DEIKSAC: Výstižně řečeno. Jsem s tím smířenej. Tuhle sezónu už jsem zas o něco málo víc nohama na zemi. Loni jsem se už nemohl koukat, jak tchýně hází jabka do kompostu a na poslední chvíli něco zkusil... s nulovými zkušenostmi a bohužel s poměrně malou dávkou znalostí (prošel jsem si pár návodů na netu) jsem od kamaráda vinaře koupil starý sud. Hromadu věcí jsem hned ze startu dělal blbě a každá chyba se vynásobila 225 litry. Měl jsem si to zkusit jednu sezonu (spíš dvě) ve dvou demižonech, moje blbost. Letos jsem si už aspoň rozfázoval moštování do menších várek, rozkvašoval postupně v kbelících a sud plnil, až když jsem měl jistotu, že mám moštu dost.
Příští rok mám poznamenáno použití pektolitického enzymu, rozmezí mezi drcením a lisováním 1-2 dny, možná zkusit keeving (aspoň v 1-2 kbelících), použít i jiná jabka, než ta naše, snížit míru oxidace při plnění a trochu víc šlapat na hygienu. Zatím jsem se snažil... čištění nádob a hadic Neodetersolem, použití sanitace Chemipro Oxi na nářadí a lahve, oplachy horkou vodou (skoro jsem drahé tchýni spálil bojler), opakované vysíření sklepa apod., ale vsadil bych se, že kdyby to viděli kamarádi pivovarnící, chytali by se za hlavu (vinaři méně, ale přece). :)
Zatím je to opravdu pokus, resp. spíš omyl. Mám už konečně aspoň tři 10 litrové demižony, na kterých do podzimu můžu i doma něco zkoušet. Myslím fermentaci obecně. Snad bude každý další pokus o něco lepší.
Jsem hrozně rád, že máš trpělivost mi tu vysvětlovat úplné základy. Koneckonců dík patří všem členům téhle skupiny. S každým příspěvkem mi pak Google odkrývá oblasti, které mě dřív ani nenapadlo hledat.
Takže děkuju všem.