• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PES: Kolem balíku máme na zemi gumy. Na příští rok je v plánu přístřešek, pod který se vejde balík a 4 koně kolem. Přeci jenom jsou to hory a umí tu přes noc napadnout i půl metru sněhu. A stodola na seno. Ta by se moc hodila.
    PES
    PES --- ---
    COWBOY: btw. kolem krmeliště a hlavní cesty - tj. spojnoce vchod / napáječka / krmeliště / přístřešek - máte nějak vypodložené (zpěvněné) a pokryté např. těmi zatravňovacími (plastovými?) rohožemi?

To byl vždy můj sen mít ve stáji takto udělané zpevněné cesty skrze výběhy (a hlavně kolem krmeliště a přístřešků), protože ani ti koně nejsou blbí a místo čvachtání blátem (v tom by se akorát občas ováleli ;-)) by chodili po tom zpevněném...
    PES
    PES --- ---
    COWBOY: jo, jenom žerou a serou (a někteří ještě i vysírají ;-))

P.S.: Závidím ten sníh, tady je už prakticky jen tráva (dle úhlu pohledu podzim či skoro jako) anebo bláto (třeba v ohradách)...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Ty koně, to je prostě radost. Včera jsem nestíhal, tak dnes dnes 6 koleček jenom od příkrmiště.

PES
    PES --- ---
    PES: a musím dodat, že dnes si řekl o vycházku a celou si ji obešel sám (já jsem byl jen formální dozor, aby se kůň někde necoural sám a ještě někdo nevolal hasiče či PČR ;-)), jak jsem již zmiňoval, tak čekal dokud nedokončím komplet čištění a jak jsem uklidil čištění, tak se přestal vrtat v kyblíčku s krmením a přestal i loudit mlsky a zaznačil, že je připraven jít ven a zda může (fakt počká na pokyn jako na schválení, aby vyrazil ;-)).

Obšel si kolečko, přesně trefil i "odbočku do roští" (na foto je to prakticky tam, kde končí ta částečně ještě sněhem pokrytá cesta), jen se u ní zastavil a podíval se na mne, zda může odbočit anebo jestli má jít ještě rovně na delší procházku (ale dnes měl "volná kopyta" k výběru, takže si vybral zabočit) a spořádaně obešel celý okruh až pak zase zpět ke stáji - prakticky nikde se ani nezastavil pást, jen na dvou místech trávu zkontroloval a celkem hned šel dál (to jsem ho stihl vyfotit právě když zasvítilo Slunce - a hned dostal i ve foťáků v mobilu to svoji skutečnou zimní hnědo-vyrudlou barvu).
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a jde na procházku! ;-)

PES
    PES --- ---
    PES: Dokonce i vysvitlo Sluníčko!

PES
    PES --- ---
    Dnes je celkem "jarní" počasí, takže koníček na chvíli bez deky, pořádně vyčistit, rozčesat (i když se snažíte před zadekováním mít chlupy pěkně uhlazené a nasadit deku bez otočení chlupů, tak stejně se časem pod dekou koníček pomačká :-/)... umýt nohy od bláta a svinstva + vyčistit a vysušit... a to už máme skoro poledne :-(
    Ale koníček zjevně ví, že je to pro něj dobré, takže stojí a dokonce se i místy nastavuje. Před chvílí ještě dostal kyblíček k obědu (i když by raději loudil ještě mrkev a víc než ta tři malá jeblka, které jsem donesl s sebou ;-)).
    A teď se ještě uvidí, zda bude mít náladu se projít kolem řeky anebo bude chtít po jídle hnípat v přístřešku.

PES
    PES --- ---
    Hřebčín zapřahal koně do saní, pro zvířata jsou nepříjemné sněhové podpatky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/sane-snih-projizdka-vanoce-kladruby-kone.A231204_151528_pardubice-zpravy_skn
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a hucul vůbec není tak tmavý jak ho ten automatický kontrast vzal...

PES
    PES --- ---
    VAMPY: však také až se vrátí, tak nesleze. A pokud sleze, tak upadne..
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Hhh ty vyhrnuty podolky jsou super
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Koukam, vse v jednom :)
    PES
    PES --- ---
    Mikuláš zásadně na huculovi ;-)

PES
    PES --- ---
    VAMPY: Nějaký hybridní ;-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: To je andel, mikulas nebo cert v rouse berancim 😂?
    PES
    PES --- ---
    Na ranči si dnes dávají Mikulášskou, škoda že dopolední slunečno se teď zkazilo mraky a fotky budou mít vybité barvy :-(

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    jsou trosku ojineni ale bricho jim je stale videta
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: nebude mít poník na aktuální sněhovou pokrývku příliš "nízký podvozek"? ;-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja jdu asi vyrabet snezny pluh za ponika kdyz to vidim
    PES
    PES --- ---
    Ráno na Vysočině (nasněžilo)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam