tak aby byla změna, dáme místo důchodce miminka.... včera jsem vzala kůzlata poprvé na pastvu. Prvních cca pět dní jsem je držela s mámou separé, protože kůzlátka byla malinká a nekoordinovaná, navíc jsem nechtěla, aby se někdo (další kozy) montoval do bondingu a mlékotvorby. U těhle malých plemen, kdy se kůzlátka rodí cca 1 - 1,5kg velká, je poporodní zhubnutí o pár deka hodně vidět, jsou z nich kostřičky... (ale zase po dvou dnech bojů s přikrmováním pak najednou ráno přijdu a jsou tam místo dvou kostřiček dvě kuličky - zase stačí jedno dvě dobrý nakrmení a jsou "tlusťoši")... takže po cca pěti dnech jsem je představila jejich babičce - ale do toho sněžilo a foukalo a sibérie byla, že by kozu nevyhnal, tak jsem to musela odložit...
Včera jim bylo jedenáct dní, po chlívku lítají jak šuspajtli a kozy všechny nadržený na pastvu, takže jsem holt vzala celý spolek ven...
Ozzy a Rory napřed nechápali kozí etiketu a lítali kolem, jejich máma mečela, ostatní kozy uskakovaly (nejvíc se jich bojí největší a nejtlustší hňupík), cirkus hadr - ale během asi deseti minut máma konečně vysvětlila, že se mají držet u ní - a že bude lekce v pasení se.
Kůzlata se musí naučit se pást - chodí mámě u huby a očuchávají a ochutnávají to, co ona žere - moje doměnka je, že se tak skutečně učí, co mají jíst a nemají jíst. V tomhle věku je to skutečně jen ochutnávání - stejně to neumí trávit.
Po dalších jánevím deseti minutách se kůzlata unavila - a Ozzy přišel za mnou, že by si lehnul do teplíčka na klín a prospal se. Rory je ADHD, ten ještě skákal kolem a pásl se s mámou - ale pak mu to nedalo a přišel za bráchou. Což byl taky zlomový okamžik, protože až do téhle chvíle se Rory odmítal nechat civilizovat - ale zřejmě to pochopil, protože teď už taky chodí se pochovat a nerve se člověku z náručí... Zajímavá byla máma koza, která zjevně přijala s ulehčením, že se miminům někdo věnuje a nechala je u mě a šla se napást... asi byla chuděra taky ráda, že je za prvé venku z chlívku a za druhé, že se na ní furt nesápou dětičky.
A tady teda fotodokumentace... stádečko na pastvě (mimina included), kluci si vykračují, pak teda konečně máma vysvětlila, co se od nich očekává, a pak zasloužený odpočinek