ne jen sedět v chlívku a futrovat se senem, tak zase naberou kondici... část tloušťky je taky kašmír - fakt mají tak dva až pět cenťáků kožich....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Ale podle te jejich kondice do toho ta jejich mama dava teda vic nez jen emoce :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: no u koz si myslím, že kozlíky by taky vyhnaly - ale tím, že jsem si chtěla kluky nechat, tak jsem je musela kastrovat, protože všechny kozy jsou jejich velmi blízké příbuzné - tak asi ten vztah s matkou zůstal...

Jinak díky za osvětu - jsem ráda, že moje kozy teda nejsou "divný"... :-))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: U kopytniku ma kojeni dvoji vyznam. Krome nutricniho hlediska (piti mleka), ma jeste emocionalni charakter. Kojeni mlade uklidnuje (k vyuziti tehle funkce i nemusi prijimat mleko, ale jen dudlaji) a jeste navic muze mit socialni charakter, kdy se upevnuje vztah mezi matkou a mladetem. Treba u skotu, kdyz krava porodi dalsi tele, tak krome toho, ze se starsi “tele” (klidne i dvoulete) muze kojit soucasne s maldsim teletem, tak treba se stane, ze se starsi tele prestane kojit, ale pak kdyz krava zacne to mladsi odstavovat, tak starsi tele zase prijde se nakojit a tady v tom pripade se spis jedna o takove znovuobnoveni, ci pripominku vztahu zejmena mezi matkou a dcerou (protoze byci ve velke vetsine v obdobi dospivani ze stada matky vysmahnou, tak tam uz nejsou, ale jalovice zustavaji a udrzuji si specialni vztah s mamou klidne i po cely zivot, kdy po urcitou dobu i nekolika let kojeni muze pretrvavat).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: fakt to tak dělají všichni? Mně to docela překvapilo.... mlíka měla málo už někdy v září, a vemínko má větší než normálně, ale není to "dojicí" velikost... ale oni se přisosnou na pět vteřin a zase jdou, tak jsem si toho už dlouho nevšimla - a možná, že to dělají jen "ve stresu" (nebo z nudy?) - tohle je focený po sněhový bouři, pár dní bylo tak, že v noci mínus pětadvacet (v chlívku mínus deset), ven se v podstatě nedá (co taky tam, když je všechno pod sněhem)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Kone i kravy to maji stejne. Kdyz da prilezitost, koji se klidne uz davno dospela zvirata. Mamahotel funguje vsude :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak ze si urazi svoji hlavu, to nedokazu posoudit, ale ze kdyz vi, ze jsem nad nim ja, tak udela prvni posledni, aby mne neohrozil.
    PES
    PES --- ---
    ...ale prý je dostane zase zpět. Jsou pryč jen dočasně, než se do stáda zařadí nová kobyla, kterou by tyhle dvě (jako "drsná dvojka" v hierarchii stáda) nejspíš pořádně provětraly.
    PES
    PES --- ---
    Koníčkovi v týdnu "sebrali" dvě jeho oblíbené kobyly ze stáda ( (ne)Mlaďošku a její matku starší kobylu) a tak když je uviděl na druhé straně stáje, tak z toho byl najednou úplný hřebec...
    ...řehtal celý vzrušený, bublali na sebe, oňufávali se (tedy (ne)Mlaďošku to za chvíli přestalo bavit a šla se dál cpát senem) a když jsme pak šli s Vobluďákem "okruh pro důchodce", tak šel s takovým elánem (a každou chvíli řehtal, protože to bylo přes pole slyšet ke stáji a kobyly mu občas odpověděly), že na něm bylo vidět, jak se mu v hlavě honí "no jo, procházka venku, fajn, ale dnes to chci mít co nejrychleji za sebou, abychom se co nejdříve vrátili zpět ke kobylám... tak šup, šup, neflákat se, žádné okusování travičky, jdeme, jdeme, neflákáme se, kobyly čekají..." :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: ve Virginia City, kde byl tunel, nám vyprávěli, že tam měli muly - že mula není tak blbá, aby si v dole urazila hlavu o strop, jako kůň....... prodávám, jak jsem koupila... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: no evidentně ti moji.....a to jsem myslela, že jsou dávno odstavení, akorát jsem si říkala, že divný, že koze nesplasklo úplně vemeno....
    ale nepotřebují to, kdyby nebyli kastrovaní, tak je máma zažene od stáda někdy v deseti týdnech.... jak kozli jsou plodní někdy od osmi týdnů a je to peklo - mimina s hormonální bouří....
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Že Tvoji hlavu zarazí do klenby ;-)

To by mohl udělat i Vobluďák v tunýlku, kdyby na něm někdo seděl cestou skrz, stačilo by hodit malý hrbík a hlava popř. vaz jezdce na hadry...

...ale to ten Tvůj ňuník určitě ne (u)dělá ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Coze tam udela? :D
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Mamagoathotel ;-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Ktery hospodarsky zvire to dneska ma ten luxus moznosti byt s mamkou tak dlouho, jak jen potrebuje
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak když tak přemýšlíte, proč jsou vaše roční kůzlata tak tlustá a jejich máma tak hubená......

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: v tom průchodu bych se bála, že když se kůň zprčí, tak mě vezme o strop.....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Taky jsem byla na vyjizdce! A mela s sebou dokumentaristku.
    Takova normalni vyjizdka...

PES
    PES --- ---
    Nedá mi to, i když jen jako animovaný GIF, video by bylo lepší (snad někdy příště)... ;-)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Njn...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak on vypada, ze chlupy mu nechybi. Chybi mu previdelny chozeni nekam dal, nez od sena do pristresku :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam