• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Ja prave ziskal dreveny barrique ze spanelskeho vina, ale je to 225 litru a mam z toho pekelny strach. Na netu navody jsou, ale clovek dost veci zjisti, az kdyz se do toho pusti. Nicmene nase stare jablone na chalupe plodi jednou za pet let a tak to nechci propasnout, protoze letos je jablek tak akorat.
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: lakalo me to, ale nemam ani ten dreveny sud :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    X_RATED_IDIOT: prej se to dá stopnout i mrazem,ale tam hrozí,že se ti to ještě pak rozjede ve flaškách
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Nekvasíte někdo v dřevěných sudech?
    DRON
    DRON --- ---
    X_RATED_IDIOT: kokretne ti neporadim, ja to rad ultra suchy, ale vidim to tak, ze potrebujes zastavit kvaseni (v nejakym bode, kdy tam jeste nejaky cukr) a to dle mych chabych znalosti jde udelat tak, ze bud stoupne procento alkoholu nad cca 13 procent, coz uz kvasinky nedaji, nebo je zabijes nejakou sirou, ale fakt si neodvazuju rict kolik ceho... ja se tomuhle inzenyrstvi snazim vyhnout.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Zdar, vidim, že to tu žije, ale stejně to zkusim. Letos jsem poprvý dal kvasit cider. Je to spíš jen vedlejší produkt výroby moštu pro děti a vaření piva pro sebe. Takže žádný předchozí studia ani zkušenosti. Jen jsem vymačkal jablka, převařil mošt (ty jablka nejsou nic moc, bál jsem se divokýho kvašení), změřil 1045 (bída, vim, ale tady než to uzraje, tak to opadá) a šoupnul na kvasnice (mangrove jack). Dokvasilo to na 1000, přetočil jsem to do litrovejch patentek, dolil panákem novýho a nechal bejt. Teď je to akorát perlivý, pěkně to voní (jo, je to kalný, ale bio :)), ale oproti čemukoliv z krámu je to supersuchý. Máte někdo nějakou ověřenou neprasáckou metodu, jak to osladit, aby to zůstalo perlivý? Můžu to svařit, dolejt novym, přetočit do kyvety a sytit z bomby, ale to bych dost nerad, nemám zatim protitlakovku.
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    DEIKSAC: tak to se urcite zastavim. Jen te aso nepoznam :-)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    já vystavuju
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    20.3. Bude ochutnávka ciderů v meetfactory, kdo by chtěl zajít ochutnat
    DRON
    DRON --- ---
    DEIKSAC: kdybych tak mel vlastni jablon... :-(
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    koukam tady to zrovna nefrci navzdory vyrobni sezone v plnym proudu :-) strihal jsem dneska jablone, mel bych par roubu dabinettu, kdybyste nekdo ochteli
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    IZSTVOCH: Tak podej report. Take premyslim, ze bych si nejaky vider vyzkousel udelat sam
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    MALKUS: cece ten kit sem nejak nerozjel, nezbxl mi demizon ;) ale cca 80 litru klasiky zraje ve sklepe a ma se k duhu za dva tejdny to stocim a uvidim ;)
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    IZSTVOCH: tak jak to dopadli?
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    tak sem letos z prdele a z nedockavosti s kvasnicema vzal tedle kit http://eshop.dobrycider.cz/online-obchod/kat/cider-vyroba/cider-kit-detail a zkusim malej demizon z koncentratu...

    btw mate nekdo tip na jabka kolem prahy nebo kolem plzne - klatov? spis koupit nez sbirat... clkm drsna bida letos mi prijde....
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    JAVOR: jo blbe sem se vyjadril zejo delam to stejne...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: neodsavam ten bordel, ale naopak cistej cidre ze zhora, cim si blíž ke dnu tim vetsi musis davat pozor aby si nenasal ten bordel.. jeden kybl s ventilem mam na staceni do lahvi.
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    JAVOR: takze rikas na ventil srat? a jak efektivne v nepruhlednym sudu odsaju ciste to u dna?
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: ja pouzivam 50l plastove kyble, loni jsem je nekde sehnal asi za 150kaček, ventil mam jen na jednom do kteryho hadici pretacim cistej usazenej cidre.. jinak to bylo jak rikas, akorat se to zvyrilo a bylo to k prdu.. takze to pretacim hadici na cisto a pak pres kohout
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    hele kolegove po lonsky ztrate dvou demizonu z druhy tretiny 20stol cou mi zmensilo kapacitu za unosnou mez, uvazuju teda na nejaky plastovy nadobe z 21.stoleti tudiz se chci zeptat, mate stim nejaky zkusenosti? jde mi o cca 60 - 100 l mostu idealne v jedny prakticky nadobe (plast, madla, ne-krehkost.lehkost...) zasadni otazka zni, pokud ma nadoba na urovni placatyho dna vyoustni kohoutek je to k necemu pri staceni? jakoze pujde pryc plusminus ciste upustit kal, mrtvy kvasinky atd? koukam profi nerez tanky maj dno konicky a tam to clkm chapu ale u plochyho dna si nejsem jistej jestli to leda nezvyrim a akorat to poseru, viz:



    nebo treba todle se mi libi nejvic asi. 75l za 850,-


    Fermentační nádoba 75L s příslušenstvím - Mr. Sládek s.r.o.
    http://www.mr-sladek.cz/uvod/nadoby-prislusenstvi/fermentacni-nadoba-75l-s-prislusenstvim/21-674

    dalsi varianty sou jednak ta horsi 3x 30l:
    Příslušenství | Kvasná nádoba 30l s příslušenstvím | Pivní obchod Ogar
    http://www.domovarnik.cz/Kvasna-nadoba-30l-s-prislusenstvim-d47.htm

    a ta lepsi:
    FERMENTAČNÍ BAREL 50L | Pivoteka.cz
    https://www.pivoteka.cz/fermentacni-barel-50l-01069

    letos mam ferovj chladnej sklep, ty pravy kvasnice tak bych se zas rad posunul :) dik za rady, jak rikam skleneny demizony uz moc nechci, blbe se snima manipuluje kdyz sou plny a pri miti a jiny manipulaci maj tendenci praskat... a cenove je to podobny...



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam