• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: ja pouzivam 50l plastove kyble, loni jsem je nekde sehnal asi za 150kaček, ventil mam jen na jednom do kteryho hadici pretacim cistej usazenej cidre.. jinak to bylo jak rikas, akorat se to zvyrilo a bylo to k prdu.. takze to pretacim hadici na cisto a pak pres kohout
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    hele kolegove po lonsky ztrate dvou demizonu z druhy tretiny 20stol cou mi zmensilo kapacitu za unosnou mez, uvazuju teda na nejaky plastovy nadobe z 21.stoleti tudiz se chci zeptat, mate stim nejaky zkusenosti? jde mi o cca 60 - 100 l mostu idealne v jedny prakticky nadobe (plast, madla, ne-krehkost.lehkost...) zasadni otazka zni, pokud ma nadoba na urovni placatyho dna vyoustni kohoutek je to k necemu pri staceni? jakoze pujde pryc plusminus ciste upustit kal, mrtvy kvasinky atd? koukam profi nerez tanky maj dno konicky a tam to clkm chapu ale u plochyho dna si nejsem jistej jestli to leda nezvyrim a akorat to poseru, viz:



    nebo treba todle se mi libi nejvic asi. 75l za 850,-


    Fermentační nádoba 75L s příslušenstvím - Mr. Sládek s.r.o.
    http://www.mr-sladek.cz/uvod/nadoby-prislusenstvi/fermentacni-nadoba-75l-s-prislusenstvim/21-674

    dalsi varianty sou jednak ta horsi 3x 30l:
    Příslušenství | Kvasná nádoba 30l s příslušenstvím | Pivní obchod Ogar
    http://www.domovarnik.cz/Kvasna-nadoba-30l-s-prislusenstvim-d47.htm

    a ta lepsi:
    FERMENTAČNÍ BAREL 50L | Pivoteka.cz
    https://www.pivoteka.cz/fermentacni-barel-50l-01069

    letos mam ferovj chladnej sklep, ty pravy kvasnice tak bych se zas rad posunul :) dik za rady, jak rikam skleneny demizony uz moc nechci, blbe se snima manipuluje kdyz sou plny a pri miti a jiny manipulaci maj tendenci praskat... a cenove je to podobny...



    MALKUS
    MALKUS --- ---
    Kdo je z prahy, tak se může ještě dnes a zítra zůčasnit slavností cideru.
    Akce na FB zde: https://www.facebook.com/events/1571585873146711/
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAVOR: Moštoměr ukazoval skoro nulu, proto jsem z toho volaký zmätený.. :)

    Navíc jsem to zkoušel před lahvováním,když už to při pokojové teplotě téměř nebublalo, zastavit mrazem. Ale bylo jen -2°C
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    EXCITE: v tom případě si lahvoval s moc velkym zbytkovým cukrem.:) me takhle jednou par lahvi vybuchlo
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAVOR: právě že ne, chtěl jsem sucháč.. ze začátku,když se otevřela láhev to perlilo samo docela pěkně, teď to perlí přehnaně.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    EXCITE: pridaval si do lahvi nejakej cukr kvuli perlivosti, nebo ne.?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ahoj, loňskej 2. pokus cideru, který se docela povedl jsem zalahvoval, i když cílem bylo udělat sucháč a podle měření tam téměř žádnej zbytkovej cukr už neměl být, obsah po otevření lahve vylítne obsah jak z teplýho šampusu, pomůže je opravdu velké podchlazení (mrazák).. Co s tím příště aby se to nestalo? Nechci používat síru..


    JAVOR: tam jsem chtěl jít s svým výtvorem,ale minimum bylo 10 litrů dát v plen a to se mi tedy nechtělo.. :)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    já tam budu s loňským modelem, letso z toho nakonec asi bude kořalka:-)
    KING_JOHN_KILL
    KING_JOHN_KILL --- ---
    JAVOR: Super. Tam chci!
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    7. přehlídka českých ciderů | WINEPUNK
    http://winepunk.cz/2017/01/16/7-prehlidka-ceskych-cideru/

    Jde někdo.?
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    Já tam dodávám za malýho panáka pasterizovaného moštu při flaškování, ale to je spíš kvůli perlivosti, abych ještě nastartoval cider, který už je suchý.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: kdyz frantikum cider nechutna tak to prepalej na kořalku. :D
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    POHODAVOLE: osobne mam radsi suchej cider takze nepridavam. ale udelal jsem jednu varku s kvasnicema ktere to neprokvasi uplne takze to zustalo celkem sladky. co to ale bylo presne za kvasnice ti ale nereknu, dostal jsem je a na pytliku bylo napsano jen "cider semi-sweet"
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    Jo mozna sem to poplet...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    IZSTVOCH: ve francii urcite nepridavaji nic, pridavani cukru nebo mostu se deje spis v anglii. frantici pokud vim maji prisnejsi pravidla..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    IZSTVOCH: tohle rikal primo pan od toho Magneticu, ale verim, ze jinde to taky tak delaji..
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    no to se dela myslim ve francii ze pri lisovani tretinu mostu pasterizujes a po vykvaseni nejak pridas, ja osobne preferuju suchej...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zavidim vam :)

    Pristi rok zkusim oprasit nadobu, co jsem mel na pivo, tak to budu muset taky vyzkouset. Aktualne mi nejvic jede Magnetic. Koukal jsem i na nejaky rozhovor a pan rikal, ze bez "oslazeni" mostem by to by moc suchy. Taky s tim experimentujete?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam