Ahoj, psal jsem tento dotaz jeste jinde, ale bylo mi doporuceno se i optat tady.
Zacal jsem nedavno chodit do jizdarny v mem okoli. Jsem si vedom, ze to neni zrovna neco na vysoke urovni, ale nyni tak jedine misto v okoli. Nyni ctu knihu Jezdectvi: Zakladni kurz pro zacatecniky a mam dojem, ze se mi to potvrzuje, ale nevim... Ta jizdarna ma par koni, ti jsou ve staji, kazdy ma svuj mensi kotec, jestli maji nejake venkovni vybehy, tak nevim. Myslim si, ze ano, ale hrebce/valachy jsem v nem zatim nevidel, ale vim, ze klisny nekam vodi ven... jinak se trenuje venku, nekryty oval, podklad pisek... Ten kun se parkrat uz zaboril v tom pisku a ztratil stabilitu a obcas si fakt rikam, ze to neni bezpecne misto, ale nemam zadny referencni ramec, jen nejaky dojem. Ohlavka je s udidlem, coz zase nekde ctu, jak to je uz prekonane. (To misto je jak jizdarna, tak oni maji byznys, ze delaji akce s konskym povozem, to dle mne vysvetluje to udidlo. Chodi tam dalsi studenti, ale to jsou vse pubertalni holky, ja jsem jediny dospely muz.) Jsem vskutku zacatecnik, co se teprve dostava do toho sveta koni. Mam za sebou cca 6 jizd a dokonce nyni se mi dari nejak vysedat, ujet tak dve kola po ovalu, i kdyz samozrejme to je spatna jizda. Pro mne osobne to je ale ohromny pokrok, ale take dle mne ten pokrok je dan mensi bezpecnosti, ze ten instruktor vice riskuje. On neni nejaky certifikovany trener, zkratka jen konak, ale dle mne ma nejaky cit pro uceni. Kone si mohu sam osedlat a odsedlat. Urcite bych u nej mohl travit vice casu, coz nejak musim zjistit, chtel bych mu napr. koupit nejake pamlsky a byt i nejak chvili s nim atd. Chodil jsem v Praze do jizdarny, tam byl cca take 6x a za tu dobu jsem se vubec nikam neposunul, jen sedel na koni a nechal se vozit. Nejake rady? Dle ceho hodnotit? Ja by zprvu strasne nadseny, ale nyni ctu tu knihu a vse se meni, plus i jak se tam objevuji casteji, tak moje pochybnosti rostou. Jde mi nejen o mou bezpecnost, proges, ale i o ty kone. Diky.
P.S. Ale ja vnimam, ze oni maji urcite zajem o dobro tech koni, vnimam, ze je napr. myli a resilo se, ze ta voda musi byt tepla a byl s tim problem, tak se to odkladalo. Pak jeden den je myli a tepla voda. Nicmene starsi skola bez nejake vetsi prupravy, tak v tom je dle mne i jista ta brutalita. Ale jak jsem uvedel, ja nemam referncni ramec, nevim, kdy urcite chovani vuci zvireti je takova nutna drsnost, aby vas respektovalo a kdy to je prehnane a uz to spise ublizuje. Ja jsem obecne velice jemny ke zviratum a nerad jsem jakkoliv drsnejsi.