• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    PES: z procházky, kterou koníček zvládl prakticky celou ve volnosti, stačilo jen sem tam říct, že jdeme ;-) popř. na rozcestích ukázat kterým směrem pokračovat...
    ... samozřejmě, že oba dva "veteráni" (18 + 27) dostali i pořádný prostor k pasení (kde travička byla prý obzvláště dobrá)

PES
    PES --- ---
    Dnes se konečně zadařilo a koníčka jsem po vyčištění a "impregnaci" proti hmyzu vzal na větší než "důchodcovský" okruh, se sparring partnerem huculem (s jezdkyní) jsme dali něco málo přes 5km okruh s převýšením 120m nahoru (a totéž pak dolů)...
    PES
    PES --- ---
    Tíživá situace v oblasti veterinární péče o hospodářská zvířata a koně. Otevřený dopis veterinárních lékařů a chovatelů

V Ústeckém a Libereckém kraji je akutní nedostatek terénních veterinárních lékařů s potřebnou specializací. Veterinární lékařky MVDr. Lýdia Suková, MVDr. Kristýna Hodinová, MVDr. Eliška Šanderová a MVDr. Markéta Lehmanová proto zaslaly otevřený dopis Ministerstvu zemědělství ČR, Veterinární univerzitě v Brně, Komoře veterinárních lékařů ČR a vedení Ústeckého a Libereckého kraje.

Otevřený dopis veterinárních lékařů Ministerstvu zemědělství ČR, Veterinární univerzitě v Brně, Komoře veterinárních lékařů ČR a vedení Ústeckého a Libereckého kraje:

Vážený pane ministře, vážený pane hejtmane, vážené kolegyně a kolegové, 

obracíme se na vás, abychom vás upozornili na hrozící kolaps veterinární péče o hospodářská zvířata a koně v Ústeckém a Libereckém kraji a požádali vás o nezbytné kroky vedoucí ke stabilizaci dále již neúnosné situace. 

Počet veterinárních lékařů zajišťující péči o velká hospodářská zvířata v Ústeckém a Libereckém kraji  je dlouhodobě nízký, stejně jako počet veterinárních lékařů, kteří se specializují na péči o koně. Poté,  co v loňském roce skončily v Ústeckém kraji další dvě lékařky s touto specializací, se situace  dramaticky zhoršila a stav je již kritický – stávající lékaři jsou extrémně přetížení a na mnoha místech  regionu nemá kdo zabezpečit ani základní preventivní, diagnostickou a terapeutickou péči - o pokrytí  pohotovostní službou pak nelze hovořit vůbec. Dovolte nám, abychom vás s dlouhodobě neutěšenou  situací seznámili detailněji.  

Z dat ČSÚ vyplývá, že v Ústeckém kraji je cca 45.000 kusů skotu, 2.300 kusů koní, 16.000 kusů ovcí,  3.000 kusů koz. V Libereckém kraji 48.800 kusů skotu, 2.500 kusů koní, 14.800 kusů ovcí a 3.500 kusů  koz.  

Terénní veterinární lékaři se dělí na tzv. „prvoliniové“ (něco jako obvodní lékaři) a „druholiniové“ specializované lékaře. A právě prvolinioví lékaři zabezpečující základní preventivní a terapeutickou  péči včetně pohotovostí kriticky chybí. 

Na 2.300 koní jsou v Ústeckém kraji tři praktikující veterinární lékaři (což při prostém průměru  znamená 766 koní na jednoho), z toho jsou dvě matky malých dětí, pro které je nemožné vyjíždět  k urgentním případům a držet pohotovost. V Libereckém kraji je na 2.500 kusů koní cca 7 lékařů  specializovaných na koně (tzn. průměrně 357 koní na jednoho lékaře)., k pohotovostem jsou schopni  vyjíždět 4 lékaři. To znamená, že akutní výjezdy na území dvou krajů s 4.800 kusy koní pokrývá 5 až 6  lékařů.  

Populace veterinárních lékařů se zaměřením na velká zvířata a koně výrazně stárne. Jen v okrese  Česká Lípa je sedm lékařů blížících se důchodovému věku. V ostatních okresech je to stejné nebo  horší. Za poslední čtyři roky nastoupili do praxe v obou krajích tři lékaři. Ostatní lékaři, kteří  nastoupili, práci v oboru během půl roku „vzdali“. 

Dlouhodobě neřešené a přehlížené problémy veterinární péče v obou krajích můžou pak dovést v některých lokalitách jak chovatele, tak veterinární lékaře do složitých situací, během kterých se  dostávají do konfliktu se zákonem - od porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání  (nezabezpečení preventivní a neodkladné veterinární péče), přes nedodržování veterinárního zákona až k porušování zákoníku práce kvůli přesčasům, které daleko přesahují povolené normy. O riziku šíření nákaz přenosných ze zvířat na člověka ani nemluvě. 

Péče o koně a velká zvířata v Ústeckém kraji kolabuje, a přestože nemáme k dispozici přesné údaje, ze situace jasně vyplývá, že během pěti až sedmi let nebude mít kdo poskytnout ošetření velkému  počtu skotu a koní ani v Libereckém kraji. Podobný stav, podle informací od kolegů vládne i v Plzeňském kraji a v některých okresech, jako například Mělník. 

Apelujeme proto na všechny oslovené strany, aby výše popsanou neudržitelnou situaci začali neprodleně řešit. Jsme připraveni poskytnout maximální součinnost pro diskusi a podílet na hledání  společného řešení.  

S úctou  

MVDr. Lýdia Suková, MVDr. Kristýna Hodinová, MVDr. Eliška Šanderová a MVDr. Markéta Lehmanová 
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak jsou tam vyšlapané cestičky a ta vysoká tráva je jen někde - místa, kde je bluegrass jsou nižší a tak... ale jo, asi jim holt vyklučím cestičku / prostor kolem branky.... ledaže by to bylo fakt jejich leností a přežraností.... pak mi budou cestičky naprd...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: tak jim udělej "hlavní ulici" skrz trávu a zbytek nech na nich ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: zatím to zkouším s alfou na vodítku a s tím, že jim nedávám seno.... část z toho bude lenost - jak furt chčije, tak strávili velkou část jara v chlívku se senem... a taky jsem byla dost pracovně vytížená, tak jsem na ně neměla čas.... holt si ho budu muset najít...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Budeš jim tam muset prosekat alespoň cesty ;-)

To s tím časem si říkám také, když chodím ven s Vobluďákem, ale snažím se udělat si na něj čas a chodit s ním ven, i když ho nemám přímo u baráku jako ty kozy (z města je to prakticky hodina na cestu tam a pak další na cestu zpět, to je 1/12 dne jen na tyhle cesty, pak s Vobluďákem další dvě či více hodin uletí jako nic a den není bohužel nafukovací - a to jsou teď ještě dlouhé dny, byť už se to viditelně večer začíná zkracovat)...

Jinak tady suché léto (po deštivém jaru), takže když se to vezme s Vámi, tak v průměru je to "normální" (asi jako v tom statistickém vtipu , že když jeden má k obědu kuře a druhý nic, tak se v průměru oba velmi dobře najedli :-/ )
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: u nás velmi studený a vlhký rok, takže tráva na pastvině je mi místy až po zadek - a kozy se začaly bát na pastvinu chodit.... tak teď nevím - asi budu muset chodit s nima dokud to nespasou? Sekat se mi to nechce.... když jsem dneska vzala alfu na vodítko, tak pak šli všichni a cpali se - ale doprčit, copak já mám čas vodit kozeny na procházku???? :-)
    PES
    PES --- ---
    Tak aby řeč nestála, protože prakticky (až na výjimky) nikdo nepřispěje jak je týden dlouhý, tak přidám momentky z dnešní vycházky.

Po ránu mne koníček uvítal hned na dohled zařehtáním z přístřešku, ze kterého pak i vylezl a rozešel se směrem k východu z ohrady, ale se značně rozmrzelým výrazem - neměl masku proti hmyzu (při poslední bouřce v ní zmohl a tak mu ji naštěstí sundali, aby si nezapařil hlavu, a nechali shnout) a koníček bez masky zvyklý na komfort bez hmyzu na hlavě a uších z toho byl zoufalý...
    ...naštěstí masku jsme našli usušenou a koníček hned pookřál, když si náladu zvedl ještě dvojím vyválením v písku (na obě strany, protože se mu tentokráte nepovedlo převalit přes hřbet) a vydali jsme se na procházku, i když také se značně malým nadšením (přece jen ta vedra nic moc a to bylo dnes nad ránem relativně chladno kolem +14°C), nicméně procházka je procházka, tak koníček šel a sem tam zkoumal, zda je všechno i jinde tak suché (a nejspíš nechutné) jako na ranči.
    Zastavili jsme se na chvíli v odvodňovacím (teď ironický název) tunýlku pod traťovým náspem, kde bylo příjemně chladno, a pak dokončili "důchodcovský okruh" (koníček šel na "autopilota" sám přede mnou, jen se sem tam ujistil, že jsem těsně z ním, kdyby náhodou ;-)), kde koníček nakonec vyhodnotil, že nejlepší místo s dostatkem alespoň nějaké zelené trávy je na rozcestí u ranče (takové odspodu asi o něco vlhčí místo, prakticky vedle řeky a po většinu dne ve stínu velkých stromů u řeky), kde se chvíli popásal (k závisti kobyl ve výběhu, které tam mají prakticky "seno na stojato").
    Nakonec přišel a ukázal, že už je čas vrátit se domů, do ohrady a do přístřešku, kde už čekal kámoš důchodce (také nás při návratu vítal, že už tam nebude opuštěný) a kde jsem jim napustil novou várku čerstvé vody (pít se musí, už dva jiní koně měli náběh na koliku z toho, že moc nechtěli pít).

PES
    PES --- ---
    PES: ...a tradičně v těch vedrech koníček vyválen v horkém písku, pak vysprchován, vyždímán, při sušení popásán a procházen, obnovena impregnace proti hmyzákům a posléze po procházce zaparkován zpět do výběhu (to si pak řekl, že už si zase vleze zpět do ohrady), kde jsem jim (veteránům) napustil čerstvou vodu (žlab už byl ve stínu)...
    ...a sám ve vlastní šťávě se vydal vedrem zpět do města a za prací (aby bylo zase za co pořizovat i tomu koníčkovi potřebné věci)

SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Tak dementně velký obrázek, ale můj mega sud už není mega sud, ale šťastná matka :) Dneska v noci se mi narodilo vořešátko :)

PES
    PES --- ---
    Zatím procházka stínem na cestě u řeky s pasením, díky repelentu na koníčka nejde ani ten hmyz (na který je nejspíš také moc vedro a sucho, že prakticky nelétá)...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no právě že často tam nejsem... kozenky se chodí pást zcela svévolně...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ale ona moc dobře ví, že od toho jsi tam ty, abys ji vysvobodila...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já vím, jsem marná.... ale bojím se, že si Lorinka (ona je takový trdlo) zašprajcuje hlavu v plotu....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jíš trávu? Nejíš! Takže tomu houby rozumíš a nemůžeš pochopit tu kozu ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    o den dříve, stejná kozenka vzadu - se svou sestrou musí skákat přes pastvinu, aby něco viděly a dostaly se skrz trávu....

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    na druhé straně plotu bude tráva vždycky zelenější.... i když mají vaše kozeny pastevko o rozloze zhruba hektar a půl a mají na něm vlastní trávu a kytky metr vysoký...

PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    PES: Tak jedna podvečerní z řeky, dál do hloubky jsem telefon riskovat nechtěl, i když deklaruje nějakou odolnost na ½h do 1.5m...
    ...ale až ke splavu se dobrodit nechtěl, strašpytel. Nicméně i když se mu nechtělo, tak přece jen šel, když jsem přece šel před ním.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam