• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Tak jsem včera stihl koníčka jen v pozdním odpoledni po celodenní práci na Haciendě (nečekal jsem, že ořezat, podrtit vrbu a odvézt do ekodvora bude trvat tak dlouho, přece jen už byla hodně přerostlá), ale i tak byl za tu hodinu pasení se venku očividně rád + mohl se vyválet v písku (včera byl ještě vyschlý, dnes už by zase na něj trochu napršelo), což s rychlostí línání asi muselo být extrémní blaho (podle výrazu určitě bylo) a s tím, že jsem z něj následně ještě stáhl další hromadu volných chlupů.

A teď 4 dny volna prakticky s nonstop špatným počasím :-/ , proč to musí vždy vyjít takto? Přes pracovní týden prakticky slušně, byť u toho tedy pomrzly všechny kvetoucí ovocné stromy (sbohem meruňky, měly jste nasazeno opravdu hodně, tak snad nakonec bude alespoň na jedny knedlíky)...
    PES
    PES --- ---
    Pro zajímavost a případný tip na výlet
    Kladrubský hřebčín otevírá po rekonstrukci stáje v Heřmanově Městci | Pardubice
    https://pardubice.rozhlas.cz/kladrubsky-hrebcin-otevira-po-rekonstrukci-staje-v-hermanove-mestci-8962068
    PES
    PES --- ---
    Po třech dnech deštivých a dvou bouřkách nevypadal až tak zamazaně, ale už i s kámošem veteránem čekal u východu z ohrady...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Správně píšeš, že jsi v "kovbojském státě", takže hurá pořídit koně (zapadneš mezi místní ;-) )
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES:
    COWBOY: co jsem přišla o Nedouše, tak už jsem nikdy nesebrala odvahu / čas / nadšení na to, abych se nějak angažovala s jiným koněm... a paradoxně to, že jsem v kobojském kraji znamená, že koně nejsou k dispozici... "všichni" mají svého koně a toho "nepůjčují" :-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Proto to uz tady jen ctu a neprispivam… nemam cim prispivat, neb o “sve” kone jsem prisla a nemam nejak silu na to shanet dalsi. Premyslela jsem o ponikovi pro sebe ze zeme a pro deti, ale mam za sebou petiletou konskou pauzu a uz si na vlastnictvi neverim :(
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PES: Aha. Tak to je jiný příběh. U nás pohltilo půlku rodiny. I žena už jezdí. Ja si pořídím Norika nebo něco takového. Ale možná i jenom osla. Láká mě ta výzva ho něco naučit. 🤪
    PES
    PES --- ---
    COWBOY: naneštěstí sám...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PES: A máš pokračovatele nebo na to jsi sám?
    PES
    PES --- ---
    COWBOY: no věkově dost těsně "v závěsu"...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PES: Fakt starej. To je kolik?
    Koně byli moje dětství. Spoustu času jsem trávil na vesnici u pradedy podkováře. Takže jsem znal všechny koně z okolí. 2 strejdove měli koně, takže jsem smrděl koninou od 4 let. Osud si pak se mnou zahrál jinou hru, takže mě zpátky ke koním přivedla dcera. A teď už chystáme 3. generaci.
    Sam se chystám k 60 si pořídit vlastního. Na práci ze země. Na ježdění je mě moc.

PES
    PES --- ---
    PES: a ještě velikost těch dnes již stromů z bočního pohledu...

(a pro dnes již dost, také může přispět i někdo jiný, ne?)

PES
    PES --- ---
    PES: vida, Google to letos již stihl znovu nasnímat, takže dnešní "dostihová dráha" (výběh)

PES
    PES --- ---
    PES: tady je ta velikost vidět o něco lépe

PES
    PES --- ---
    COWBOY: no já spíš zda si ještě s nějakými koňmi začínat, přece jen už mi dávno není dvacet (a ke koním jsem se dostal až už mi bylo skoro třicet), o spoustu z nich jsem se průběžně staral, na pár z nich i léta jezdil (to už jsou tedy dnes jen příjemné vzpomínky na hodiny strávené v anglických a westernových sedlech).

PES: už jsem fakt starej, když se dívám na ty fotky, ty vrby/kočičky (na fotce ta řada vykukující v rohu, lemující okraj toho výběhu) jsem sázel před cca 10 lety jako celkem tenké proutky sotva metr dlouhé a už to má dole kmen jak stromy a na výšku už mají nejvyšší větve určitě alespoň 6 metrů - v létě to přesahem nad výběh dělá pro koně stín a jak se tam koním líbí být tam zalezlí, zvláště když se ty spodní větve prořezaly, normálně tam praží směrem od té cesty a v tomhle výběhu jinak stín prakticky přes poledne není)...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PES: Tomu rozumím. I proto už těch koní radši máme víc a průběžně doplňujeme.
    PES
    PES --- ---
    Bohužel to nemám natočené, protože jsem v tu chvíli udělal akorát jen fotku těsně předtím než vlezl do toho travnatého výběhu a tam si to rozpálil tryskem (a jak z toho byl veselý) ;-)
    PES
    PES --- ---
    Nejsem si jistý jak se NYX popáře s videem, ale zkusím vzorek z dnešní bežné procházky...

PES
    PES --- ---
    PES: ...akorát si říkám, že nevím co budu dál dělat, až koníček nebude (a zvláště jsem o tom uvažoval mezi Vánocemi a Silvestrem, když měl namále a ani odborníci na Veterinární klinice mu moc šancí s tím ucpáním střev nedávali)...
    PES
    PES --- ---
    COWBOY: tak je to de-facto v mládí sportovní skokan - akorát sice skočil prakticky cokoliv (a dodnes i s pupkem dá z místa dá čistě přes 120cm - však jsem to psal loni v dubnu PES a pro jistotu přeměřil, když měly odjet kobyly a on zjevně vycítil nějakou změnu předem), akorát to asi nechtěl dělat "na povel" - co jsem se o jeho dávné minulosti dozvěděl, tak asi uměl dost dobře "vysadit" jezdce a i když pak šel do soukromých rukou na "rekreaci", tak si to nejdříve musel se svým člověkem fakt hodně ošklivě vyřídit na jízdárně a teprve když naznal, že méně námahy bude s neshazováním, tak prý dal pokoj)...

...IMHO jeho životní filozofie byla a asi dodnes je, že když bude protivný (a zdánlivě zlý), tak mu lidi dají pokoj, což je asi to co vždy chtěl.

Ale zase na druhou stranu je to přece milý a hodný koníček, který se chová dobře s lidmi, které zařadil mezi "své" - ty pak zdraví řehtáním, chodí naproti ke východu z ohrady (to má i svě neocenitelné výhody v bahnivějších obdobích ;-)), drtivou většinu času dokáže fungovat ve volnosti (a moc dobře ví kdy dostane volno, aby si i venku dělal co chce).

[ Ale samozřejmě je můj pohled na něj zkreslený tím, že s ním jsem už tak dlouho... ;-))) ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam