• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Řekl bych, že mi ve výbavě chybí hustoměr. :/ Mám jen “cukroměr”. Doplním. Je to ten areometr?

    Zátky těsní. Ale kvasím letos v 30 litrových kvasných kbelících a zpětně viděno, těsností těch vík si jistý úplně nejsem.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tyjo překvapuje mě, že se jim v týhle teplotě vůbec chce makat. Komerční kmeny dřou tak od 12 (podle návodu) a pokud máš jen malou netěsnost, na bubláku nepoznáš nic. Já teď měl kýbl s mangrove cider 02 v 14° a taky jsem si řikal, že to asi nemaká. Ale po 10 dnech dokvašeno na 0
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: A tu filtraci chces provadet jak?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jaka je hustota? Tesni ta zatka dobre?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Je možné, že by to divoké kvasinky zabalily po trech tydnech? Z kvasne zatky ani bublinka. Ale most porad dost kalny. Ve sklepe mame stabilne tak 8-10 a minuly rok bublaly teda mnohem dele. Zas mam trochu nervy. :)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ahoj, sim o radu, jestli mam jeste udelat filtraci, po tom co uz se mi rozjela druhotna fermentace a ma to uz prijemne bublinky. Pred nalahvovanim sem daval cca kostku cukru na lahev
    je to lehke zakalene a dole u dna jsou videt mrtve kvasinky. Bude to mit pripadne velky vliv na chut?
    dik
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja neznam jejich sortiment, ale oni to klidne muzou mit dva roky v tanku a lahovat ad hoc dle objednavek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Leda to prostě nějak vyčistit a pak co nejdřív vypít, jenže když slyšim v reklamě na tátův sad, že to jde k zákazníkům za dva roky, tak to budu mít zase saharu leda
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja taky nezkousel a hadam, ze i kdyz vysterilizujes aparat, ze stejne staci par zivotaschopnejch bunek nekde v retezci
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: jo, teorii mám, ale ta filtrace prostě v mejch podmínkách neni uplně 100%
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: No bud musis most zbavit zivin (keeving/mnohonasobne stoceni) anebo zbavit kvasinek (sterilne filtrovat/pasterizovat)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: to se mi nějak nedaří, dycky to mám do nuly, suchý jak troud :(
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: jestli myslíš pivo, tak tam si můžeš vytvářet poměr zkvasitelnejch a nezkvasitelnejch cukrů teplotama rmutování. Já vařim sušší, tak mi to dolejzá třeba na 1008, ovocná šťáva má ale cukry +- zkvasitelný do nuly. Na cideru před stáčenim do flašek mám 1000. Přidávám pak velkej panák čerstvýho moštu na litr na bublinky
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Za me suchy = dobry. To s temi peti procenty je v podstate uklidnujici konstatovani. Diky.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Tak taky mas moznost cider zfiltrovat/nedopustit dokvaseni do sucha
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Třeba desítky kolísají od 3,5-4,3% alkoholu, přičemž plato je vždy 10%, proto jsem si tím konkrétním procentem nebyl jistý.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Mnozstvi cukru definuje mnozstvi alkoholu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Spis jsem myslel, jestli je tech 5% alkoholu minimum (pokud cukernatost 10) i s divokymi kvasinkami.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jasne, zdaleka nenarazis na tech rafove 15-17% alkoholu, kdy uz je to prostredi pro kvasinky toxicke
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Zatim zpracovavam, co spadne ze stromu. Zrale to uplne neni, ale padana se rychle kazi, tak mostuju hned, abych mel co do sudu. Zkusim sbirat casteji, at to nelezi v trave, a snad pomuze odlezeni. Casem snad budou sladsi. Jsem tak ve ctvrtine sberu. Mam jeste mesic. Koupil jsem 30 litrove kbeliky, tak v jednom muzu vytkouset to lehke doslazeni jablecnym koncentratem.

    S temi 5% alkoholu pri cukernatosti 10 to plati i u spontanniho kvaseni?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam