• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Jsem si foto raději moc neprohlížel a zahlédl jsem spíš jen ten písek = hodně pevná překážka na naráz :-/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Vzdyt to bylo videt na tech fotkach. Bylo to nakladni iveco pro kone a za tim hengr ze kteryho nezbylo ani n, jen hromada trisek, jak mu do toho ten plnej tahac pisku vlitnul. Dva mrtvy kone.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To snad ani vozík nemohl být, ale spíš přepravní náklaďák... z vozíku by nezbylo vůbec nic (navíc vozík na 5 koní nenajdeš)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Old news. A vsadim se, ze vozejk byl homologovanej a k cemu mu to bylo!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    My jsme dneska "trenovali". Zabralo to asi pet minut, asi ma na to cestovani dobry vzpominky.
    Plus pro maloverne mam porovnavaci fotku, jak je ten kun vedle dodavky mrnavej.

Ukoncete nastup, dvere se zaviraji
    https://youtu.be/XBtNfMMQpzw
    PES
    PES --- ---
    Jen pro zajímavost
    Koně strážníků Ota a Eda odchází do důchodu, náhradníky opět pojmenují děti - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/meststi-straznici-maji-nove-kone-eda-a-ota-uzivaji-duchodu.A220503_151557_pardubice-zpravy_skn
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: asi jsem holt "masné plemeno"... čím jsem starší, tím víc vypadám jak sudeťácká selka - taková ta, co si hodí na rameno půlku prasete ze zabijačky a tak...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Mluv mi o tom. Ziju v subtropech a mam zimni sadlo celorocne
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: to je "winter fluff", neasi.... :-)) (kdyby se mě pouštěl tak snadno jako zvířat, ale holt ho mám integrovanej)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Odvozená sub-plemena "plnotučník" (i když to lépe vyzní u "plnokrevných" - tak, jak jsem interně nazýval Andalušanku jako "čistokrevné andaluské plnotučné čuně", protože byla na své plemenné standardy fakt vyžraná a ještě se ráda vyválela v jakémkoliv bahně co ve výběhu našla)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Blahobytne!
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Vypadaji oba docela obalene :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mne denska taky utekl kun pres pasky! To jsem tak upravovala tycky na zahrade, takze jsem sundala pasky a ty lezely na zemi, a ten had tlustej, jak to zrel, tak normalne vyrazil jak namydlenej blesk, brebehl pasky, a zapichl nosem v trave dva metry za paskama :D Tak jsem je teda vypustila na zahradku, stejne uz to je potreba posekat...
    Jo a v sobotu jsme se byli podivat na mistni megahranici, nez se zapalila, aby se trosku pobavil v davu, ale z toho asi nemam obrazky.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: kozy chodí kolem toho plotu běžně - ale tohle byla situace, že mu máma a sourozenci (a zbytek stáda) najednou skončil za plotem - jako byli na dosah, ale byl mezi nimi plot - a aby mezi nimi nebyl plot, tak by musel od stáda "odejít" - jsem vypozorovala, že tyhle situace (jedna koza se "ztratí") jsou pro ně extrémě zátěžové a že "blbnou"...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ale máš recht, včera se trochu "vymagořil", takže předvedl, že skákat stále umí...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To trochu připomíná experiment, který se normálně prováděl na určení nějaké míry inteligence a asociace a kde čeho...
    ... přesně v podobě velké (široké) pastviny, za polovinu vzdálenosti od vchodu se nějakou dobu dává krmení a pak se jednoho dne objeví kousek před krmením plot kolmo na nejkratší cestu ke krmení, který lze ovšem po stranách obejít. A pak se vyhodnocuje která zvířata (jako druh) či jedinci (v rámci druhu) to obejití si představí a pochopí (abstrakce?) a kteří budou koukat zkrz tu překážku na to krmení.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já chtěla jen ilustrovat, že spousta zvířat dokáže fantastické věci, POKUD chtějí... oni zase nejsou blbí, vědí, že je to riziko (když si zlomí nohu, tak jsou v pr***), takže za běžných okolností neriskují....

Včerejší historka - kozy mají "soustředné" pastviny - malá pastvina je ohrazená čtvrtka velké pastviny - ale vrata z malé do velké pastviny jsou vlastně ve "středu" velké pastviny.... byla jsem před domem, kozy se rozběhly za mnou - přes malou pastvinu, vrátkama do velké a podél plotu zpět velkou pastvinou k místu, kde jsem byla já..... jenomže jeden hňup nějak zaspal a zůstal v chlívku - a teď on ječel přes plot na mámu a stádo, že je zapomenutý, oni ječeli na něj, kde je - ale on nedokázal překročit to, že aby se dostal za stádem, tak musí odběhnout od nich a oběhnout ten plot, co je dělí... a čím víc všichni ječeli, tím vystresovanější byli... a to jsou kozy poměrně inteligentní, když se do něčeho zamotají, tak vycouvají atd. - a tenhle hňupík je normálně poměrně nebojácný (třeba jako jediné kůzle zvládnul psí dvířka s chlopní - že se jí nebojí a prochází tím) - ale tenhle stres nedal...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: jenže t3n poměr hmotnosti na svaly (a hlavně ten pupek) má koza určitě lepší...
    ...jo, mrknul a hupnul to čistě (kdyb0y zavadil, tak to snadno přetrhl)...

On už to předváděl kdysi před mnoha lety (tak ještě před těmi 15-20 lety), když se mu naopak nechtělo být ve výběhu a chtěl kolem poledne/po poledni do chládku a stínu svého boxu bez otravného hmyzu, tak hupnul ze svého dřívějšího výběhu ven a došel se zaparkovat do svého boxu. Tehdy tamtu ohradu postupně zvyšovali až na dodnes existujících 1,8m co ho to přestalo bavit skákat a navíc dostali tam přístřešek, kde si on zabral nejtmavší roh a ten "byl jeho" (pak se ta původní ohrada využívala i pro hřebce, když byl na ranči).

No tak snad si nevzpomene, že by mohl znovu skákat ven (třeba kdyby se mu zachtělo se jít před ohradu napást) ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to je fakt dobrej..... že se do toho nezamotal.... na druhou stranu - koza ti dá z místa těch 120 normálně.... ale běžně to nedělají, protože proč, žeáno... holt měl motivaci :-)
    PES
    PES --- ---
    "Místo činu", foceno z ohrady směrem ven (hupnul to dovnitř), ta nižší strana u pružin má 125cm, u kůlu vlevo je to něco přes 130cm.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam