• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a nejlépe to vyřešila stájová kočka, jak se dokázala vysunout do pohozeného ručníku fakt nevím, ale dokázala (a nehodlala se pak hnout z místa)

PES
    PES --- ---
    Letošní Silvestr byl divoký hned od začátku, už odpoledne byli na šrot ;-)

PES
    PES --- ---
    Fíha! Na to jak byl ten lesní závod před dekádou až dvěma zuřivě proti jakýmkoliv koním :-(

Lesy Mendelovy univerzity nově protínají stezky pro jezdce na koních - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-lesy-mendelovy-univerzity-nove-protinaji-stezky-pro-jezdce-na-konich-40455477
    PES
    PES --- ---
    PES: akorát dvounožec si bude na příště do výbavy muset přidat i pracovní rukavice, aby pak nemusel vybírat z dlaně a prstů zbytky ostnů :-(
    PES
    PES --- ---
    A ještě přehlídka odrůstajícího "potěru"...

PES
    PES --- ---
    Na procházce jsme našli ostnatý keř přehrazující naši oblíbenou stezku, což koníček nejprve vyhodnotil jako "čelem vzad a jít jinudy", ale hned poté pochopil na co s ním chodí ten dvounožec ;-) No přece na to, aby to roští olámal a oddělal, že pak koníček může bezpečně projít...
    ...no na jaře to tam bude stejně zralé na křovinořez a motorovou pilu, aby se tam opět dalo dobře chodit.

PES
    PES --- ---
    "Mikrosekunda" Slunce v mizejících ranních mlhách...

PES
    PES --- ---
    Dnes s Vobluďákem to bylo zajímavé, v přilehlých lesích dnes probíhá hon a on to prostě nějak cítil (slyšet by to neměl, protože v té době se ještě nestřílelo) a moc se mu po cestě ani kousek podél řeky (bezpečná trasa) nechtělo, ale nakonec se mnou došel až k panu elfovi, éééé tedy panu myslivci, kterého si nakonec koníček i z blízka prohlédl (a zjistil, že z toho nic nekouká ani na zub) a šli jsme pak zase zpět.
    V řece kvůli tání na Vysočině voda skoro až na úrovni břehu (tedy místy těsně před vylitím), oficiálně prý jen 2SPA. Kachny, když se odvážili od břehu, tak to měli jako jízdu po proudu "turbo".
    Takže koníček spokojený, vydrbaný hřbílkem do sytosti, nohy umyté od bláta (naštěstí stačí 1-2x týdně pořádně umýt a usušit, aby z toho bláta nechytil nějakou dermatitidu) a s poledním kýblem žvance opět spokojeně zaleze do přístřešku, který jsem mu vyhrnul dočista dočista (služba to tam zrovna každý den nečistí, spíš obden)...

PES
    PES --- ---
    Obleva a bláto, to pak fakt chcete světlého koně a bez futrálku ;-) Kobyla trochu ropák.

VAMPY
    VAMPY --- ---
    Obcas po ocku sleduju tohodle chlapika na youtube a musim rict, ze me udivuje jak dobre vypada ta jeho 28 let stara kobyla. Trochu tuhe zadni nohy, ale jinak to je neuveritelna kondice. https://youtu.be/fVCxkoUhD48?si=xNByTIrwVccuPmM3
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PES: Kolem balíku máme na zemi gumy. Na příští rok je v plánu přístřešek, pod který se vejde balík a 4 koně kolem. Přeci jenom jsou to hory a umí tu přes noc napadnout i půl metru sněhu. A stodola na seno. Ta by se moc hodila.
    PES
    PES --- ---
    Jinak, když už jsem za Vobluďákem šel, tak jsem si vzal s sebou od stáje lopatu a hned to tam shrnul a vyčistil jak jemu (sice ho to trochu překvapilo, že ho neberu hned ven, ale pochopil a počkal a sledoval úklid), tak kobylám vedle...

PES
    PES --- ---
    COWBOY: btw. kolem krmeliště a hlavní cesty - tj. spojnoce vchod / napáječka / krmeliště / přístřešek - máte nějak vypodložené (zpěvněné) a pokryté např. těmi zatravňovacími (plastovými?) rohožemi?

To byl vždy můj sen mít ve stáji takto udělané zpevněné cesty skrze výběhy (a hlavně kolem krmeliště a přístřešků), protože ani ti koně nejsou blbí a místo čvachtání blátem (v tom by se akorát občas ováleli ;-)) by chodili po tom zpevněném...
    PES
    PES --- ---
    COWBOY: jo, jenom žerou a serou (a někteří ještě i vysírají ;-))

P.S.: Závidím ten sníh, tady je už prakticky jen tráva (dle úhlu pohledu podzim či skoro jako) anebo bláto (třeba v ohradách)...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Ty koně, to je prostě radost. Včera jsem nestíhal, tak dnes dnes 6 koleček jenom od příkrmiště.

PES
    PES --- ---
    PES: a musím dodat, že dnes si řekl o vycházku a celou si ji obešel sám (já jsem byl jen formální dozor, aby se kůň někde necoural sám a ještě někdo nevolal hasiče či PČR ;-)), jak jsem již zmiňoval, tak čekal dokud nedokončím komplet čištění a jak jsem uklidil čištění, tak se přestal vrtat v kyblíčku s krmením a přestal i loudit mlsky a zaznačil, že je připraven jít ven a zda může (fakt počká na pokyn jako na schválení, aby vyrazil ;-)).

Obšel si kolečko, přesně trefil i "odbočku do roští" (na foto je to prakticky tam, kde končí ta částečně ještě sněhem pokrytá cesta), jen se u ní zastavil a podíval se na mne, zda může odbočit anebo jestli má jít ještě rovně na delší procházku (ale dnes měl "volná kopyta" k výběru, takže si vybral zabočit) a spořádaně obešel celý okruh až pak zase zpět ke stáji - prakticky nikde se ani nezastavil pást, jen na dvou místech trávu zkontroloval a celkem hned šel dál (to jsem ho stihl vyfotit právě když zasvítilo Slunce - a hned dostal i ve foťáků v mobilu to svoji skutečnou zimní hnědo-vyrudlou barvu).
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a jde na procházku! ;-)

PES
    PES --- ---
    PES: Dokonce i vysvitlo Sluníčko!

PES
    PES --- ---
    Dnes je celkem "jarní" počasí, takže koníček na chvíli bez deky, pořádně vyčistit, rozčesat (i když se snažíte před zadekováním mít chlupy pěkně uhlazené a nasadit deku bez otočení chlupů, tak stejně se časem pod dekou koníček pomačká :-/)... umýt nohy od bláta a svinstva + vyčistit a vysušit... a to už máme skoro poledne :-(
    Ale koníček zjevně ví, že je to pro něj dobré, takže stojí a dokonce se i místy nastavuje. Před chvílí ještě dostal kyblíček k obědu (i když by raději loudil ještě mrkev a víc než ta tři malá jeblka, které jsem donesl s sebou ;-)).
    A teď se ještě uvidí, zda bude mít náladu se projít kolem řeky anebo bude chtít po jídle hnípat v přístřešku.

PES
    PES --- ---
    Hřebčín zapřahal koně do saní, pro zvířata jsou nepříjemné sněhové podpatky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/sane-snih-projizdka-vanoce-kladruby-kone.A231204_151528_pardubice-zpravy_skn
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a hucul vůbec není tak tmavý jak ho ten automatický kontrast vzal...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam