• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Lis nestačí. Potřebuješ i šmelc. Já mám takovej ten klasickej laťkovej soudek na 12 litrů, koukám asi stejnej jako lidl, akorát si tam dej patní ložisko pod tu ružici a mám tam nařezaný jiný ty rozpěry. A šmelc mám https://www.datart.cz/odstavnovac-gude-om-15.html?gclid=EAIaIQobChMIsZGnx9f38gIVGc93Ch3HnQRkEAQYAiABEgJ-nfD_BwE ale počítej s tim, že ti to zabere spoustu práce, čištění, vody a podobně. Já to všechno kupoval proto, že mi jablka dozrávaj postupně. A počítej s nižší výtěžností. A za den jsem vylisoval nejvíc tak 50 litrů a byla to rasovina. A ještě tohle rozhodně: https://www.mall.cz/lisy-drtice-ovoce/webhiddenbrand-lisovaci-rouska-45cm-x45cm ale správnou velikost
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Staci umejt a vyhnout se nahnilejm kusum. Ani cervivy padanky nepredstavujou problem, kvasnej proces to v tom pomerne kyselym prostredi vicemene vysanituje.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Mam navic (v Praze) vinarskej racnovej lis, pojme asi 80 kg drte na jednu varku, pak si staci sehnat drticku. Je odrezenej, natrenej epoxidem schvalenym pro styk s potravinami, ma dubovej kos. Necham za 4500.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Zajímalo by mě na čem. :) Sorry za vlezlý dotaz. Po loňském dvojnásobném osmihodinovém čekání u moštárny zvažuju vlastní moštovací setup. Klasika, poměr cena výkon vítězí, ale těžko se mi určuje ten zlatej střed. Koukal jsem, že v Lidlu mají ruční lisy za 1190,-. :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A nejsilnější mošt jsem měl na konci, kolem 1056
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já mám jabloně vysoký a nedá se to česat. Takže to střásám a z padanek dělám mošt. Jenže je to nečistý a já se bál, že to chytne kdovíjaký kvašení. Tak jsem to převařil a kvasil s těma komerčníma. Ale já to měl fakt jen jako doplněk k moštu pro děti. Vylisoval jsem postupně tak 300 litrů a 50 ve třech várkách vykvasil
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Moštujete někdo svépomocí?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jj. Spontanne. Na to jsem taky dojel pri nedoplneni toho sudu. Kamaradi strasili, ze sud plnit do tri ctvrtin, jinak gejzir a ono to celou dobu jen tak pobublavalo. :) Ale je fakt, ze jsem loni mel cukernatost necelych 12. Letos tomu asi trochu pomuzu aspon trochou kvasinek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tak nějak, těch 25 asi max. Pokud to kvasíš spontánně, tak asi můžeš i víc, tam to kvašení asi nabíhá pomalejc a netvoří se tolik pěny? (já fakt dělal cider poprvý loni a jen tak, že jsem měl mošt a kvasný nádoby) ale tahej se s tim pak (pokud musíš). Já to kvasil koupenejma kvasnicema (mangrove jack cider m02, nebo tak něco), ale to pak je ten začátek docela divokej a v noci mě vzbudila píšťala jak od rozhodčího, jak mi pěna vyházela vodu z kvasný zátky a ucpala jí :))
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Takže 30l nádoba cca 20-25l moštu?

    Zkoušel jsem to loni rovnou v sudu a naplnil jsem ho asi málo, tak mi na to sedl křís a cider zoctovatěl. Resp. Byl hodně kalný mošt a po přečerpání kalů jsem neměl dost cideru a než jsem udělal nový, tak to zkyslo. Letos zkusím menší dávky a do sudu půjde až hotový na zrání (doufám).
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Jo, ja myslel spis, ze by se ty spodni kbeliky daly v dobe, kdy je nepouzivam, nastosovat do sebe (vika samozrejme zvlast).
    DRON
    DRON --- ---
    jj, vypousteci ventil je vcelku zbytecnost, prodavaji se i bez. To stohovani ale asi nepujde, nahore je dira na kvasnou zatku a tezko rict, jestli by ten spodni unesl ty horni, ten plast mi prijde, ze je tak akorat na prenaseni tech 30 litru.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A taky je dobrý, mít nad hladinou dost místa k zátce, pokud kvasíš komerčním kmenem, nebo recykluješ, probíhá ten začátek dost bouřlivě, pěna se zvedá docela vysoko a ucpává to kvasnou zátku
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    já kvasim v kýblu z Bauhausu co je na barvy mají více velikostí, stoji pár korun. výpusť nepotřebuju protože je pohodlnější to stočit hadičkou, aspoň necháš na dně kal a kvasinky..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já v https://www.vceliobchod.cz/nadoba-na-med-zluta-40kg-plast výpusť nepotřebuju, stáčim hadičkou. Používám je i na pivo. Je dobrý přemejšlet, jak s tim budeš manipulovat. Pokud to budeš přenášet, 30 litrů je až kam, ať si neurveš záda.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Navic stohovatelne. Super. Diky!
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: kvasim v techto 30tkach. https://www.domovarnik.cz/kvasna-nadoba-30l-s-prislusenstvim

    Mam teda jeste dva mensi demizony a na rozdil od nich to je sice vachrlaty plast, ale je s tim min drbani.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz. Kvasíte někdo v barelech nebo v kanystrech? Rád bych letos to prvotní kvašení udělal v menších dávkách (6x 50 litrů) a až pak naplnil sud a nechal to tam ležet. Ptám se, protože mi plast přijde praktičtější a levnější než demižony.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Zas jedna bota. Neměl jsem čas lahvovat, tak mi kamarád říká, zasiř to, ať se ti to nezkazí. Zasířil jsem tedy (25 mg/l), nezkazilo, pak jsem přidal cukr (18,5-25 g/l)… nalahvoval a ono to neperlí. Nevěděli byste, co s tím? Víc cukru? Dodat kvasinky? Napadlo mě přilít trochu rozkvašemého moštu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam