• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ty tretinky nam prave na brzkou konzumaci a rozdavani kamaradum a navstevam. Je mi lito davat sedmicky lidem, u kterych si nejsem jisty, ze jim zachutna. Na chalupe to pres leto mizi rychle. Ale skladuju ve sklepe, takze relativne tma a chladno. Uvidime. :) Jinak lahvuju mix sedmicek - cire, hnede od piva a zelene od sektu - a konzumuju je v podstate ve stejnem poradi, aby zelene zustaly nejdele.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: že jsou čirý nevadí? Já to cpu jen do hnědejch, kvůli světlu/skladuješ to nějak ve tmě? (Neřešili jsme to už se sedmičkama?)
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    JAKOUBEK: Mohl bys trochu více rozepsat odlepení těch samolepek?
    Díky
    MRAKOPLASH
    MRAKOPLASH --- ---
    Čau, ahoj zdravím. Děláme pátý ročník Slavnosti Cideru, a tak když jste tady, tak neměl by někdo zájem něco napsat do našeho blogu nebo přidat něco do vínku v rámci informací? Samozřejmě tady nemáme rozpočty milionove, ale za nejaky material (cider, vstup, merch), by jsme se mohli domluvit. Je to samozrejme na vas. Kdyz tak mi napiste do zpravy.
    Diky moc
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Tip na 330 ml lahve, kdyby někdo sháněl. Skvělé jsou ty od limonád Bacili. Posbíráno v kavárnách po Praze, odlepeno, umyto. V rámci jedné akce 100 lahviček. S odlepováním byla trocha práce, ale už mám postup (zkráceně: trouba, olej, myčka) a lahve jsou jak nové.
    DRON
    DRON --- ---
    Otevrel jsem letosni lahev co sem delal na posledni chvili z asi tri litru darovaneho mostu neznameho puvodu a ktery jsem naockoval kvasinkama na cider (jinak kvasim spontanne). Prokvasilo to docela rychle (ale mel sem to ve vetsim teple nez zbytek), na lahvich sem to dolil pasterovanym kupovanym mostem. No a otevrel jsem teda vcera na jednu sklenku a super chut, dnes chci dopit lahev a koukam nahore plavala uplna kombucha. On to byl teda asi kal nadnesenej bublinkama, kdyz sem tim pohnul, spadlo to dolu. Furt to chutna velmi dobre, ale s tak kompaktnim kalem sem se jeste nesetkal. Je to normalni? Nebo nejaka vada?

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Já si právě myslím, že to křís není. Ten jsem si měl možnost osahat už loni. :) Tohle vypadá trochu jinak. V tom sudu to fakt může být kyslíkem, i když jsem se to snažil utěsnit, co to šlo. Ve sklepě je zima a fermentace v podstatě utichla. Nicméně do jara daleko a rád bych, aby to v tom sudu ještě chvíli vydrželo, než to začnu stáčet. Rád bych to letos dal s divokými kvasinkami od začátku do konce. Zkusím to dolít opravdu až do plna a kvasnou zátku udělám z hadičky a menšího kbelíku, kdyby měl cider tendenci utíkat, tak ať to neteče po sudu... a naopak, kdyby to nasávalo, tak ať je tam nějaký prostor.

    Teď se mi mimochodem v jednom demižonu stalo, že po konci fermentace mi začal cider, zřejmě s ubývajícím CO2 v kapalině, nasávat vodu z kvasné zátky. Bylo to těsně. Už je tam calvados.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: tema zlehka rozpracovano zde https://www.extension.purdue.edu/extmedia/fs/fs-51-w.pdf
    idealne chces asi stabilni teplotu, prilis do toho nestourat a pripadne muzes uzit kvasnou zatku s vickem (treba https://vinarske-potreby-lipera.cz/cs/kvasne-zatky/3009-kvasna-zatka-pvc-dvoukomorova-250088.html) a misto vody ji naplnit treba vodkou, takze pripadnej nasos te nemusi trapit
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: kris nema s kvasinkami nic spolecneho
    Film yeast is yeast that grows on the surface of cider. It isn't like normal yeast because it needs oxygen, that's why it stays on the surface. It is the floating whitish stuff. Small amounts aren't really a problem except they look terrible. If you have a floating film of yeast or bacteria on your cider it means air is getting in, so you are probably doing something wrong like a bad seal. If you use a carboy filled near the top there isn't much space for a film. If you bottle still cider and air gets in you may get a bit of film yeast, makes the cider unsaleable but if it is just homebrew it is more of an embarrassment than anything else.
    If you do things right film yeast is just something you read about on forums.
    You don't get film yeast in the first few days of fermentation when the cider is producing lots of co2. Mainly film yeast occurs after fermentation, during ageing. It is a very thin film (at first). Using campden tablets (SO2) helps protect against film yeast if added after primary has finished, but you still need to keep air out.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak aktuální problémek. Mám v sudu, naplněném cca 3 cm pod okraj, na hladině lehký bílý film i přesto, že mám v sudu tabletu antifloru. Obsah sudu voní normálně, hezky po jabkách, nic nesmrdí. Na prstech je to spíš mazlavé a je možné, že je to něco z kvasinek (důsledek divokého kvašení). Chtěl jsem sud naplnit opravdu až po okraj, abych eliminoval případný přístup vzduchu k hladině, ale při změně teplot, tedy změně objemu kapaliny, riskuju buď vytékání objemu přes kvasnou zátku nebo nasávání náplně kvasné zátky do sudu. Nemáte na to nějaký recept? Potřebuju vydržet aspoň do jara, aby cider prokvasil.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jo to neni problem
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Vynasnažím se. Mám bokem 2x 10 litrů, které právě dokvašují (demižony mám v teplejším prostředí), takže pak asi trochu "síry" a na hladinu antiflor, šup do sklepa a snad do jara vydrží. Řekl bych, že tam už nejspíš proběhla i malolaktika.

    S tou sírou... pro sichr.

    20 ppm = 20 mg/l (tedy na 225 litrů 4500 mg = 4,5 g síry)

    Tak pokud je 15 g síry ve 100 ml roztoku, (4,5:15)*100=30... Je to tak?

    Vinařské tabulky by tomu odpovídaly. Aspoň si myslím. Dávkují pro zvýšení o 20 mg volné síry 13,3 ml na 100 litrů, což by pro mé účely mělo být x2,25, tedy cca 30 ml.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tak to potřebujem někoho, kdo si je svou produkcí jistej :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Zrovna předevčírem jsem přemýšlel nad tím samým, ale doslova. Mě můj loňský strašně nechutná (ale strašně), nicméně byli u mě kamarádi a ti za večer vypili tři lahve a byli spokojení.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Rád bych ochutnal něco z vaší produkce, nějak vůbec nevim, jestli nejsem někde úplně v hajzlu. Ikdyž jsou lidi, který jsou ochotný to pít
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: je nutný sířit, pokud jsem použil komerční kulturu, kvasil do sucha a lahvoval s cca 5cl/l převařenýho moštu? Síří se kvůli konzervaci, nebo kvůli zbytkovýmu cukru? Já o tom nečetl nic opravdu odbornýho a to, co jsem vyrobil, se vypilo do půl roku, tak nemám zkušenost s delšim skladovánim
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Sorban je konzervant, pokud chces sirit, tak pyrosiricitan. Napriklad bys mohl sirit pred lahvovanim ve sferach cca 20 ppm jako antioxidant
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Doplnovat sud.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Ještě poprosím o doporučení k “závěrečnému” zasíření (pokud je vůbec nutné). Sorban draselný, pyrosiřičitan draselný nebo 40% tekutá síra? Resp. je to jedno?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Doplnovat co cim? :) Promin, jeste jsem tu knihu nedocetl, tak pokud je to odkaz na neco z ni, tak nevim. Jinak jabka jsem letos myl pomerne peclive. Chtel jsem zasirit az pred lahvovanim, kdyz pridavam cukr a sampanske kvasinky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam