• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Tam někde se skrývá kůň ;-)

PES
    PES --- ---
    Dnešní návštěva u koníčka nejprve vypadala tak, že ani nevyleze z přístřešku (jistě, bylo už dopoledne dusno a pražilo Slunce a všude bodavého hmyzu...), ale když sem jako odcházel z toho tmavého přístřešku, kde byl zalezlý (a jak je tmavý, tak skoro neviditelný), tak najednou slyším, že koníček jde za mnou...
    ...asi měl strach, že když nejeví nadšení, tak ho tam nechám (nevěděl, že jdu jen pro repelent ;-))

Takže vylezl a šel za mnou, dostal "impregnaci proti hmyzu" a kupodivu bez protestů se mnou šel menší okruh vycházky (nemusel jsem ho ani nikterak pobízet, jen si sem tam něco ukousl, na lepších místech jsme se i na chvíli zastavili). Prostě pohodička. A hmyzákům repelent nechutnal, bylo vidět jak hovada tak ty "divné mouchy" (co jsem tu identifikoval na jaře) si zkusí sednout na koníčka a ihned odlétají pryč.

PES
    PES --- ---
    Když jsem koníčka vracel na pastvinu, tak stál a řehtal, že ještě něco chce (a hlavně už byl čas na oběd a koníček má v žaludku velmi přesné hodinky ;-))...
    ...dva další "důchodci" se tvářili nezúčastněně (tmavší valach vpravo má dokonce 32 let, kobyla vlevo skoro 30).

PES
    PES --- ---
    PES: a dnes koupel, vydrhnutí rejžákem se šampónem (to držel a nastavoval se, kde všude to svědí), pak ždímání, rozčesávání, sušení, impregnace proti hmyzu a pasení se při dosychání...

PES
    PES --- ---
    Nerad bych to zakřikl, ale zdá se, že se koníček opravdu trochu rozežral a pomaličku začínají mizet ty propadliny před zadníma nohama...

PES
    PES --- ---
    Ještě že to mělo šťastný konec...
    Po dálnici u Nového Jičína pobíhal kůň - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-po-dalnici-u-noveho-jicina-pobihal-kun-40478510
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: hlavně se našla kombinace co žere a tak se opět rozežral... tak snad nabere nějaká ta kila...
    ...příští víkend má být dost pěkně (po deštivých dnech do cca středy), že mu dám druhou slíbenou koupel se šampónem...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Hele jak prokouknul kdyz setrasl ty chupy
    PES
    PES --- ---
    PES: zato dnes po ránu (opravdu brzy), když ještě nebylo vedro, tak jsem koníčka důkladně vyčistil (tj. i podrbal), naimpregnoval repelentem, abych mu vypral a na slunci a větříku usušil masku špinavou hlavně od žrádla...
    ...to se mu líbilo, aby potom před 10h naznačil, že venku už ne a zalezl do přístřešku (a já se jel vypotit na zahradu Haciendy posekat trávník před bouřkami).

PES
    PES --- ---
    Dnes dopoledne se koníčkovi ani nechtělo být venku, sice vylezl, vyválel se v písku, nechal se vyčistit (a tím i podrbat), impregnovat trochu proti hmyzu, chvíli se pásl, ale pak přišel ukázat, že venku je dnes hnusně vedro a šel zalézt do tmavého kouta přístřešku. Tak tmavého, že tam ani pohledem z venku nebyl jako černý koníček vidět.

Pak jsem se za ním otočil ještě v podvečer, to se také chvíli šel pást před večeří...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No "jako medvěd" bývá na zimu vždy, jen teď to o něco hůře (v tom vysokém věku) na jaře pouští...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mě teda podle toho, jak je chlupatej, přijde, že toho cushinga musí mít... jsem ráda, že jsem se mýlila....
    PES
    PES --- ---
    Jedna dobrá zpráva... rozbor na ACTH...
    ...v normě = Cushing u Vobluďáka nepotvrzen.
    PES
    PES --- ---
    Dnes dopoledne (po šíleném bouřkovém show od pátečního večera až do sobotního rána) jsem zajel za koníčkem a on je fakt jak malé dítě...
    ... měl tam dost velkou nedožranou porci krmení ze snídaně, ale když jsem mu ten kyblík protřepal a pak držel v úrovni hrudníku před nosem, tak to postupně zblajzl celé.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: to dostal nejspíš aby to zabralo rychle, teď bude dostávat ¼ Previcoxu denně...

...jako jo, hledá se příčina toho celkem náhlého pohubnutí, zítra se udělá ještě ten test na Cushing (dnes se na to brala ještě krev).

A ano, lítám za ním a starám se co to jen jde (majitel tak nějak tolik nestiha). Konec konců si říkám, že to už je pro mne poslední kůň, o kterého se takto starám (o tohohle už vlastně skoro 15 let), tak tomu ten čas a i peníze věnuji, aby zbytečně netrpěl, pokud to není nezbytné (a kdyby to bylo pro koně pak už opravdu špatné, tak doufám, že mu majitel dopřejte klidný odchod).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: No tak ten má ale péči panejo. A ty infuze bude mít pravidelně?
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: ne, ucpanina dobrý. Do tohohle dostával nějakou infuzi proti bolesti (přesně netuším proč, málo informací, nebyl jsem u toho), pravděpodobně zkoušejí zda nehubne (popř. teď snad i málo žere) kvůli nějaké nespecifikované bolesti...

...dnes zuby jsem již zmiňoval, jen lehce ohladila, ale jinak stabilizovaný stav prakticky jako před tím rokem a půl, kdy mu dělali zuby opravdu pečlivě na Klinice (to tehdy jeden zlomený a začínající se kazit dovnitř trhali a ještě odstraňovaly malé zbytky dalšího ztraceného zubu, co si tam vybavuji)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Takže ještě se to vrátilo ta ucpanina?
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a dnes má zkontrolované a lehce přibroušené zuby. De-facto výsledek prakticky setrvalý stav od minulé dentální probírky, kterou mu udělali ještě na Klinice tehdy, když ho vykřesali z toho příšerného ucpání střev...
    ... teď je ještě lehce sedovaný (i když on by ty zuby nejspíš dal i bez té sedace)

PES
    PES --- ---
    PES: včera (s majitelem) měl koníček nějakou infuzi...
    ...ale prý nic kritického.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam