• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: já dávám do flašek velkej panák čerstvýho moštu na litr, ale kdo ví, jestli to pak nezruší ten efekt toho keevingu, mně to kvasí neřízeně
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: zkus laktózu, kámoš jí tam loni dal, je to sladší
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jen bych poprosil o upřesnění toho wirkshopu. Google mi toho moc nenabídl. Díky.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Zkus se zeptat na cider wirkshopu, nemam zkusenost. Doved bych si predstavit metodu, ze mas cider v sudu a pak do nej empiricky pridas urcity konkretni mnozstvi zivin, abys dosahl malyho dalsiho prokvaseni v lahvi
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Čímžto ovšem nepřichází v úvahu zrání v sudu. Je to tak?
    Asi tchýni dosladím pár lahví xylitolem. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Musis lahvovat pred koncem kvaseni, pricemz je asi dobry si udelat s predstihem test, kam az je to schopny dokvasit, abys pak nebyl prekvapenej hromadou flasek rotrhanejch tlakem.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FLOPS: A lokalita?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz. Má keeving smysl, pokud cider pak sekundárně dokvašuje v lahvi? A jde to vůbec? Nedaří se mi k tomu tématu nic najít. Laická úvaha je následující: Keevingem beru kvasinkám výživu, čímž primární fermentace končí dřív a se zbytkovým cukrem... načež bych rád, aby pokračovala v lahvi, což znamená, že kvasinkám musím opět výživu poskytnout, jinak se nerozjedou. A když se rozjedou, tak ten zbytkový cukr stejně sežerou. :)

    Máte s tím nějakou zkušenost? Nebo aspoň teorii? Zatím mi totiž vychází, že keeving má cenu, jen když sytím cider CO2 přímo při lahvování.
    Díky.
    FLOPS
    FLOPS --- ---
    Stále tu máme ty láhve zdarma za odvoz. Aktuálně nějakých 2000ks, takže láhve v ceně 6000Kč. Vážně je nikdo nechce?

    FLOPS
    FLOPS --- ---
    Postup je následující: Odmočit několik hodin v horké vodě se saponátem, pak ručně seškrábat etikety, pak vzít drátěnkou zbytky lepidla, pak kartáčem na lahve připevněným na aku vrtačce vyčistit vnitřek lahve, pak desinfikovat.
    Láhve jsou u nás ve výrobně na Přimdě, ale do domluvě snad můžu i přiblížit do Plzně, Prahy- až pojedu závoz.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    FLOPS: Ahoj. Mě by stačilo tak 100 (200 max.). Na ty moje pokusy nemusím sundávat ani etikety. :) Pokud Praha, mohl bych dojet příští týden ve středu. Do úterka jsem s děckama na vodě. :/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FLOPS: A da se odmocit nebo je s tim nejaky vetsi trapeni?
    FLOPS
    FLOPS --- ---
    Ahoj. Daruji za odvoz 800 láhví od limonády Kolowrat s nalepenou etiketou, kdyby si je někdo chtěl vymýt a zbavit etikety. Jinak půjdou do recyklace.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Dobrý jsou sedmičky z nějterejch pivovarů, co používaj plastový nálepky. Třeba úvaly. Naleju do toho horkou vodu, počkám, až se to ohřeje, stáhnu to a začistim brzdovym čističem. Nosej mi je kámoši, ty flašky nejsou zálohovaný.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Ja radsi lahve, ze kterych to staci odmocit, spis nez skrabat. Naposled jsem cistil bubak cider a to je debilni samolepka, ale mam pocit ze prager nebo magnetic odmocit sly
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MALKUS: Zrovna ty nove etikety maji pod papirem v podstate oboustrannou lepici folii, ktera drzi jako cert a papir se pri odlepovani odtrhava od te vnejsi strany. Pri pouziti acetonu se lepidlo sice rozpousti, ale po odpareni redidla se zacnou zbytky zase zmolkovat a dostat je z lahve, aby byla cista, je aspon pro me porod.

    Takze dam lahve do trouby na cca 80-90 stupnu, aby se prohraly. Na stojaka na plechu se mi jich tam vejde cca 20-25. Lepidlo zmekne a samolepka se da odlepit, aniz by se roztrhla. Pro manipulaci mi staci kuchynska chnapka nebo kus hadru. Pak lepidlo namazu (slunecnicovym) olejem. Trochu oleje do dlane a vmasirovat… ten pohyb vsichni zname. ;) Necham pres noc, ale spis jen pro sichr, aby mel olej trochu casu pusobit. Poslednim krokem je mycka. Napichan lahve vzhuru nohama na ty trny na talire, vhodim tabletu a pustim program na hrnce. My mame 70 stupnu, ve zrychlenem rezimu 1,5 hod. Pri nizsich teplotach se lepidlo neumylo cele (uspesnost cca 50%). Takze vysoka teplota dulezita.

    Trochu prace s tim je, ale pak uz me napadla jen lazen v louhu. :) Letos to tedy vyresim takto.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ty tretinky nam prave na brzkou konzumaci a rozdavani kamaradum a navstevam. Je mi lito davat sedmicky lidem, u kterych si nejsem jisty, ze jim zachutna. Na chalupe to pres leto mizi rychle. Ale skladuju ve sklepe, takze relativne tma a chladno. Uvidime. :) Jinak lahvuju mix sedmicek - cire, hnede od piva a zelene od sektu - a konzumuju je v podstate ve stejnem poradi, aby zelene zustaly nejdele.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: že jsou čirý nevadí? Já to cpu jen do hnědejch, kvůli světlu/skladuješ to nějak ve tmě? (Neřešili jsme to už se sedmičkama?)
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    JAKOUBEK: Mohl bys trochu více rozepsat odlepení těch samolepek?
    Díky
    MRAKOPLASH
    MRAKOPLASH --- ---
    Čau, ahoj zdravím. Děláme pátý ročník Slavnosti Cideru, a tak když jste tady, tak neměl by někdo zájem něco napsat do našeho blogu nebo přidat něco do vínku v rámci informací? Samozřejmě tady nemáme rozpočty milionove, ale za nejaky material (cider, vstup, merch), by jsme se mohli domluvit. Je to samozrejme na vas. Kdyz tak mi napiste do zpravy.
    Diky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam