• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Cider neni kalnej bilkovinama, ale v nekterjch pripadech se nevyceri, protoze v suspenzi zustava pektin.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Máš pravdu, řeším ptákoviny. Ta fermentace loni prostě proběhla špatně a nabalila se pak na to řada defektů. Jak říká klasik, všecko vylejt. Letos na to půjdu trochu jinak a snad se to povede.

    U těch bílkovin šlo o zakalení cideru. U nás pijem suchý, který dokvašuje v lahvi, takže kvašení nevadí. Ale jak jsem říkal, loni to prostě nevyšlo a je možné, že ten zákal má na svědomí něco úplně jiného.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: To jsou veci, ktery u cideru pro vlastni potrebu vubec nemusis resit. Cider se obecne vyceri do cira sam. Uplne nemam nastudovany ty bilkoviny, ale hadam, ze te zajimaj ve chvili, kdyz lahvujes neco se zbytkovym cukrem a chces mit jistotu, ze to nebude dal kvasit.
    Lis nabizim, pac mi zabira moc mista a trochu me na nem stvalo pomaly lusovani, ale to by se dalo vyresit instalaci mezipater, aby mohl most snaze odtekat. Fotku udelam.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Napadá mě, řešils někdy bílkoviny v moštu nebo v hotovém cideru? Koupil jsem si vinařský test na bílkoviny a suverénně 300 mg na 100 litrů už v moštu (umytá a poměrně pečlivě okrájená jabka). Zkoušel jsem na menším vzorku hotového cideru bentonit, po třech dnech to stočil do lahví (připadalo mi, že si to sedlo), ale za čtyři dny se mi na dně udělal takový nepěkný hlen a na hladině v hrdle tenký šedý povlak, byť bílkoviny na 150 mg, výsledek pokusu šel do kanálu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: A důvod prodeje? Jdeš do většího? :) Neměl bys foto? Zajímalo by mě, jak je ta věc velká.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Lis nestačí. Potřebuješ i šmelc. Já mám takovej ten klasickej laťkovej soudek na 12 litrů, koukám asi stejnej jako lidl, akorát si tam dej patní ložisko pod tu ružici a mám tam nařezaný jiný ty rozpěry. A šmelc mám https://www.datart.cz/odstavnovac-gude-om-15.html?gclid=EAIaIQobChMIsZGnx9f38gIVGc93Ch3HnQRkEAQYAiABEgJ-nfD_BwE ale počítej s tim, že ti to zabere spoustu práce, čištění, vody a podobně. Já to všechno kupoval proto, že mi jablka dozrávaj postupně. A počítej s nižší výtěžností. A za den jsem vylisoval nejvíc tak 50 litrů a byla to rasovina. A ještě tohle rozhodně: https://www.mall.cz/lisy-drtice-ovoce/webhiddenbrand-lisovaci-rouska-45cm-x45cm ale správnou velikost
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Staci umejt a vyhnout se nahnilejm kusum. Ani cervivy padanky nepredstavujou problem, kvasnej proces to v tom pomerne kyselym prostredi vicemene vysanituje.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Mam navic (v Praze) vinarskej racnovej lis, pojme asi 80 kg drte na jednu varku, pak si staci sehnat drticku. Je odrezenej, natrenej epoxidem schvalenym pro styk s potravinami, ma dubovej kos. Necham za 4500.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Zajímalo by mě na čem. :) Sorry za vlezlý dotaz. Po loňském dvojnásobném osmihodinovém čekání u moštárny zvažuju vlastní moštovací setup. Klasika, poměr cena výkon vítězí, ale těžko se mi určuje ten zlatej střed. Koukal jsem, že v Lidlu mají ruční lisy za 1190,-. :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A nejsilnější mošt jsem měl na konci, kolem 1056
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já mám jabloně vysoký a nedá se to česat. Takže to střásám a z padanek dělám mošt. Jenže je to nečistý a já se bál, že to chytne kdovíjaký kvašení. Tak jsem to převařil a kvasil s těma komerčníma. Ale já to měl fakt jen jako doplněk k moštu pro děti. Vylisoval jsem postupně tak 300 litrů a 50 ve třech várkách vykvasil
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Moštujete někdo svépomocí?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jj. Spontanne. Na to jsem taky dojel pri nedoplneni toho sudu. Kamaradi strasili, ze sud plnit do tri ctvrtin, jinak gejzir a ono to celou dobu jen tak pobublavalo. :) Ale je fakt, ze jsem loni mel cukernatost necelych 12. Letos tomu asi trochu pomuzu aspon trochou kvasinek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tak nějak, těch 25 asi max. Pokud to kvasíš spontánně, tak asi můžeš i víc, tam to kvašení asi nabíhá pomalejc a netvoří se tolik pěny? (já fakt dělal cider poprvý loni a jen tak, že jsem měl mošt a kvasný nádoby) ale tahej se s tim pak (pokud musíš). Já to kvasil koupenejma kvasnicema (mangrove jack cider m02, nebo tak něco), ale to pak je ten začátek docela divokej a v noci mě vzbudila píšťala jak od rozhodčího, jak mi pěna vyházela vodu z kvasný zátky a ucpala jí :))
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Takže 30l nádoba cca 20-25l moštu?

    Zkoušel jsem to loni rovnou v sudu a naplnil jsem ho asi málo, tak mi na to sedl křís a cider zoctovatěl. Resp. Byl hodně kalný mošt a po přečerpání kalů jsem neměl dost cideru a než jsem udělal nový, tak to zkyslo. Letos zkusím menší dávky a do sudu půjde až hotový na zrání (doufám).
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Jo, ja myslel spis, ze by se ty spodni kbeliky daly v dobe, kdy je nepouzivam, nastosovat do sebe (vika samozrejme zvlast).
    DRON
    DRON --- ---
    jj, vypousteci ventil je vcelku zbytecnost, prodavaji se i bez. To stohovani ale asi nepujde, nahore je dira na kvasnou zatku a tezko rict, jestli by ten spodni unesl ty horni, ten plast mi prijde, ze je tak akorat na prenaseni tech 30 litru.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A taky je dobrý, mít nad hladinou dost místa k zátce, pokud kvasíš komerčním kmenem, nebo recykluješ, probíhá ten začátek dost bouřlivě, pěna se zvedá docela vysoko a ucpává to kvasnou zátku
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    já kvasim v kýblu z Bauhausu co je na barvy mají více velikostí, stoji pár korun. výpusť nepotřebuju protože je pohodlnější to stočit hadičkou, aspoň necháš na dně kal a kvasinky..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já v https://www.vceliobchod.cz/nadoba-na-med-zluta-40kg-plast výpusť nepotřebuju, stáčim hadičkou. Používám je i na pivo. Je dobrý přemejšlet, jak s tim budeš manipulovat. Pokud to budeš přenášet, 30 litrů je až kam, ať si neurveš záda.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Navic stohovatelne. Super. Diky!
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: kvasim v techto 30tkach. https://www.domovarnik.cz/kvasna-nadoba-30l-s-prislusenstvim

    Mam teda jeste dva mensi demizony a na rozdil od nich to je sice vachrlaty plast, ale je s tim min drbani.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz. Kvasíte někdo v barelech nebo v kanystrech? Rád bych letos to prvotní kvašení udělal v menších dávkách (6x 50 litrů) a až pak naplnil sud a nechal to tam ležet. Ptám se, protože mi plast přijde praktičtější a levnější než demižony.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Zas jedna bota. Neměl jsem čas lahvovat, tak mi kamarád říká, zasiř to, ať se ti to nezkazí. Zasířil jsem tedy (25 mg/l), nezkazilo, pak jsem přidal cukr (18,5-25 g/l)… nalahvoval a ono to neperlí. Nevěděli byste, co s tím? Víc cukru? Dodat kvasinky? Napadlo mě přilít trochu rozkvašemého moštu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DEIKSAC: frantisek dela ted snuru o ciderech. Zkusim zjistit vic a placnout to sem.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    RAINBOF: Nojo zrovna jsme v polsku (ochutnali jsme tu jeden komercni cider a stal za backoru), tak mam pech. Obcas ho vidam v diskuzi na cider workshopu, tak bych i byl dal rec.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau,

    zcela nahodou jsem nasel toto tema, dneska je od 19h prednaska na tema vyroby cideru spojena s nejakou degustaci frantiskovo portfolia. Frantisek puvodem biochemik pracoval na akademii ved ale dosel k zaveru ze kvasit se ma ve velkym tak odesel a zacal kvasit kdeco, cider vyrabi uz nejakej ten patek hlavne vsak ve francii.


    ""
    Degustace a povidani o vyrobe cideru s ceskym foodhackerem Frantiskem 'Algoldor' Apfelbeckem.
    Sobota 21. srpna vecer v brmlabu

    event:cider [brmlab]
    event:cider [brmlab]
    https://brmlab.cz/event/cider
    ""
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Tak nakonec to malolaktika srazila z těch 12g na 6g. To jen, že to funguje. Jen se obávám, že nemalou část směsi kyselin tvoří i kys. octová. :/ Zasířil jsem a koncem prázdnin nalahvuju aspoň část. Další ročník snad bude lepší.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Je. Překliknul jsem se. Je to 200g na 100l pardon.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam