• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Dnes ještě lepší počasí, ráno sice mráz (-7° vzduch a -11°C země), ale sluníčko, takže dnes došlo i na foto a vydařily se i barvičky...

    PES
    PES --- ---
    Dnes se to podařilo, po několikadenním těžkém pracovním náporu s programováním už tělo a hlava řekla DOST! Tak jsem poslal hotovo práci a vyrazil přes Haciendu za ořem.
    Vyvedlo se i počasí, postupně se dokonce stále více vyjasňovalo, i když stále alespoň trochu mrzlo, takže pozitivní je stále absence bláta, ale má to i svá negativa v podobě tvrdé země a kluzkých či úplně ledových míst.

    Koníček mne hned z ohrady vítal a nachystal se k východu, že jde se mnou ven - šel pěkně opatrně a ještě extra díval kam šlape, když jsem mu řekl "Pozor!" a "Opatrně!".

    S radostí sebou šel plácnout do písku jízdárny a pak mi pěkně předvedl, jak umí ve volnosti běhat a tentokráte se ani trochu nezašklebil, moc dobře věděl co má dělat a tak to pěkně předváděl a zjevně ho to i bavilo. A umí se stále pěkně nosit.

    A nakonec jsme šli na krátkou vycházku, ale jen na zadní cestičku za malé políčko za stájí, protože všechny ostatní okolo byly dle informací dalších lidí ze stáje ošklivě namrzlé. Takže si to tam koníček šel prozkoumat, aby zjistil, že to všude teď stojí za prd (všechno zmrzlé v těch holomrazech), ale stejně ho to bavilo se projít, pěkně uši dopředu, sem tam se podíval na mne, zda nemám nějaké námitky (samo, ze jsem neměl a jen jsem ho vždy ujistil, že je všechno fajn a jen jednou upozornil, že si má dát opravdu pozor na tu velkou zmrzlou louži a má ji pečlivě obejít po obvodu), když jsem ho nechal si vybírat cestu.

    Akorát jsem neudělal žádnou foto při čištění anebo na jízdárně či při procházce, tak alespoň výřez z fotky na dálku při odchodu (to měl zrovna polední jídlo).

    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Čas na nečas...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    meanwhile in Wyoming.... "...temps are cold enough to freeze bulls' balls off"... :-))
    https://twitter.com/reeveswainston/status/1746871509719589212

    jenom pro informaci - teploty jsou uváděné ve fafrníkách, tj. 0F = -17,7°C... mínus 25F je -31C...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: naštěstí je celkem hravý a přátelský (bylo by hloupé, kdyby v tom počtu lidí na ranči začal projevovat obranářské choutky tam, ale asi by mohl na pozemku, kde bydlí majitelka - na druhé straně vesnice)

    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: netuším, ale je to pravděpodobné. Zeptám se na plemeno příště...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: co to je? Pyreneják?
    PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    Ještě před nedávnem to bývalo malé štěňátko, teď už přerostlo minikoně a blíží se malému poníků s cílem být asi tele ;-)

    PES
    PES --- ---
    No a "dobré ráno" (tedy spíš již dopoledne) od "druhé snídaně"...
    ...a koníček se už stihl vyválet v písku, pak chviličku vypohybovat na jízdárně (ta vnitřní, krytá je fajn, nezamrzá, nemokne). Dokonce si opět hodil zadkem, ale možná je proto, že směrem doprava běhat nechtěl (ale samo pak musel)...

    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: spis instinkt, kone radsi pijou z volne hladiny
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: že by rutina a zvyk? aneb jak si je naučíš, takové je máš ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: mám vám líčit, jak zařizuju venkovním kocourům přístup ven z baráku? A jak moc se té mojí pomocné škole NECHCE VEN??? :-)) A můžu se na hlavu stavět a ne... (teda ven zjevně chodí, a zjevně pouze za účelem nastěhovat mi místní myší populaci DO baráku :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: haha ja si udelala vyhrivane napáječky ve stáji.. ti kreténi z toho vubec nepijou. pekne si počkají az je pustim a pak stoji a hrabou do zmrzle vany 😁
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: takové ambice nemám, navrhuji jen reálné a realistické a realizovatelné věci ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: proč blázen? :-)) Put your money where you mouth is...

    tím chtěl básník říct, že některé věci prostě nejsou tak jednoduché... když jsem se kamarádila se správci mých stájí, tak jsem zjistila, že některé mé nápady nejsou proveditelné z praktických důvodů - typu smlouva to zakazuje (např. stavba nových budov - mohly se opravovat staré, ale nemohly se zbourat a postavit znovu), nedostali jsme povolení od ochranářů (všechny věci typu septik, které by zasahovaly do do přilehlé CHKO), nedostali jsme povolení od okresu (spravení silnice), jiné z důvodů finančních (vyasfaltování příjezdovky), další z důvodů mimo problematiku stájí - nesmíme trávit zemní veverky, které dělají spoustu děr, v kterých si koně lámou nohy - protože by to otrávilo místní populaci sov a dravců. Další věci byly nepraktické čistě z přírodních závislostí - zakopávat vodu ve strmých stráních zemětřesné oblasti - na polovinu té potřebné trasy bys ani nedostal mechaniku, plus ten problém, že v případě sesuvu půdy nebo zemětřesení bys musel zase všechno vykopat, abys vedení spravil - to ti někdo udělá ve městě, kde na tom závisí stovky či tisíce lidí, ale ne v horách, kde jde "o pár blbých koní".

    Největší problém jsou ale finance - když vidíš, kolik platíš za ustájení a vynásobíš to počtem koní, tak ti vyjde závratné hausnumero. Když ovšem od něj odečteš krmivo, energie, vodu, platy stájníků, nezbytné opravy (věčné opravy plotů a hrazení), techniku (třeba na úpravu jízdárny)... tak zjistíš, že ti toho moc nezbývá. Jako fakt to není až taková sranda a tak úžasný byznys... a už vůbec ne v době, kdy ceny všeho letí nahoru.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: hele, zase blázen nejsem...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak si to tam kup a předveď, jak to jde lépe....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: tady by se to oplatilo, trocha automatizace (termospínač, topné kabely pro udržení nezámrznosti) a prakticky nula starostí s vodou...
    ...jako to v té stáji nechápu celá léta, že se tam nedopracovali alespoň na úroveň odstraňování takovéhle zbytečné práce (za mne by nezámrznou napáječku měla úplně každá ohrada a postupně nejspíš i každý box, samo v pořadí využití...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak kdyby byly v prdeli ryby......

    ale někdy se věci nehodí dělat, nebo to nestojí za to... já jsem zvažovala přívod vody k chlívku - je to jánevím padesát, sedmdesát metrů, kde by se musel vykopat příkop (hluboký, -30°C tu není až tak úplně nezvyklé), plus co pak s tím vývodem - v chlívku to nechci, kozy se nesmí namočit, takže v případě prasknutí vody, nebo kdyby někdo blbnul s kohoutkem (kozy jsou velmi vynalézavé) a chlívek vytopil, tak je to veliký průšvih - no a venku s těmi mrazy mi to nepřijde moc ošetřitelné... takže v létě tam mám nataženou hadici, a doplňuju jen sud s napáječkou a velký kýbl na pastvině - a v zimě nosím kanystry - to má výhodu v tom, že přinesu teplou vodu z kuchyně - kozy milují teplou vodu... a kanystr ráno a kanystr večer (mých sedm malých kozenek vypije dohromady 10-15 litrů denně) není zase až takový problém - protože stejně tam někdo musí chodit krmit (v létě to docházení není až tak nutné, když mají pastvinu a víc zdrojů vody)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam