• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jo a mesic je na naperleni, pokud uz to je stabilizovanej cider, malo.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: 10g/litr je rozumny maximum do lahve
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: A mas jabka zraly? Nesnesly by jeste trochu polezet a dozrat? Ja mam letos vcelku v poho 12-13. Ale tech 10 je furt 5% alkoholu, aspon si muzes dat v klidu lahev a nebejt vymazlej
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Asi mas pravdu, jako vzdy. Mereni jsem delal bezprostredne po namichani siry do cideru a bylo tam 20 mg. Je pravdepodobne, ze za sest tydnu se sira navaze a volne uz nebude tolik. Muzu zmerit pristi vikend. Nicmene jsem si lahvoval 5 lahvi od 5g po 25g cukru (na 0,7 litru), pak nejake kombinace cukru a cerstve vylisovaneho mostu (doufaje, ze to kvasinky z mostu rozjedou) a po mesici proste neperli ani jedna.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Zatim mam most s cukernatosti 10 a abych naplnil sud, musim mostovat v podstate vse, co uz ted spadne ze stromu, jinak nesezenu potrebny objem. Premyslel jsem nad zahustenou jablecnou stavou, ale asi je to blbost.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Doslazujete mošt před fermentací? Pokud ano, čím a na kolik?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Jinak 20g cukru/litr uz si koledujes o exploze, pokud nemas plnokrevny sampansky lahve
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Trosku to rozved. V ok mostu mas volnou siru (pokud to neprehanis) leda kratce po pridani, jinak se veskerej SO2 navaze. Zadnej volnej by tam nemel vubec figurovat.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Rád bych rozkvasil něco málo cidru v lahvích. Bohužel ani po přidání cca 20g cukru nebo 100-140 ml čerstvého moštu je efekt perlení i po třech týdnech v podstatě nula. Volná síra cca 20 mg na 100 litru. Přisat kvasinky? Víc moštu? Zbavit se síry?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Objednal jsem si asi pet variant lalvin kvasinek na experimenty, vsechno nepouziju a muzu se rozdelit-Pha
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Takhle vypada ten muj lis

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: koukám, že to nechaj kvasit už v jablkách. A šmelcujou to i s bordelem. Tak to jsem podstatně menší prase, než jsem si myslel :))
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    dobra drticka
    Making Organic Farm Cider in Normandie. Fabrication du cidre bio. Elaboración de la sidra orgánica
    https://www.youtube.com/watch?v=RuEVoqx-Zgc
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tohle asi poslouzi, ale bude to delat dot hrubou drt (a tim malou vyteznost), lepsi cesta pak muze bejt fruit shark od varesu, ale je citelne drazsi
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Cider neni kalnej bilkovinama, ale v nekterjch pripadech se nevyceri, protoze v suspenzi zustava pektin.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Máš pravdu, řeším ptákoviny. Ta fermentace loni prostě proběhla špatně a nabalila se pak na to řada defektů. Jak říká klasik, všecko vylejt. Letos na to půjdu trochu jinak a snad se to povede.

    U těch bílkovin šlo o zakalení cideru. U nás pijem suchý, který dokvašuje v lahvi, takže kvašení nevadí. Ale jak jsem říkal, loni to prostě nevyšlo a je možné, že ten zákal má na svědomí něco úplně jiného.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: To jsou veci, ktery u cideru pro vlastni potrebu vubec nemusis resit. Cider se obecne vyceri do cira sam. Uplne nemam nastudovany ty bilkoviny, ale hadam, ze te zajimaj ve chvili, kdyz lahvujes neco se zbytkovym cukrem a chces mit jistotu, ze to nebude dal kvasit.
    Lis nabizim, pac mi zabira moc mista a trochu me na nem stvalo pomaly lusovani, ale to by se dalo vyresit instalaci mezipater, aby mohl most snaze odtekat. Fotku udelam.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Napadá mě, řešils někdy bílkoviny v moštu nebo v hotovém cideru? Koupil jsem si vinařský test na bílkoviny a suverénně 300 mg na 100 litrů už v moštu (umytá a poměrně pečlivě okrájená jabka). Zkoušel jsem na menším vzorku hotového cideru bentonit, po třech dnech to stočil do lahví (připadalo mi, že si to sedlo), ale za čtyři dny se mi na dně udělal takový nepěkný hlen a na hladině v hrdle tenký šedý povlak, byť bílkoviny na 150 mg, výsledek pokusu šel do kanálu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: A důvod prodeje? Jdeš do většího? :) Neměl bys foto? Zajímalo by mě, jak je ta věc velká.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam