• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja neznam jejich sortiment, ale oni to klidne muzou mit dva roky v tanku a lahovat ad hoc dle objednavek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Leda to prostě nějak vyčistit a pak co nejdřív vypít, jenže když slyšim v reklamě na tátův sad, že to jde k zákazníkům za dva roky, tak to budu mít zase saharu leda
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja taky nezkousel a hadam, ze i kdyz vysterilizujes aparat, ze stejne staci par zivotaschopnejch bunek nekde v retezci
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: jo, teorii mám, ale ta filtrace prostě v mejch podmínkách neni uplně 100%
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: No bud musis most zbavit zivin (keeving/mnohonasobne stoceni) anebo zbavit kvasinek (sterilne filtrovat/pasterizovat)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: to se mi nějak nedaří, dycky to mám do nuly, suchý jak troud :(
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: jestli myslíš pivo, tak tam si můžeš vytvářet poměr zkvasitelnejch a nezkvasitelnejch cukrů teplotama rmutování. Já vařim sušší, tak mi to dolejzá třeba na 1008, ovocná šťáva má ale cukry +- zkvasitelný do nuly. Na cideru před stáčenim do flašek mám 1000. Přidávám pak velkej panák čerstvýho moštu na litr na bublinky
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Za me suchy = dobry. To s temi peti procenty je v podstate uklidnujici konstatovani. Diky.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Tak taky mas moznost cider zfiltrovat/nedopustit dokvaseni do sucha
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Třeba desítky kolísají od 3,5-4,3% alkoholu, přičemž plato je vždy 10%, proto jsem si tím konkrétním procentem nebyl jistý.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Mnozstvi cukru definuje mnozstvi alkoholu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Spis jsem myslel, jestli je tech 5% alkoholu minimum (pokud cukernatost 10) i s divokymi kvasinkami.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jasne, zdaleka nenarazis na tech rafove 15-17% alkoholu, kdy uz je to prostredi pro kvasinky toxicke
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Zatim zpracovavam, co spadne ze stromu. Zrale to uplne neni, ale padana se rychle kazi, tak mostuju hned, abych mel co do sudu. Zkusim sbirat casteji, at to nelezi v trave, a snad pomuze odlezeni. Casem snad budou sladsi. Jsem tak ve ctvrtine sberu. Mam jeste mesic. Koupil jsem 30 litrove kbeliky, tak v jednom muzu vytkouset to lehke doslazeni jablecnym koncentratem.

    S temi 5% alkoholu pri cukernatosti 10 to plati i u spontanniho kvaseni?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jo a mesic je na naperleni, pokud uz to je stabilizovanej cider, malo.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: 10g/litr je rozumny maximum do lahve
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: A mas jabka zraly? Nesnesly by jeste trochu polezet a dozrat? Ja mam letos vcelku v poho 12-13. Ale tech 10 je furt 5% alkoholu, aspon si muzes dat v klidu lahev a nebejt vymazlej
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Asi mas pravdu, jako vzdy. Mereni jsem delal bezprostredne po namichani siry do cideru a bylo tam 20 mg. Je pravdepodobne, ze za sest tydnu se sira navaze a volne uz nebude tolik. Muzu zmerit pristi vikend. Nicmene jsem si lahvoval 5 lahvi od 5g po 25g cukru (na 0,7 litru), pak nejake kombinace cukru a cerstve vylisovaneho mostu (doufaje, ze to kvasinky z mostu rozjedou) a po mesici proste neperli ani jedna.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Zatim mam most s cukernatosti 10 a abych naplnil sud, musim mostovat v podstate vse, co uz ted spadne ze stromu, jinak nesezenu potrebny objem. Premyslel jsem nad zahustenou jablecnou stavou, ale asi je to blbost.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam