• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    KING_JOHN_KILL
    KING_JOHN_KILL --- ---
    Kvasíte taky někdo z kupovanýho moštu? Kvasim to takhle už asi 5. várku ( vždycky 5 - 10 l) a téměř vždycky skoro každá lahev chutnala jinak. Nejspíš proto, ze jsem kazdou pred zatkovanim dolival mostem pro rozperleni podle oka. Zhruba po 10 dnech kvaseni jsem to vzdycky nalahvoval, trosku dolity mostem. Vychlazeny pak po dalsich zhruba 2-30 dnech pil. Jsem s chuti spokojenej, ale nerikal bych tomu cider. Je to proste klasickej jabcak, co nam daval pit na morave strejda, kdyz nam bylo nad 13 :) Ma odstavani v lahvich a nasledny pretaceni zasadni vliv na chut, nebo jde jen o estetickou stranku, aby byl napoj cirej? Zkousel jsem par lahvi pretacet, ale jedinej vysledek byl, ze napoj ztratil bublinky, ktery uz znova nenarostly po asi tejdni v lahvi. Je to malo casu? Po prvnim stoceni se mi to poradne prosyti bublinkama uz tak po 3 dnech v lahvi.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    A co vy?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Takze strucne shrnuti. Divoce kvaseny cider ma lepsi vuni (krasne po jabkach, skoro jako most) ale chut neni tak "vytribena" jako u cideru zakvaseneho kulturou. Divoky nekvasil tak bourlive a trvalo mu to dele. Takze tak... :)
    ZEFEE
    ZEFEE --- ---
    No máš pravdu, stáčel jsem to lehce zakalený. Chuťově je mým vzorem severošpanělská cidra, aromatickej a suchej cider...a oni to stáčej taky lehce zakalený, pak tam mají sediment, kterej prostě nepijí. Horší je, že oni dělaj tichej cider a já to chci perlivý. Člověk musí být opatrnej, aby mu to ty bublinky nerozvířily :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    ERWIN_GOJ: Dam vedet, az to zkusim :)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    DRCRABAKLES: a vinka je podle mojeho názoru na hovno:-)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    DRCRABAKLES: No zatím jsem to ještě nelahvoval, takže zatím vidím jen jinou rychlost rozkvášení, uvidíme, uvidíme.

    ZEFEE: hezkýýý, jen si říkám, estli to co máš v těch flaškách není moc zakalený, to je tou fruktózou nebo jsi to stáčel v téhle barvě?
    ZEFEE
    ZEFEE --- ---
    Tak po dvou měsíčním kvašení zastudena (kolem 8°C) mám zazátkováno prvních 60 sedmiček a jestli to nevybouchá, čekám, že tak za dva týdny už bude cider perlivej a k pití. Teď tam mám 7 cukru. Do každé lahve jsem přidal ještě lžičku fruktózy. Nijak nekonzervuju, uvidím jak dlouho to vydrží.


    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    ERWIN_GOJ: Ja jedu letos 30l s kvas. Vinka + 20l "na divoko". Loni jsem jsou pouzil nejake posh vinne kvasinky v roztoku. Tak jsem zvedavy na rozdil.

    Btw. Jak to zatim vypada s temi special cider kvasnicemi? Nejaky rozdil oproti ostatnim? :)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    POHODAVOLE: cukr jsem zkoušel jeden rok dodávat, ale nemělo to vliv na chuť, tak jsem se na to vysral:-) Já osobně používám pivní kvasnice pro spodní kvašení, letos zkouším i ciderové kvasnice, tak uvidíme. Jasný, v těch flaškách to ještě pracuje, když už to má nízký cukr, dolívám to malým panákem moštu
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ERWIN_GOJ: ja mam prave barel na vyrobu piva, takze k tomu je i kvasna zatka, nastavec na slivani a zatkovac :)

    Urcite vyzkousim pristi rok. Dodavas i cukr? Ty kvasnice mohu pouzit stejny jako na pivo? Probiha pak i sekundarni kvaseni v lahvich, takze je to furt lepsi a lepsi? :)

    Diky!
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    POHODAVOLE: v podstatě. A pak jen pár let trpělivbosti než to začne vycházet:D Důležité je nepustit si tam kyslík, takže to kvasit přes kvasnou zátku, takže spíš než ten barel tak demižon. Ale i v tom barelu by to šlo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ERWIN_GOJ: takze most + kvasnice do barelu, nechat zkvasit a pak lahvovat?
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    ZEFEE: poprvé přetáčím až přestana ta první divoká fáze kvašení (a někdy chvilku před tím a pak mě to několikrát vylezlo přes kvasnou zátku venu:) takže tak po 5-10 dnech.
    POHODAVOLE: jabka, sklo, trpělivost a chuť experimentovat:-)
    jak jsou různé cesty k socialismu tak jsou i různé cesty k cideru. Ale z vlastní zkušenosti si myslím, že je základ vyzrálé jabka (tj. presovat to třeba až v listopadě), čas a trpělivost. Když to stáčím do flašek, tak to někdy chutná jak dobrý grc, ale pak se to ještě pěkně dokulatí v té flaši a je to paráda.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Me by i docela zajimal nejaky overeny recept, dle ktereho cider pripravujete. Domacich jablek je dost, tak proc to nezkusit..
    ZEFEE
    ZEFEE --- ---
    ERWIN_GOJ: Zdar, zkouším cider poprvý, zatím 50 litrů. Kvasí to už 3 týdny teplota kolem 10 stupňů, spíš míň. Potřeboval bych poradit jak poznat, že je čas to poprvý přetočit.
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    320 litrů letos, co vy?
    TRUPEEK
    TRUPEEK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam