• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: SO2 je antioxidant plus umi vymydlit nezadouci mikroflru, takze je s jeji pomoci vetsi jistota dobreho vysledku. Da se i bez, ale kdyz na tom mas postaveny zivobyti, tak neni moc dobry, kdyz se pokazi vetsi varka. Ivo Laurin z Utopie jede bez, ale riziko si snizuje pouzivanim ochranny atmosfery co2. Jestli se Tatuv sad holedba dvouletym ciderem, tak to muze mit vic duvodu-jednak uz maj dost mostu, aby si to mohli dovolit, druhak to je pozicovani na trhu, tretak se po dvou letech ten cider uz dobre ustali a zakulati a neni moc riziko, ze by si nekdo koupil drink, kterej mu chutna a za tri mesice v lahvi by to bylo jinak
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: aha, já to podle tvejch zkušeností se sírou bral jako standard. A jestli ztrácí jiskru, proč se tátův sad chluběj (v reklamě v rádiu) tim, že jejich cider jde k zákazníkům až po dvou letech? Má na to vliv nějaká konzervace/filtrace počítám?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jinak teda anglicani pouzivaj terminy jako old horse nebo barnyard :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Za poslednich sedm let jsem siril asi dvakrat a spis ze zvedavosti co to udela. Cider po dvou trech letech docela ztraci “jiskru”, ale urcite bych to neoznacil nahnilostii
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: možná proto, že síříš, nebo filtruješ :) mně to tehdá v dobrym sajdru prezentovali, že to je použitím přezrálejch jablek, byl to nějakej výrobce, kterýho na netu nemaj, měli to v prodejně v podskalský a tu už taky nemaj. Mně to tam vzniklo samo po dvou letech. Je to takovej jemnej závan, jako z jablek na kompostu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nahnilou chut jsem teda nikdy nepozoroval
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jj. Zjistil jsem az na chalupe, ze mi tchyne vyhodila pri uklidu pH papirky, tak jsem davkoval podle hodnot z poslednich dvou let. Jsou to stejna jabka a jak cukernatost, tak pH jsou vicemene furt stejne.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já teda nikdy nesířil, ale kvasim jen z komerčních kvasnic a přijde mi, že dvouletej cider dostává takovou lehce nahnilou chuť, asi z rozkladu kvasnic, nebo nějakejch zbytků (nějakej komerční výrobce, mám pocit z francie, se touhle nahnilostí chlubí). Jenže dvou let se to u mě dožije málokdy a kvasim to v poměrně malejch nádobách po 25 litrech
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Sulphur dioxide in cidermaking
    http://cider.org.uk/sulphite.html
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Davkovani so2 je odvisle od pH
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: To kdybych vedel. Mam to v poznamkach. Zkusim dohledat zdroj. Tolerance nekterych ne zcela zadoucich divokych kvasinek a patogenu na siru je cca. 20 mg/l, pricemz Saccharomyces cerevisiae by mely mit az 50 mg/l.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: melo by stacit podle ceho? podle pH?
    jinak taky myslim, ze se to rozhybe. ja teda rehydracni protokoly nikdy nenaplnil, ale obyvkle kvasim v pomerne pratelskejch podminkach plus chci trochu projevu mikfroglory pritomny na ovoci
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Proste jsem ve spechu (deti uz chtely domu) jen dostatecne nerehydratoval kvasinky a nezmeril pH. Za tyden se nerozjely.

    Letos jsem uplne paranoidni. Vysirene kbeliky, zasirenej most (teda jen na 20 mg/l, ale melo by to stacit), probrana a umyta jablka, kvasne zatky naplnene calvadosem… a presto 140 litru skonci v kanalu. Dneska byla presne ta chvile, kdy jsem se na to chtel vybodnout.

    PS: Netusis, co by mohlo produkovat ten sliz? Takova cira zelatina bez zapachu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Spatna hygiena/kvaseni bez bublatka/nezdrava jablka/opomenuti sireni. Prvotridni koralka z toho nebude, ale spatna bejt nemusi. Loterie jsou potencialni toxiny z plisni
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: On se na hladině udělal takový sliz. A ten začal plesnivět. Malá ohniska cca 3 mm v průměru. Nicméně sliz byl po celé hladině.

    Je možné, že se tam vysrážel třeba pektin? Nikdy se mi to nestalo. Mošt jako takový ještě nezačal kvasit, je hezky čirý a voní fanfárově. Tak jsem ho přetočil a přidal aktivní kvasinky. Třeba si to pomůže samo. A na pálenku to snad bude stačit.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: šel by, pokud tam ale stihnul vzniknout nějakej alkohol a kolik. Pálit dvouprocentní kvas je asi nesmysl. Nebo převařit a kvasit znova, oboje je ale celkem humus :) ale kdo ví, jak se to podepíše na chuti.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nevite, jestli se da most chycenej plisni aspon vypalit? Mel jsem asi vadne kvasinky a po tydnu jsem prijel na chalupu a mam v kbelicich na povrchu plisen. 140 litru v haji, tak premyslim, co s tim. Zatim to vypada, ze vsecko vylejt.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DEIKSAC: Ale zapach byl pred pretocenim pryc a s odstupem jde o povedeny cider, zadne zasahy nebyly treba
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FLOPS: Me sirovodikovaly pomalu kvasici spontanni fermdnty ve vysirenejch nadobach a to klidne behem bourlivejsich fazi
    FLOPS
    FLOPS --- ---
    Sirovodík se tvoří většinou ke konci fermentace, když jsou kvasnice pod stresem- když nemají správné podmínky, takže třeba živiny nebo teplotu. Je potřeba cider co nejrychleji přetočit - provzdušnit - tím se zápach trochu sníží, pak se taky snižuje samovolně časem, ale v aroma vždy zanechá stopu. Doporučil bych co nejdřív přidat přídavek na odstranění sirovodíku a upravit podmínky, případně i filtraci pro eliminaci kvasnic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam