• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    PES: po vyčištění a vydrbání dosyta teprve snídaně...

PES
    PES --- ---
    Brzy ráno jsem vzal auto a jel přímo do stáje, když teď vychází Slunce cca v 5:15, takže u ohrady jsem byl už chvíli před 6 ráno (pěkně se jezdí, téměr nikde nikdo, mohl jsem si hrát na co nejekonomičtější styl jízdy v ustálených obrátkách, řazení s plynulým dojížděním do oblastí omezených rychlostí apod. bez jakéhokoliv stresu z nedočkavých závodníků za sebou).

Vobluďák byl překvapen, nejprve nevěřícně koukal a jen lehce zaržál (s takovým otazníkem na konci, jak si nebyl úplně jistý, že jsem to já a neplete si mne z ranní službou), ale když jsem na něj promluvil, tak bylo úplně vidět jak mu došlo to potvrzení, že jsem to já, a předvedl takové vítání ržáním skoro až řehtáním, že jsem si říkal, aby ho náhodou v těch třiceti letech nekleplo.

No hned za mnou šel k východu z ohrádky a šel se mnou ke budově stáje na oblíbené místo čištění a pak se mohl málem zbláznit, když jsem ho začal drhnout hřbílkem. To nevěděl jak se natáhnout a kterou část nastavit a napnout dřív, pochopitelně co dělal pysky a jak se tvářil blaženě, tomu se smála služba co v té chvíli zrovna dorazila. Když jsem ho vzal na krku a hrudníku, tak zase dělal žirafu, jak napínal krk a zvedal hlavu, abych dosáhl všude i pod hlavou.

Celou dobu mi při vyklepávání hřbílka naznačoval, že to vydrží se nechat takhle drbat klidně do upadnutí (mých) rukou, což se málem stalo. Centimetr po centimetru čtverečním jsem ho drhnul a drhnul do ucpání hřbílka chlupy (bohužel ještě pouští zbytky zimní - bude se s tím musel něco udělat, pravděpodobně bude muset dostávat nějaké podpůrné léky na cushinga, který na rozborech už bude mít přes hraniční hodnotu) a když mi to vyklepávání nářadí trvalo na jeho vkus moc dlouho, tak mne začal jemně nosem upozorňovat, že ještě, ještě, JEŠTĚ! A nastavoval další část k vydrhnutí. No skoro dvě hodiny jsem to vydržel, Vobluďák by vydržel ještě déle, dokonce ignoroval čas krmení snídaně a vůbec ho zvuk kyblíků z krmírny nevzrušoval ani trochu - a to je co říct, protože v jeho životě má jídlo jednu z nejvyšších příček zájmů ;-)

Potom jsem ještě lehce poupravil podvozek, oškrábal od náznaků hniloby a důkladně vyčistil , abych to potom mohl preventivně natřít FROGem proti hnilobě. Přece jen ještě v neděli a pondělí má pršet a teprve potom od úterý zase přijdou na skoro 2 týdny tropy. To se za ním snad dostanu častěji (ale vlakem, ve všední dny se tam odpoledne autem jezdí strašně blbě (vlak či v lepším případě rychlík ty kolony na výpadovkách předežene několikrát + s permanentní jízdenkou je to také nesrovnatelně levnější než palivo na těch 60km, co má cesta tam a zpět dohromady).

A jelikož mne dnes ještě čeká nějaká práce, tak jsem mu pak dal "volno", že může jít do ohrady, kdy tedy šel se mnou vzít kyblík s jídlem (snídaní) a šel pěkně vedle mne zpět do ohrady, kde způsobně počkal až mu to tam vyklopím do většího žlabu, aby se do toho mohl pustit...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    I letos se vozi
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ještě že Evropa je o chlup menší, takže se v nedostatku vozí seno ze státu do státu (DE a AT vykoupí CZ a SK, pak CZ a SK dokupují z PL). Už jsem minimálně 2 takové roky zažil, kdy se zoufale shánělo a vozilo z PL.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: sucho je na celých Plains - něco se dá dovézt z Idaha, ale Nebraska na jaře brutálně pohořela, Colorado má stejné sucho... Utah je pouštní stát, podobně Arizona, z těch nic nekápne... možná Dakoty a Montana... ale vozit seno na tisíce kilometrů (třeba z Kalifornie) už nedává moc smysl...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: a odjinud dovézt nelze anebo se nevyplatí?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    :-/
    'It's Brutal': Wyoming Can't Grow Hay, So Ranchers Pay Big Bucks Or Sell Livestock | Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2026/07/22/its-brutal-wyoming-cant-grow-hay-so-ranchers-pay-big-bucks-or-sell-livestock/
    PES
    PES --- ---
    Tak jsem se dnes proběhl, z vlaku na Haciendu a přes obchod na Ranč a zpět na vlak 7.5km pro kondici ;-) (nebral jsem dnes ani auto a ani kolo)...
    ...ve středu večer a včera večer konečně na Ranči zapršelo, nicméně také to znamenalo, že koníček potřeboval zkontrolovat a preventivně ošetřit kopyta.
    Samozřejmě chtěl co nejvíce vydrhnout hřbílkem ze všech stran. Ještě trochu práce a ty staré chlupy z něj vydrhnu, ale na bocích a břichu drží a drží ☹️

PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Sám si vybral, má i lepší místo, ale chtěl mít klid, aby ho neotravoval ten 33 letý parťák...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: tam teda moc chladku nema
    PES
    PES --- ---
    A nevylezu! A ani náhodou!

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak teda když se spočítají náklady na výrobu vrtule, přeprava (žiju v místě, kde to vidím pořád - uzavřené křižovatky, sjezdy a nájezdy na dálnici, protože se s dlouhou vrtulí nevytočí), to, že kvůli vrtulím se musí udělat silnice (prašné cesty, které pak erodují), to že to zabíjí ptáky, to že to přivádí lidi do blázince (hluk, vibrace v půdě) - my jsme kupovali barák schválně v místě, které je pro vrtule nevhodné, protože jich tu máme, bohužel, stovky - hyzdící krajinu....
    po pár letech to jde do šrotu a nedá se s tím dělat nic jinýho, než to zahrabat... kde to dělá neplechu s kontaminací vody... a do toho ti to shodí celou síť (viz. Španělsko loni) a není to spolehlivé....

určitě je dobré hledat alternativy, ale různé dotace a dojmologie zkreslují výsledek - nakolik jsou tyhle záležitosti skutečně únosné a přínosné.... to je jako elektrická auta - nápad výborný, a doufám, že časem se podaří zmenšit / zlehčit a zefektivnit baterky (plus je vyrábět z něčeho, co nekončí na skládkách toxických odpadů) natolik, aby to DÁVALO SMYSL.

Mě přijde jaderná energie jako relativně nejméně škodlivá. Pak zemní plyn... uhlí žádné štěstí není, to nikdo netvrdí, ale aspoň to spolehlivý konzistentní výkon
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: vedle dolu bydlet nemusíš.... kdežto větrníky ti naserou za barák ani nevíš jak...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: zatimco bydlet vedle uhelné elektrarny nebo doliu je strašné ekologocke a recyklovatelene. Tyhlety dojmolofocke kecy
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: větrníky jsou děsně bezva... zvlášť když je po dvaceti letech zahrabou na smeťák... protože se to nedá rozumně recyklovat... a taky doporučuju si zkusit vedle takového monstra chvilku bydlet...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: na hlave nenecham, uz se davno vi, ze ten reaktor mel konstrukci na picu. rusaky nezachrani nic, snad je uplne vymreni, ale kdyz muzou neco posrat, poserou to.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: nech na hlavě, jejich "těchnika balšája" zase nebyla tak špatná, byla robustní, akorát se s ní nesmělo zacházet (a to cíleně) mimo operační parametry - zvláště po vyřazení všech ochran, které by to jinak naprosto bezpečně odstavily a přinutily udělat nový čistý nájezd.

Takhle si zavařili s xenonovou otravou, problémem s přešvihem výkonu z podlimitní fáze a korunu tomu daly ty grafitové tyče ve špatný okamžik...
    ... tehdá by je zachránilo jen okamžité zaplavení celé aktivní zóny kyselinou boritou (de-facto okamžité zastavení štěpné reakce).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no hlavne s reaktorem ktery byl postaveny po rusacku, proste cele to dopadlo jako vse v te bazine. rusakum by se nemely davat do rukou zadne technologie, ani ostep.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: njn, provádět nestandardní operace s reaktorem a ještě se směnou, která na to původně nebyla určena, no to nebyl nejlepší nápad...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: chudak atom dostal blbej marketing a zas za to muzou rusaci, kteri to s nim trosku pokakali :)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Tak není jen uhlí. Akorát to jádro se ideologicky nějak postavilo na vedlejší kolej, i když je nízkoemisní, stabilní, koncentrované...
    ...proti "sběru" rozptýlené nestabilní OZE. Zo je něco jako rozdíl mezi poctivým krbem a složitým sběrem nízkopotenciálního tepla přes TČ.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam