• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    PES: ...akorát si říkám, že nevím co budu dál dělat, až koníček nebude (a zvláště jsem o tom uvažoval mezi Vánocemi a Silvestrem, když měl namále a ani odborníci na Veterinární klinice mu moc šancí s tím ucpáním střev nedávali)...
    PES
    PES --- ---
    COWBOY: tak je to de-facto v mládí sportovní skokan - akorát sice skočil prakticky cokoliv (a dodnes i s pupkem dá z místa dá čistě přes 120cm - však jsem to psal loni v dubnu PES a pro jistotu přeměřil, když měly odjet kobyly a on zjevně vycítil nějakou změnu předem), akorát to asi nechtěl dělat "na povel" - co jsem se o jeho dávné minulosti dozvěděl, tak asi uměl dost dobře "vysadit" jezdce a i když pak šel do soukromých rukou na "rekreaci", tak si to nejdříve musel se svým člověkem fakt hodně ošklivě vyřídit na jízdárně a teprve když naznal, že méně námahy bude s neshazováním, tak prý dal pokoj)...

...IMHO jeho životní filozofie byla a asi dodnes je, že když bude protivný (a zdánlivě zlý), tak mu lidi dají pokoj, což je asi to co vždy chtěl.

Ale zase na druhou stranu je to přece milý a hodný koníček, který se chová dobře s lidmi, které zařadil mezi "své" - ty pak zdraví řehtáním, chodí naproti ke východu z ohrady (to má i svě neocenitelné výhody v bahnivějších obdobích ;-)), drtivou většinu času dokáže fungovat ve volnosti (a moc dobře ví kdy dostane volno, aby si i venku dělal co chce).

[ Ale samozřejmě je můj pohled na něj zkreslený tím, že s ním jsem už tak dlouho... ;-))) ]
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PES: Tak to je pašák. My máme trochu mladší kusy. Zase trochu drsnější podmínky. Celoročně venku, Jizerky.

PES
    PES --- ---
    COWBOY: letos 27.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PES: Kolik mu je?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak to je jak s tím malým lordem, co do pěti let nemluvil......:-)) prostě nebude se namáhat, když to není zapotřebí :-)
    PES
    PES --- ---
    PES: už z něj chlupy jen letí, tak snad už nás čeká jen poslední nával zimy na přelomu března/dubna a pak už snad bude pěkné jaro.
    Koníček se byl projít a na závěr, když jsme doprovodili jiné koně na krokovce s dětmi, tak nakonec ještě vlezl do prázdného travnatého výběhu podél cesty, kde předvedl, že i na svůj věk to umí pořádně rozbalit tryskem na konec k ohradníku, tam zařehtat na koně a stejně tak tryskem se vrátit tím prázdným travnatým výběhem zpět ke mně, kde spořádaně zastavil a šel se pak vzorně mnou ke stáji (zkratkou, takže jsme byli u stáje opět před těmi koňmi z vyjížďky, kde sklízel uznalé komentáře, že většina z přihlížejících by ani do něj neřekla, že je schopen to tak rozbalit ;-) ).
    PES
    PES --- ---
    Krásné, slunečné (zatím), lehce chladné ráno v letním čase s krmením "dravé zvěře" ;-) (ještě před krmením se koníček stihl labužnicky vyválet v písku na obě strany, tudíž "čištění nahrubo" zvládl sám)

PES
    PES --- ---
    Koníček měl dnes doslova vycházkovou náladu, ovšem nejprve pochopitelně využil počasí i na labužnické vyválení se v písku na venkovní jízdárně a následném vyčistění, kdy opět vzorně stál ve volnosti i přes okolní nezvyklý mumraj sjíždějících se aut (parkujících i na nezvyklých místech ranče) a lidí na nějaký kurz. Tudíž jsme se skoro dvě hodiny procházeli po okolí, kdy jsem ho nechal vybírat trasu (ovšem kdykoliv jsem se "opozdil" kvůli focení, tak se zastavil a pak ohlížel jestli už jdu, tohle se naučil už dobře).

PES
    PES --- ---
    Po včerejší vichřici, sněžení a dešti bylo dnes ráno mrazivé -5°C (přízemní teplota k -8°C), ale Slunce na jasné obloze vytáhlo teplotu celkem rychle až na +5°C, takže koníček s radostí chtěl vyčistit a potom na procházku, kterou jsme nakonec zakončili na "oblíbeném" místě.
    Ovšem musím Vobluďáka dnes pochválit, trpělivě čekal na vyčištění i ošetření kopyt (objevil se náznak hniloby v jedné zadní) a na vycházce, když jsem šel těsně za ním, tak se zastavoval a otáčel na mne hlavu, že je přece hodný koníček a čeká na svolení jít dál ;-)

(takže opět jedna fádně stejná návštěva koníčka)

PES
    PES --- ---
    Off-topic, ale zajímavý způsob venčení - máte-li vychovaného a spolehlivého koně + kvalitní cyklo/bruslo stezky přírodou k tomu
    Beautiful moment woman on rollerblades races her horse behind the sunset
    https://www.youtube.com/watch?v=9ywm_kGEjUY
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    když máte všechno možné (vrátka, kýble s vodou, zábrany...) přicvaklé karabinami, aby to kozy nedokázaly otevřít.... a v noci zaprší...

PES
    PES --- ---
    Dnes dopoledne bylo zima, takže koníčkovi zůstala deka (tedy vrátila se mu po vyválení se v písku a pečlivém vyčištění)...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: njn, ale zase tady nejsme na Great Plains & co. ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: nad ránem jsou venku -4.3°C (přízemní teplota dokonce -9°C), ale přes den se to vyšplhá až k +10°C... vysloveně jarní počasí, dyk to říkám...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ...a jako dodatek, samozřejmě, že tohle místo je svým způsobem v okolí relativně unikátní, takže právě proto koníček pochopil jak moc fajn je poslechnout dvojnožce a jít s ním někam, kde je to fajn (jindy "oblíbená" místa tohle v zimě nemají a na ukousnutí jsou tam tak nižší jednotky milimetrů, pokud vůbec) ;-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: no tady v nížině (tedy na okraji Vysočiny, ale z jihu) sníh moc není. Navíc východo-západně orientované koryto má ten břeh pěkně vystavený na jih, takže se tam sluníčko moc pěkně opírá...

...ale jak je teď jasno, tak třeba aktuálně nad ránem jsou venku -4.3°C (přízemní teplota dokonce -9°C), ale přes den se to vyšplhá až k +10°C
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: koukám, že u vás už je jaro se zelenou travičkou....
    PES
    PES --- ---
    PES: dnes jsme si po poledni dali repete, tedy nejprve Vobluďák šel zkoumat oblíbená "stará" místečka podél cesty kousek proti proudu, ale pak si "vzpomenul", kam že ho to dvounožec vzal minule a že by se tam dalo zajít znovu...
    PES
    PES --- ---
    PES: no jo, jižní svah koryta, to je prý moc dobré místo...
    ... zvláště takhle po poledni, když svítí a je teplo.

PES
    PES --- ---
    našli jsme malý ráj ;-) teď nebude chtít chodit nikam jinam...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam