• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ale stejne bych chtel vyssi produktivitu :) lis zmenim z 5t na 10t, dodelam nasypku a vymenim ty delici prepazky za hdpe, takze bych pak snad v jednom cyklu udelal 40-50 l, ted je to lehce pres 20
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Aspoň to máš motorový a hydraulický :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Tak v takhle desnejch podminkach mostuju

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Takze je to tak 8.12. v brmlabu bude degustejsn
    Cider flows 08122022 - Cidrerie Jara
    https://cidreriejara.com/wiki/Cider_flows_08122022
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jak je to vlastně s ciderem a zákonama? Jako s pivem? Maximálně 2000 litrů, neprodávat a udat se celníkům?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jak jsem slibil tak davam na vedomi ze se chysta se v brmlabu degustace cideru frantiska apfelbecka tentokrat z jeho prvni ostry sezony. Bude to nekdy za 14 dni odhadem 8/9 dam jestevedet
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak nakonec myšina nepotvrzena. I když pán, který mě na to upozornil, si o tom stále myslí své. Zdá se mi, že mu jsou jen některé vůně/chutě, které tomu dává ležení v sudu, cizí. Tak to pokládá za vadu. Dělá cider v nerezu, hodně síry, sektové kvasinky. Z logiky věci mu z toho vychází diametrálně odlišný výsledek… se kterým poměřuje ostatní.

    PS: Nepili jste náhodou Cidre z Pivovaru Chříč? Říkal jsem si, zda nepoužívají pivovarské kvasnice. Voní trochu pivem. :)
    FLOPS
    FLOPS --- ---
    Jedno starší vlákno o problematice sirky, sirovodíku, prostě toho opičího smrádku co v cideru prostě nechcete mít ... :) .... https://www.domaci-cider.cz/viewtopic.php?id=39
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Taky jsem se k tomu za posledni tyden prokousal. :/ dal jsem ochutnat par znamym a nikdo to tam neciti. Ja nepoznam, zda je to defekt nebo jen chutova charakteristika (byt zvlastni). Poslal jsem vzorek do Utopie s prosbou o definici toho defektu. Kdyz reknou vypalit, tak to holt zavezu do palirny.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Asi spis neda

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Neřešil jste náhodou někdo lehkou myšinu?
    Dá se s tím kromě dalšího zasíření ještě něco dělat?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: To je pech. A kdyz je das do vlaznyjo mostu v pokojovce, tak se taky nerozjedou? To by bylo na teklamaci, ale to srani s jabkama to nenahradi
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Prisly mimuly tyden postou od Lipery. Cast jsem jich dal do demizonu, ktery mam v pokoji a tam vesele kvasi. Ve sklepe nic. Zkusil jsem tam ted dat ty od Mangrove Jack.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: V jakem stavu byly ty kvasinky? Cerstve otevrene? Neexpirovane?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tchánovi jsem do pálenky objednával dřevo ze starých (nejspíš koňakových) sudů. Zkusil jsem to namočit do cidru a nechat týden v lednici. Zajímavý efekt. Nechcete někdo kousek na nějaký experiment? Na litr stačí 0,5-2g a je to poměrně silné, takže spíš méně. Tchán už má naloženo a mám toho zbytečně moc, tak aby to dřevo nevyčpělo. K dispozici v podstatě kdekoliv v Praze.

    Drť FINISHER - vanille booster | BS vinařské potřeby
    https://www.vinarskepotreby.cz/drt-finisher-vanille-booster.html
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mame ve sklepe chladneji, nez se zdalo. Lalvin 71b se ani po radne rehydrataci nechytly. Pritom divoke kvasinky nikdy nemely s teplotou problem. Takze zbytek uz bude bez siry, hezky na divoko, jako vzdycky. Prirode jsem se za projev neduvery uz omluvil. Snad mi odpusti.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FOXVK: Ale jinak super dokument
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FOXVK: Akorat furt je tu ten trabl, ze pasteriace zmeni chut
    FOXVK
    FOXVK --- ---
    Nevím jestli jsem neobjevil Ameriku ale kdo má rád čísla a umí anglicky tak tady je snad všechno https://llancider.wales/wp-content/uploads/2018/09/Bottle-Conditioning-guide.pdf
    Když chci cider perlivý a přislazený tak asi není jednodušší cesty než kvašení ve flaškách stopnout pasterizací že? Někdo někde skloňoval sektové flašky ale potom mi došlo tlak při kterém kvasinky spolehlivě vychcípají je asi dalece za hranicí odolnosti sektové flašky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam